Kalp çarpıntısı (Taşikardi) hastalığı nedir? Kalp çarpıntısının belirtileri nelerdir?

Aniden başlayan ve kişinin yaşam kalitesi olumsuz etkileyen kalp çarpıntısı bir diğer adıyla taşikardi hastalığının ne olduğunu biliyor musunuz? Erkeklere oranla genç kadınlarda daha fazla görülen ve zamanında tedavi edilmediğinde inmeye neden olan kalp çarpıntısı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki kalp çarpıntısı (Taşikardi) hastalığı nedir? Kalp çarpıntısının belirtileri nelerdir?

Kalbin dakika da yaklaşık 100 atım atmasına taşikardi (artimi) yani yüksek kalp ritmi bozukluğu denir. Ya da kalp çarpıntısı olarak da adlandırılabilir. Belirti göstermeden ilerleyen bu hastalık ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Kalp yetmezliği, kısmi felç, inme ve hatta ani kalp durmasına bağlı ölümle sonuçlanabilir. Hastalığın ortaya çıkmasını; genetik bozukluk, doğumsal anormallik, dengesiz tansiyon, yüksek ateş, bazı ilaçların yan etkilerinin yanı sıra şiddetli yaşanan ruhsal bozukluklarda tetikler. Hasta genellikle nedensiz bir şekilde kalp atışlarını hissetmeye başlar. Bu durum akabinde nefes darlığı ve bilinç kaybına kadar zemin hazırlayabilir. Bir iki defa yaşanan bu sorun ciddi olmazsa da sık sık yaşanmasının altında farklı bir rahatsızlığın da söz konusu olabileceğinden bir uzmana danışarak kalp ritminin kontrolleri sağlanmasında fayda vardır.

Kalp ve damarları güçlendiren besinler nelerdir? Kalp krizi ve damar hastalıklarından korunmanın yollarıİLİŞKİLİ HABERKalp ve damarları güçlendiren besinler nelerdir? Kalp krizi ve damar hastalıklarından korunmanın yolları

  • Kalp çarpıntısı ya da kalp ritim bozukluğu olarak adlandırılan taşikardi, genellikle erkeklere oranla kadınlarda özellikle 20 ve 35 yaş arasındakilerde sık rastlanan bir durumdur. Kalp ritim bozukluğunun neden olabileceği en ciddi hastalık ise inme yani yarı felç durumudur. Bunun nedeni de vücut içerisinde artan kalp atışı nedeniyle yaşanan kan basıncındaki artıştır. 

KALP ÇARPINTISI (TAŞİKARDİ) HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  1. Hızlı ve ritimsiz kalp atışları,
     
  2. Şiddetli baş ağrısı ve dönme,
     
  3. Güçsüzlük, sersemlik ve ani bayılma,
     
  4. Bilincin kaybolması,
     
  5. Mide kaslarında ani hareketlenmeden dolayı bulantı kusma hissi,
     
  6. Gözlerde kararma,
     
  7. Nefes darlığı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bunların yanı sıra sağ göğüste sıkışma ve kol bacaklarda sert şişlikler kalp çarpıntısının az bilinen belirtilerindendir.

Konjestif kalp yetmezliği nedir? Konjestif kalp yetmezliğinin belirtileri nelerdir?İLİŞKİLİ HABERKonjestif kalp yetmezliği nedir? Konjestif kalp yetmezliğinin belirtileri nelerdir?

KALP ÇARPINTISININ BELİRTİLERİ NELERDİR

KALP ÇARPINTISININ BELİRTİLERİ NELERDİR

KALP ÇARPINTISININ (TAŞİKARDİ) TEDAVİSİ VAR MIDIR? 

Taşikardi hastalığını tespit etmek için uzman doktor öncelikle elektrokardiyogram da kalp atışlarının süresini ölçer. Taşikardi teşhis edildikten sonra seviyesine göre tedavisine başlanılır. Taşikardi hastasının tüketmemesi gerekenlerin listesi hazırlandıktan sonra hasta beslenme alışkanlıklarını değiştirir. Taşikardi tedavisinde kan testi yapıldıktan sonra ilaç verilir. Çünkü bu ilaçların yan etkileri şiddetlidir.

KALP ÇARPINTISI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR

KALP ÇARPINTISI TEDAVİSİ NASIL YAPILIR

KALP ÇARPINTISI (TAŞİKARDİ) HASTALIĞINA NE İYİ GELİR?

Hastalığın nüksetmemesi için gece yemek yenilmemesi daha faydalı olur. Yağ oranı az olan süt ve süt ürünleri tüketilmelidir. Baharatı hayatınızdan tamamen çıkarmalısınız. Kuruyemiş özellikle cevizi bol miktarda tüketmeye özen göstermelisiniz. Kalp damarlarını tıkayacak yağlı ve sağlıksız besinler tüketmemeye dikkat ediniz. Uzman kontrolünde hazırlanmış diyet listelerine uygun beslenmenizde fayda var. Kalp çarpıntısı olan kişilerin kesinlikle gece yağlı ve abur cubur tarzı yemeklerden uzak durması gerekir. 

BİR YORUM YAPIN 0