Çekirdek çitlemenin faydaları nelerdir? Günde bir avuç çekirdek tüketirseniz...

Çekirdek denilince akla ilk yüzdeki sivilceler gelir. Aslında aşırı tüketildiğinde çekirdeğin zararları vardır. Ancak günde bir avuç tüketilen siyah çekirdeğin insan sağlığına inanılmaz faydaları olduğunu biliyor muydunuz? Peki çekirdek çitlemenin faydaları nelerdir? Haberin detayında çekirdek hakkında merak edilenleri bulabilirsiniz. Özellikle ruhsal hastalıklara iyi gelen çekirdeğin diğer faydalarını sizler için araştırdık.

İçerdiği yüksek yağ oranı nedeniyle sivilceye neden olan çekirdeğin aslında günde yeterli miktarda tüketildiğinde vücudumuza inanılmaz faydaları vardır. Uzmanlar çekirdeğin vücudumuzda dolaşan serbest radikallerin sayısını azaltığını vurguluyor. Bu durumda sinir sistemini olumlu etkilediğinden depresyon ve stres gibi rahatsızlıkların riskini azaltır. Ay çekirdekleri tuzsuz tüketildiğinde içerdikleri fitosteroller kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp damar sağlığını destekler. Bilinenin aksine ay çekirdeği az miktarda tuzlu tüketildiğinde cildin ihtiyacı olan E vitaminini sağlar.

ÇEKİRDEK ÇİTLEMENİN FAYDALARI NELERDİR?

- Ayçiçeğinden elde edilen çekirdek içerdiği yağ asitleri sayesinde tok tutma özelliğine sahiptir. Kalorisi yüksek olmasına rağmen günde bir avuç tüketildiğinde fayda sağlar. Ara öğün olarak tüketilebilir.

- Bir avuç tüketilince vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri sağlayan çekirdek, besin değeri yüksek bir kuruyemiştir. Özellikle E, B1, B5 ve folik asit sayesinde vücudun enerji düzeyini yükseltir.

çekirdeğin faydaları

çekirdeğin faydaları

- Ayçiçek beyaz çekirdekler kötü kolesterolü olumsuz etkiler. Ancak büyük siyah çekirdekler kötü kolesterolü düşürme etkisine sahiptir. Günde bir avuç tüketilen siyah çekirdek kalp ve damar sağlığını korur.

- Yapılan bazı araştırmalarda siyah çekirdek tüketen kişilerin tüketmeyen kişilere oranla gün boyu daha dinç ve ruhsal olarak daha sağlıklı oldukları tespit edilmiştir. Özellikle depresyon ve panik atak gibi hastalar için oldukça fayda sağlayan çekirdek konusunda uzmanlar günde bir avucun geçilmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

çekirdek çitlemenin faydaları

çekirdek çitlemenin faydaları

- Kandaki şeker oranını düşürmede etkili olan siyah çekirdek şeker hastaları tarafından da tüketilebilir. Vücuttaki en sık yaşanan problemlerden biri protein sentezidir. Özellikle ileri yaşlarda protein sentezinin yaşanma oranı düşer. Ancak çekirdek bu sentezi destekler. 

- Tuz mineralleri sayesinde tiroid bezlerinin çalışmasını destekler. Düzenli çalışan tiroid bezleri vücuttaki hormonların daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Ayrı zamanda kas ve kemik ağrılarının oranını şaşırtıcı bir şekilde azaltma özelliğine de sahiptir. 

çekirdeğin zararları

çekirdeğin zararları

ÇEKİRDEĞİN ZARARLARI NELERDİR?

Yüksek yağ, vitamin ve minerallere sahip olduğundan aşırı tüketildiğinden ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Özellikle karaciğerdeki toksinleri olumsuz etkileyerek ciltte tahribata neden olur. Uzmanlar bu konuda bir avuç çekirdek tüketiminin geçmemesi konusunda uyarıda bulunuyor. Bazı araştırmalarda aşırı tüketimi ağız içi yaralara neden olur. Dudakların kuruması gibi kötü sonuçlara da zemin hazırlar.

BİR YORUM YAPIN 0