Hipotiroid nedir ve belirtileri nelerdir? Hipotiroidin tedavisi var mıdır?

İnsan vücudunun sağlıklı işlemesi için gerekli fonksiyonel çalışması gereken tiroid bezlerinin az çalışması hipotiroide yol açar. İyot eksikliği ve sağlıksız beslenmenin tetiklediği hiptiroid aynı zamanda farklı hastalıklara da davetiye çıkartır. Peki Hipotiroid nedir ve belirtileri nelerdir? Hipotiroidin tedavisi var mıdır?

Tiroit bezinin yeterince çalışıp çalışmaması durumunu beyinde bulunan "hipofiz" adı verilen bölüm belirler. Tiroid hormonun az çalışmasına hipotiroid denir. Bu durum da bağışıklığı zayıflatarak metabolizmanın yavaş çalışmasına neden olur. Hipotiriod hastalığı bebeklik ve çocukluk döneminde ortaya çıktığında zeka geriliğine neden olur. Eğer tedavi geç başlarsa zeka geriliği kalıcı hale gelir ve tedavi edilemez. Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan hipotiroid ise tiroid hormonu tedavisi ile büyük oranda bir düzelme yaşanır. Şeker hastaları, kansızlık rahatsızlığını yaşayanlar, 60 yaş üzeri kadınlar, kandaki yağ oranı fazla olan kişiler, adet düzensizliği ve depresyon haline sık sık giren kişiler hipotiroid hastalığını yaşama riski altındadırlar. Ayrıca tiroid bezi doğuştan çalışmayanlar  ya da toksit guatr tedavisinde tiroid bezleri tahrip olan kişilerde de görülür.

boğaz kısmının tam ortasında yer alır

boğaz kısmının tam ortasında yer alır

HİPOTİROİDİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Halsizlik, üşümeye bağlı titreme, ter bezlerinin çalışmaması, sürekli ses kısıklığı, eklemlerin ödem toplaması, vücuttaki sıvı oranının azalmasına bağlı ciltte kuruma, saç dökülmesi ve uyku bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. Aynı zamanda hafıza zayıflığı, kansızlık, kilo artışı ve adet düzensizliği gibi ciddi rahatsızlıklarla da ortaya çıkabilir.

tiroid bezlerinin az çalışması hastalıklara yol açar

tiroid bezlerinin az çalışması hastalıklara yol açar

HİPOTİROİDİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Tiroidin az çalışmasından kaynaklı meydana gelen bu rahatsızlık için uzmanlar genellikle ek hormon takviyesi için ilaç tedavisi uygular. Bu ilaçların mide ve bağırsaklara zarar vermemesi için sabah aç karnına kahvaltıdan en az 30 dakika önce içilmelidir. Tiroid bezi az çalışan hamile kadınların tedavisi ise oldukça riskli geçer. Uzman kontrolünde alınan ilaçlar bebeğe zarar vermemesi için dozajları sürekli değiştirilir. 

omega-3 asitleri tiroid bezlerinin sağlıkla çalışmasını sağlar

omega-3 asitleri tiroid bezlerinin sağlıkla çalışmasını sağlar

HİPOTİROİDE İYİ GELEN BESİNLER NELEDİR?

Omega-3 yağ asitleri tiroid hormonlarının daha sağlıklı çalışmasını destekler. Balık, Omega-3 yağ asiti bakımından zengindir. Bu yüzden hipotiriod hastalığına yatkın kişilerin bol miktarda bu yağ asitlerini tüketmeleri gerekir. Ayrıca ısırgan otu, kuşkonmaz, biber, havuç, avokado, kabak gibi besin değerleri yüksek gıdalarda hipotiroide iyi gelir.

Ispanağın faydaları nelerdir? 7 gün boyunca ıspanak yerseniz ne olur?

İLİŞKİLİ HABER

Ispanağın faydaları nelerdir? 7 gün boyunca ıspanak yerseniz ne olur?

BİR YORUM YAPIN 2

Dedik ya. 5 yıl önce

Hipotiroidinin en sık sebebi Haşimato hastalığı yani müzmin tiroid iltihabı. Tedavisi erken dönemde (doğru dozda) selenyum ve çörek otu, geç dönemde tiroid hormonu hapı takviyesi. Sonuç: Bambaşka bir hayat.

Toplam 6 beğeni

... 5 yıl önce

Ömer Hoca. Nokta. Haşimato deyince Türkiye'nin gururu.

Toplam 7 beğeni