Halk arasında meme kanseriyle ilgili doğru bilinen yanlışlar

Dünyada yaklaşık 1 milyon 300 bin kadın meme kanseri ile savaşıyor. Ancak kulaktan dolma bilgilerle bu durum güncen güne daha da ciddileşiyor. İşte toplum içinde meme kanseri hakkında doğru bilinen yanlışlar...

Yapılan araştırmalarda toplum içinde bilinen yanlışlar kansere yakalanma riskini günden güne artırıyor. Uzmanlar özellikle meme kanseri hakkındaki doğru bilinen yanlışların bu durumu daha da tehlikeli hale getirdiğini vurguluyor.

İŞTE MEME KANSERİ HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

YANLIŞ: Dar sütyenler meme kanserine neden olduğuna olur.

DOĞRU: Dar sütyenler meme kanserine enden olmaz meme kanseri kalıtsal ve kötü tümör hücrelerine bağlı gelişen bir hastalıktır. 

YANLIŞ: Doğum kontrol haplarının kanser riskini arttırır.

DOĞRU: Doğum kontrol hapları hormonları ve yumurtalıkları ilgilendiren bir hap, meme kanseri bu tür haplara bağlı gelişmez.

YANLIŞ: Meme de kitle varsa bu kitle alındıktan sonra meme kanseri riski artar.

DOĞRU: Meme kanserinde tespit edilen kitle tedavi yöntemine göre alınmalı bazı kitlelerin meme yumurtasında kalmaması gerekir. Bu kanserin artacağı anlamına gelmez. Tam tersi durumu önleyici bir tedavi yöntemidir.

YANLIŞ: Her meme kanseri olmuş bir kadın memesini kaybeder. 

DOĞRU: Her meme kanseri olmuş kadın memesini kaybetmez. Hastalığın durumuna göre bu değişir. 

YANLIŞ: Doğum yapmak  ya da bebek emzirmekte meme kanseri riskini azaltmaz.

DOĞRU: Yapılan araştırmalarda anne adayı ve bebek emziren kadınların meme kanserine yakalanma riskinin az olduğu ortaya çıkmış. Ancak bu demek olmuyor ki bu kadınlar risk altında değil bu durumu önlemenin en kolay yolu erken teşhisdir. Bu yüzden 18 yaşından itibaren her kadının düzenli mamografi çektirmesi gerekir.

BİR YORUM YAPIN 0