Vertigo nedir? Vertigo belirtileri nelerdir? Vertigonun tedavisi var mıdır?

Aniden başlayan yerin ayakların altında kayması hissi veren vertigo, hemen hemen her yaşta ve cinste görülür. Denge kaybı ve baş dönmesi gibi belirtiler gösteren vertigo, bir hastalık değildir. Yaşanan belirtilerden ötürü ortaya çıkan bir semptomdur. Hastalık olarak görülmeyen vertigo, kişinin yaşam kalitesini düşürür. Peki vertigo nedir? Vertigo belirtileri nelerdir? Vertigonun tedavisi var mıdır?

İki türlü nedenden ötürü yaşanan vertigo, bir beyin dalgalarından ötürü bir de kulak içindeki kristallerin hareket ederek denge kaybına neden olmasıyla ortaya çıkar. Vertigo beyin de yaşanan anevrizma ve beyin damarlarındaki tıkanıklar sonucu yaşandığında santral vertigo denir. Aynı zamanda kulak içindeki ses dalgalarının iç ve orta kulaktaki denge kristallerini hareket etmesiyle de periferik vertigo yaşanır. Ancak halk arasında genel olarak vertigoya kulak kristali olarak bakılır. Evde yanlış yöntemlerde tedavi edilmeye çalışıldığında ciddi sağlık sorunlarına davetiye çıkarır. Aksi halde beyinden kaynaklı yaşandığında yapılan müdahalelere rağmen bilinç ve denge kaybı geçmez. Vertigoyu tetikleyen en önemli faktörlerden biri strestir. Ayrıca D vitamini eksikliği, aşırı tuz, ve hareketsiz yaşamda diğer tetikleyici faktörler arasında yer alır. 

Kulak hastalığı olan: Meniere neden olur? Menierenin belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?İLİŞKİLİ HABERKulak hastalığı olan: Meniere neden olur? Menierenin belirtileri nelerdir? Tedavisi var mıdır?

vertigo neden olur

vertigo neden olur

VERTİGO NEDEN OLUR?

- Yüksek stres 

- Kulak içi iltihaplanmasında artış

- Kulak kristallerinde oynama

- Aşırı soğukluktan dolayı vücut ısısındaki değişim

- Vücuttaki dengesiz oksijen seviyesi

- Damar tıkanıklığı ve kan basıncındaki düşüş ya da yükseliş

- Sinir sistemindeki bozukluk gibi nedenler vertigoya zemin hazırlar.

Ani yaşanan göz kararmasının nedenleri nelerdir? Göz kararmasına ne iyi gelir?İLİŞKİLİ HABERAni yaşanan göz kararmasının nedenleri nelerdir? Göz kararmasına ne iyi gelir?

vertigo belritileri nelerdir

vertigo belritileri nelerdir

VERTİGO BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Vertigo kulakta ortaya çıktığında işitme kaybına, kulak akıntısına ve kulak çınlamasına neden olur.

- Beyin kaynaklı ortaya çıkan bu rahatsızlıkta konuşma bozukluğu, şiddetli baş dönmesi, kol ve bacaklarda uyuşma yaşanır.

- Mide bulantısı, öğürme ve kusma da artış olur. 

- Orta kulak kemiğinde büyüme meydana gelir. 

- Kas ve kemik zayıflığı görülür. 

- Sürekli uyku hali ve seslere karşı hassas olma gibi belirtilerle kendini gösterir. Tüm bu belirtiler diğer hastalıklarda görülse bile vertigo da daha şiddetli ortaya çıkar. 

vertigo tedavisi var mıdır

vertigo tedavisi var mıdır

VERTİGO TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Tedaviye başlanmadan vertigoya neden olan sorun tespit edilir. Denge sorununa neden olan bu rahatsızlığın bir çok tedavi yöntemi var. Bu nedenle hasta belirli kontrollerden geçer. Daha sonra tedavi süreci başlar. Uzmanlar bu süreçte hastanın dikkat etmesi gereken en önemli etkenin beslenme olduğunu vurgular.

BİR YORUM YAPIN 0