Kolonya zararlı mıdır? Cilt hastalığı olanlar dikkat!

Geleneksel bir durum olan gelen misafire kolonya dökmeyi bir kez daha düşünerek yapın. Uzmanlar özellikle bu konuda cilt hastalarını uyarıda bulunuyor. Şiddetli kaşınmada ya da yaralanmada kolonya dökerek durumun azaltılacağını düşüncesinin yanlış olduğu konusunda uzmanlardan kesin uyarı geldi. Peki kolonyanın zararları nelerdir? Haberin detayında kolonyaya dair merak edilenleri bulabilirsiniz.

Bayılma ya da sivri sinek ısırmalarında da sık kullandığımız kolonyaların zararları olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. Geleneklerimizin vazgeçilmez bir parçası olan kolonya, beyne başta olmak üzere birçok organımıza zarar verir.İlk kez bir Macar kesişi tarafından keşfedilen kolonyaya uzun yıllar "Macar suyu" denilmiştir. 17. yüzyılda parfüm koleksiyoncuların dikkatini çeken bu eşsiz kokunun keskinliği herkesi etkilemiştir. Maddenin öz asidinden elde edilen kolonya birçok çiçeğin ve meyveden yapılır. İçeriğinde etil alkol ve besinlerin esansı bulunan bu hoş koku ülkemizde geleneksel olarak bayramlarda gelen misafire dökülerek ikram ediliyor. İlk geliştirildiği yıllarda tıbbi amaçla kullanılan kolonya formülüne biberiye, portakal çiçeği, bergamot ile limondan oluşan ve ferahlatıcı özelliği vardır. Bu yüzünden karışım, sindirim sistemi rahatsızlıklarında şeker üzerine damlatılarak tüketilirmiş. Antiseptik özelliğinden ötürü ağız çalkalamada, yara temizliğinde kullanılıyor, kas ve eklem ağrıları için kullanılırmış. Tedavi amaçlı kullanılan kolonya ülkemize 2. Abdülhamid Han zamanında girmiştir. Yararı olduğu kadar zararı olan kolonya özellikle günümüzde merdiven altı üretildiği için içerisinde doğal maddeden çok işlenmiş zararlı maddeler bulunmaktadır. Cildiye uzmanları egzama, cilt alerjilerine yatkın olanların kolonya kullanımı konusunda ciddi uyarılarda bulundu.

kolonyanın zararları

kolonyanın zararları

KOLONYANIN ZARARLARI NELERDİR?

- Kolonya içerdiği sakinleştirici maddeden dolayı koku ve tat alma duyularının etkisini olumsuz ekiler.

- Solunum yolu ile uçucu asit maddeleri solunum yoluna yerleşir ve ilerleyen zamanlarda hasarlara neden olur.

- Vücudun ter gözeneklerini tıkayarak terlemeyi engeller. Böylece ciltte zararlı bakterilerin çoğalmasına sebebiyet verir. 

kolonyanın cilde zararları

kolonyanın cilde zararları

- Tuvalet sonrası ele dökülen kolonya bakterileri yok etmez. Aksine elde bulunan bazı bakterilerle etkileşime girerek çoğalmalarına neden olur.

- Bazı genetik yatkınlık olan hastalıkların ayyuka çıkmasına neden olur.

- Göze temas ettiği an göz merceğine zarar vererek körlüğe davetiye çıkarır.

- Kronik solunum yolu hastalarının kesinlikle uzak durması gereken bir maddedir. Hastalığı hem tetikler hem ciddileştirir. 

Lokumun faydaları nelerdir? Günde dört tane hindistan cevizli lokum yerseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Lokumun faydaları nelerdir? Günde dört tane hindistan cevizli lokum yerseniz...
Kemik suyu bebeklere ne zaman verilmeli? Bebekler için ilikli kemik suyu tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Kemik suyu bebeklere ne zaman verilmeli? Bebekler için ilikli kemik suyu tarifi

BİR YORUM YAPIN 8

Berfinyaren 4 yıl önce

Benim kaşıma geldi sonra biraz yandı ama şuan yanmıyor ne sürsem iyi gelir acaba

vatandaş 4 yıl önce

ben kolonyayi çok severim virusten dolayi çok kullandim iyi gelmedi nefes alamadim solunum yoludan sıkıntı yaşadim ve yüzüm ateş gibi yandi

Toplam 3 beğeni

Bilgili 4 yıl önce

Egzamalı cilde dökülmesi zararlı olabilir ama diğer tüm yazılanlar yalan dolan. sırf kolonyaya çamur atılmak için yazıldığı çok belli. Kolonya alkol bazlı olduğu için bakterilerle etkileşime girip onların sayısını azaltmaz. aksine antiseptiktir. Bakterilerin ölümüne sebep olur veya çoğalmasına engel olur.

Toplam 5 beğeni

bir vatandaş 4 yıl önce

Kolonyanın vücudun ter gözeneklerini nasıl tıkadığını anlayamadım, tam tersine derideki yağı, kiri çözüp buranın temizlenmesine sebep olması gerekir. Kas içi ilaç enjeksiyonu için (kalçadan iğne yapma gibi) pamuğu alkol ile eğer alkol yoksa kolonya ile ıslatıp enjeksiyon yapılacak yerin iyice silinmesinin anlamı ne o zaman.

Toplam 5 beğeni

İnsan 4 yıl önce

Bende böyle düşünüyorum sinek ısırdı çok kaşıdım bacağım acidı ve kolonya sıktım hemen geçti

Toplam 2 Beğeni

Hayri Yazan 4 yıl önce

Kesinlikle yanlış bilgi !

Toplam 4 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun