Dudak mantarı nedir? Dudak mantarı bulaşıcı mıdır? Dudak mantarı nasıl geçer?

Mevsim geçişlerinde en çok görülen hastalıkların başında gelen dudak çatlaması ancak uzun süre devam eden çatlamaların altında ciddi bir sorun olabilir. Uzun süreli geçmeyen yaralar ve kaşıntılar nadiren görülse de dudak mantarının habercisidir. Dudak mantarı nedir? Dudak mantarı bulaşıcı mıdır? Dudak mantarı nasıl geçer?

Genellikle aft, uçuk ve dudak hastalıkları sonrasında ortaya çıkan dudak mantarının birçok şekli vardır. Ağrıya neden olmayan bu hastalık görüntü bozukluğuna neden olabilir. Erken müdahale edildiğinde doğal yöntemlerle bile geçebilir. Ancak önemsenmediğinde ciddi sorunlara neden olur. Sıklıkla karşılaşılan bir hastalık değildir. Ancak yayılma hızı ve bırakacağı deforme etkisi nedeniyle hızlı müdahale edilmesi gerekir. 

NilüferİLİŞKİLİ HABERNilüfer'den üzücü haber! Mantar enfeksiyonu nedir? Kaç çeşit mantar enfeksiyonu vardır?

DUDAK MANTARI NEDEN OLUR?

Hijyensiz yaşama bağlı olduğu gibi aşırı hijyen nedeniyle de görülebilir. Sık sık yıkanan yüz pH değerini bozar. Bu da bölgenin savunmasız olmasına neden olur. Hızla çatlayan dermis tabakası virüs ve enfeksiyon kapmaya müsait hale gelir. Hamam, havuz ve spor salonları gibi toplu alanlarda da kolayca kapılan mantar enfeksiyonu burada yer edinir. Çoğalan mantar dudakta zayıf olan deriye yerleşerek yara kaşıntı, kanamaya neden olur. 

görüntüsü uçuk gibidir

görüntüsü uçuk gibidir

DUDAK MANTARI BULAŞICI MIDIR?

Toplu alanlar bu hastalığın hızla yayılmasını sağlar. Virüs hava ile temas ettiğinden daha hızlı büyür ve artar. Bu yüzden sıklıkla el ve yüz dezenfekte edilmelidir. Bağışıklığı zayıf kişilerde enfeksiyon virüsleri daha rahat çoğaldığından bu kişiler dudak mantarına yakalanma açısından risk grubuna girer.

Aynısefa çiçeğinin faydaları nelerdir? Aynısefa kremi ne işe yarar?İLİŞKİLİ HABERAynısefa çiçeğinin faydaları nelerdir? Aynısefa kremi ne işe yarar?

DUDAK MANTARI NASIL GEÇER?

Profesör İbrahim Saraçoğlu'nun genel mantarlarla ilgili önerdiği aynı safa (portakal nergisi) kürü dudak mantarı rahatsızlığı içinde birebir fayda sağlar. Anti-bakteriyel etkisi olan aynı safa bitkisi ile hazırlanan karışım hem ağız içi yaralara hem de dudak mantarına iyi gelir. 

aynı safa bitkisi güçlü bir iltihap gidericidir

aynı safa bitkisi güçlü bir iltihap gidericidir

AYNISEFA KÜRÜ

1 tatlı kuru aynısafa yaprağı 1 su bardağı kaynar suya koyun ve kapağını kapatarak 10 dakika bekleyiniz. Daha sonra süzün ve soğuduktan sonra kulak çubuğu yardımıyla dudaklarınıza sürünüz. Ağız içi yaraları için ise gargara yapınız. 

Soğan turşusu nasıl yapılır? Evde soğan turşusu yapmanın püf noktaları

İLİŞKİLİ HABER

Soğan turşusu nasıl yapılır? Evde soğan turşusu yapmanın püf noktaları
Koronavirüs ile grip arasındaki farkları Prof. Dr. Gerek açıkladı

İLİŞKİLİ HABER

Koronavirüs ile grip arasındaki farkları Prof. Dr. Gerek açıkladı

BİR YORUM YAPIN 0