Kaçış sendromu nedir? Kaçış sendromu belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

Geçtiğimiz sene Mehmet Ali Erbil'in yoğun bakıma kaldırılmasına neden olan kaçış sendromunun ne olduğunu biliyor musunuz? Vücudun tüm fonksiyonel özelliklerini olumsuz etkileyen kaçış sendromuna dair merak edilenleri sizler için araştırdık. Üst solunum yolları hastalıkları ile başlar. Nadiren görülen bir hastalıktır. Peki Kaçış sendromu nedir? Kaçış sendromu belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır?

1960 yılında Dr. Clarkson ve arkadaşları tarafından keşfedilen rahatsızlığa önceleri Clarkson hastalığı denilmekteydi. Bilim litaratüründe SCLS yani Sistemik kılcal kaçak sendrom olarak geçer. Hastalığın neden kaynaklandığı henüz bilinmemektedir. Kılcal damarlardaki sıvı oranı azalınca, kan damarlardaki vitamin ve mineraller dolaşamaz hale gelir. Damar dışı artan sıvı karaciğer, akciğer ve kalbe zarar verir. Vücudun boşlukları ve kaslarında sıvı birikmeye başlar. Beyin bunu kötü sinyaller olarak algılar ve tansiyon kan basıncı aniden azalınca hasta şoka girer. Taklitçi bir hastalık olan kaçış sendromu kişiyi komaya sokacak kadar ilerleyebilir. Teşhisi oldukça zor olan kaçış sendromunun belirtileri diğer hastalıklarla aynıdır. Ülkemizde ilk kez ünlü komedyen Mehmet Ali Erbil'de görüldü. Dünya'da ise ortalama 79'a yakın vaka vardır. Çok nadir görülen bir hastalıktır. Ancak nüksetme oranı da bir o kadar yüksektir. Geçtiğimiz sene evinin banyosunda düşen Mehmet Ali Erbil tedavi gördüğü sırada aniden kanın yoğunlaşması ve tansiyonun düşmesiyle yoğun bakımına kaldırıldı. Kaçış sendromu yaşadığı tespit edilen Erbil, 7 ay boyunca yoğun bakımda tedavi gördü. 

mehmet ali erbil kaçış sendromundan sonra hastaneden böyle çıktı

mehmet ali erbil kaçış sendromundan sonra hastaneden böyle çıktı

KAÇIŞ SENDROMU NEDİR?

Dokulardaki bazı sıvı ve vitaminlerin kan damarları yerine kılcal damarlara geçip tıkanmasına yol açar. Bu da kan basıncını düşürerek beyne sinyaller verir. Beyin zarar görmemek için vücutla ilişkisini kestiğinden vücutta bazı komplikasyonlar gelişir. Ancak bu durumlar birden gelişmez. Ortalama bir kaç güne kendini gösterir. Kaçış sendromunu tetikleyen bazı durumlar vardır. Bunlardan biri de kemiklerin şiddetli hasar alması sonucu yaşanır. Kırılan kemiklerdeki dokuların kılcal damarlara geçmesi ve tıkanması gibi yüzde bir ihtimal olan olay sonucu yaşanır. Aynı zamanda kalp, böbrek ve karaciğer hastalıklarındaki tedavi süreci ilaçlarda kaçış sendromuna davetiye çıkartır. Ayrıca çok şiddetli geçen virüslerin kana karışması ve damarlara hasra vermesiyle de yaşanabilir. 

kaçış sendromu nedir

kaçış sendromu nedir

KAÇIŞ SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Vücudun kas ağrıları artar. Damarlara sıkışan sıvı kemik ve kasları zorladığından diz ve kollardaki ağrıların şiddeti her geçen gün artmaktadır. 

Damarlar tıkandıkça sinir hücreleri beyne zamanında ulaşmadığından kişi sürekli yorgun hisseder.

- Kan dolaşımı yeterli seviye olmadığın beyne gidemeyen kan baş ağrısına neden olur.

tıkanan kılcal damarlar

tıkanan kılcal damarlar

- Mide kasılmaları sıklıkla artığından hasta sürekli kusar ya da kusma isteği ile karşı karşıya kalır.

- Tıkanan damarlardan dolayı kalp kan pompalamadıkça ya hızlı atar ya da yavaşlar. Ritim bozukluğu veya panik atak rahatsızlıklarına benzer durumlar yaşanır.

Sık sık karın ağrısı yaşar. Bu hastalığı özel laboratuvar ortamlarında bakılır. Hastalarda, bağırsaklarda ödem, kaslarda sıvı, kanda mikrop ve kalp zarında asit birikmesi gibi durumlar tespit edilir. 

kaçış sendromu

kaçış sendromu

KAÇIŞ SENDROMUNUN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Kan basıncı çok hızlı düştüğünden hasta sürekli tedavi altında tutulmalıdır. Takip bu hastalıkta en önemli durumdur. Organların yetersiz çalışması seyrinde ani ölümle bile sonuçlanabilir. Böbrek, kal, karaciğer ve akciğer ciddi hasarlara uğramaması için doktor sürekli bu organların çalışmasını takip eder. İlaç tedavisi uygulanır. Bazı hastalarda kemik kırılması ya da burkulması gibi durumlar sonrası görüldüğünden nüksetme olasılığı vardır. Bu yüzden hastalar süreci atlatmalarına rağmen doktor kontrolünde olmaları gerekir. 

Et yiyen bakteri nasıl bulaşır? Et yiyen bakterinin belirtileri nedir ve tedavisi var mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Et yiyen bakteri nasıl bulaşır? Et yiyen bakterinin belirtileri nedir ve tedavisi var mıdır?
Venüs nedir? Venüs gezegenin özellikleri nelerdir? Venüs hakkında hiç bilinmeyen gerçekler...

İLİŞKİLİ HABER

Venüs nedir? Venüs gezegenin özellikleri nelerdir? Venüs hakkında hiç bilinmeyen gerçekler...
Kamkat saksıda nasıl yetiştirilir? Evde kumkuat bakımı

İLİŞKİLİ HABER

Kamkat saksıda nasıl yetiştirilir? Evde kumkuat bakımı

BİR YORUM YAPIN 8

aek 4 yıl önce

allahu alem işi zor bu adamın.

Ysf 4 yıl önce

Artık çarkı çevirirsin...ama bu sefer işin içinde felekte var

Toplam 2 beğeni

Hakikat 5 yıl önce

Biride kalkıp , acaba millet İslamdan uzaklaştığı için mi hastalanıyor demiyor....... Herşeyin kalbi var, kalp merkezdir.. herşey kalpte başlar zaten. Allâh buyurdu ki; Kalpler ancak Allâh'ı zikretmekle huzur bulur. Râd; 28 Millet bunu okuyup sadece eş arası mi zannediyor huzuru... Huzur olmadan kalp ölür, insan da ölür... insanlık da.... Vesselam

Toplam 53 beğeni

bolboj 4 yıl önce

çünkü biri kalkıp onu demiş olsa doğru birşey demiş olmaz. Delilin var mı. Hz Eyüp peygamber İslamdan uzaklaştığı için hastalıklara gark olmadı. Birçok müslüman olmayan birçok kişi ise dünyada gününü gün edip 100 küsür yaşlarına kadar sapasağlam yaşayabiliyor. İslamı yaşadıkları için değil tabi. Dünya imtihan yeri. Kimi hastalıkla,kimi malla,kimi nefisle...bişeylerle imtihan oluruz.

Toplam 5 Beğeni

Alişan 5 yıl önce

Bu kişi

Toplam 5 beğeni

Destan 5 yıl önce

Tedavi diyorsunuz, hiç işe yaramayan ilaçlari verip gönderiyorsunuz. Tip kendini yenilemeli.

Toplam 10 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun