Dang Humması nedir? Dang Humman belirtileri nelerdir? Dang Humman nasıl bulaşır ve öldürür mü?

Koronavirüs salgınından sonra artan diğer virüs salgınları adeta korkuya neden oldu. Endonezya'da 254 kişinin ölümüne neden olan dang humması merak konusu oldu. Grip seyrinde belirtiler göstere daha sonra aniden şiddetlenip ölüme yol açan bu virüs tropik bölgelerde yaygın olarak görülür. Peki Dang Humması nedir? Dang Humman belirtileri nelerdir? Dang Humman nasıl bulaşır ve öldürür mü?

Şiddetli grip benzeri semptomlara gösteren Dang Humması, tropik bölgelerde görülen bir virüstür. Ancak virüs bu yıla kadar oldukça ender görülüyordu. Koronavirüs salgını sonrası insanların tedirginliğini artıran dang humması Endonezya'da aniden ölümlere neden oldu. Kemik ağrılarına neden olduğundan 'Kırık kemik humması' olarak da bilinir. Aedes türündeki sivrisinekler tarafından taşınır ve bulaşır. Bu sivrisinekler  genellikle temiz su kaynaklarını tercih ettiğinden kentte yaşayanlar tehlike altındadır. Virüs kana girdiği anda kılcal damarlara büyük hasarlar verir. Kandaki trombositlerin seviyesini düşürdüğünden düşük tansiyona yol açar. Dang virüsünün dört çeşidi vardı. Dang hummas bunlardan biridir. Bu virüsler sivrisineklerin sokması sonucu insana bulaşır. Dang virüsüne maruz kalmış bir kişi bir kere hastalığı atlatırsa virüse karşı bağışıklık kazanır. Ancak bağışıklığı zayıf ve kronik hastalığı olan kişilerde erken müdahale edilmediğinde ölümlere yol açar. İnsandan insana sadece kan yoluyla bulaşabilir. Uzmanlar hastalığın tam bir tedavisini bulamamıştır. Tek çare de bu virüse neden olan sivrisineklerin sayısını azaltmak ya da korunma yolları olmuştur. Tarihi kayıtlarda 1779 yıllarında böyle bir hastalığın olduğu kaydedilmiştir. Ancak hastalık ilk kez 1960'lı yıllarda artan ölüm oranlarıyla sağlık kayıtlarına geçirildi. 

dang hummas şiddetli ateşlenmeye neden olur

dang hummas şiddetli ateşlenmeye neden olur

DANG HUMMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Sivrisinek ısırdıktan 24 saat sonra etkisi görülmeye başlar. Yüksek ateşle kendini göstermeye başlayan bu virüs 24 saat sonrası; aşırı ishal, kusma, baş dönmesi gibi problemlerle devam eder. Erken müdahale edilmediğinde ise; kemik ve kas ağrıları, göz kapaklarında şişme ve ağırlaşma, ciltte döküntü, dişlerde sızlama, burun kanaması ve dolaşım yetmezliği sonrası ölümle sonuçlanabilir. Direnci yüksek kişilerde bu belirtiler kendini göstermez. Ancak yaş ilerledikçe kemik ve kaslarda zayıflama ve bunlara bağlı hastalıkların kolayca ortaya çıkmasına yol açar. Yapılan araştırmalarda bazen belirtilerin seyrinin insandan insana farklılık gösterdiği ortaya konmuştur. Bazı hastalar ciltte kızarma ve kaşınmayla belirtileri yaşarken bazılarında sadece eklem ve kemik ağrıları görülür. Dang hummas virüsü ile kenelerin neden olduğu kırım kongo kanamalı hastalığa neden olan virüs aynı aileden gelir. 

dang hummasın kesin bir tedavisi yoktur

dang hummasın kesin bir tedavisi yoktur

DANG HUMMASI TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Hastalığın ilk beş günü çok önemlidir. Virüs kandan hemen temizlenmelidir. Özel bir tedavisi olmadığından, semptomlara yönelik tedavi uygulanır. Dang Hummasının henüz bir aşısı bulunamamaktadır. Doğu Akdeniz, Afrika, Hindistan ve Uzakdoğu ülkelerine yolculuk yapanların bu virüse yakalanma riski fazladır. Hafif ve şiddetli seyir gösterdiğinden  Dünya Sağlık Örgütü bu virüsün belirtileri ve tedavisini iki çeşide ayırmıştır. Hasta grip benzeri belirtiler gösterdiği müddetçe tedavi olumlu geçer. Ancak virüs beyne kadar ilerlediğinden hastanın şoke girme oranı artar. 

BİR YORUM YAPIN 0