Zatürre (pnömoni) neden olur? Zatürre belirtileri nelerdir? Zatürre tedavisi var mıdır?

Akciğerlerde bulunan hava keseciklerine yerleşen virüslerin iltihaba neden olmasıyla oluşan ve kısa sürede akciğerlerin işlevselliğini olumsuz etkileyen hastalığa zatürre denir. Her yaşta sıklıkla görülür ancak bağışıklık sistemi zayıf olanlar ve kronik hastalarda ölüme bile yol açabilir. Peki Zatürre (pnömoni) neden olur? Zatürre belirtileri nelerdir? Zatürre tedavisi var mıdır?

Korona virüsleri 200 çeşitten fazla bulunur. Bazıları hayvandan insana geçer. Bazıları ise doğadan insana bulaşır. Bunlar arasında Sars ve Mers bulunmaktadır. Sars oldukça tehlikeli bir virüstür. Ölümle sonuçlanabilir. Ancak diğer virüsler erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir. Sars, corona ve Mers Asya ülkelerinde 2003 yılından beridir görülür. Ülkemizde ise bu virüslere benzer olan pnömonidir. Pnömoni virüsü zatürre hastalığına neden olur. Zatürre genellikle soğuk algınlığı rahatsızlığı ile karıştırılır. Ancak bu hastalık soğuk algınlığı belirtileri ile benzer özelliklerle başlasa bile aslında altta yatan ciddi bir hastalıktır. Pnömoni virüsü akciğerlere yerleşerek enfeksiyonlara neden olur. Kısa sürede fonksiyonlarını yitiren akciğer sonrası vücutta virüse karşı savunmasızlık başlar. Virüsün bulaşıcı riski vardır. Akciğer dokularında iltihaplanmalara neden olan virüs ağız, boğaz veya sindirim yollarıyla vücuda girer. Viral solunum yolu enfeksiyonları hastalıklarından biri olan zatürre erken müdahale edilmediğinde ölümcül olabilir. Hapşırma, öksürme gibi aktivileteler sonrası bardak, mendil, çatal ve bıçağa bulaşabilir. 

ZATÜRRE NEDİR

ZATÜRRE NEDİR

ZATÜRRENİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Vücut ısısının 39'un üzerine çıkması

- Sürekli ve balgamlı öksürük

- Yeme bozukluğu, halsizlik

- Sık sık yorgun uyanma 

- Nefes almada zorluk çekmenin yanı sıra nefes alırken göğsün ağrıması

- Karın bölgesinin soğuması ve şiddetli kramplı ağrılar

- İltihaplı dudak uçukları  gibi belirtilerle kendini gösterir.

ZATÜRRE BELİRTİLERİ NELERDİR

ZATÜRRE BELİRTİLERİ NELERDİR

ZATÜRREDE RİSK ALTINDA OLANLAR

- Sağlıksız beslenen kişilerde

- Kirli ortam

- Kalabalık mekanlar

- Havasız yerler

- Sigara dumanına fazla maruz kalma

- Kronik rahatsızlığı olan kişilerin bu hastalığa yakalanma oranları daha fazladır.

zatürre tedavisi

zatürre tedavisi

ZATÜRRE TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Erken müdahale edilmediğinde akciğerlerde ciddi hasar oluşabilir. Bu rahatsızlık çok sık nüksetmez fakat tedavi sonuna kadar tamamlanmalıdır. Ağır olan hastalarda akciğerdeki enfeksiyon tüple alınır. Tedavi süreci şiddetine göre 1 ve 4 hafta arası değişebilir. Antibiyotik, bronş genişletici solutma, ağızdan veya damardan sıvı ve beslenme desteği gibi tedaviler uygulanır. 

ZATÜRREYE NE İYİ GELİR?

SARIMSAK

Güçlü bir antibiyotik olan sarımsak vücuttaki tüm bakteri ve virüsleri temizler. Uzmanlar sarımsağı tek başına yemektense yemeklere ilave edilerek tüketilmesini tavsiye eder. Sindirim yoluyla vücuda giren sarımsak özellikle viral enfeksiyonlarla vücuda yerleşen virüsü atar. Ayrıca zeytin yağı ile kavurulan sarımsağın kokusu da akciğerlerdeki iltihabın temizlenmesini sağlar. 

sarımsak

sarımsak

HAVUÇ

Vücudun direncini artıran besinlerin başında havuç gelir. Havuç bağışıklık sistemindeki hücreleri yenileyerek hastalıklara karşı korur. Özellikle zatürre esnasında hasar gören akciğerleri yenilemeyi hızlandıran havucun tüm faydasından yararlanmak için çiğ bir şekilde tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir.

havuç

havuç

Çocuklara hayvanlar nasıl öğretilir? Hayvanları tanıyalım

İLİŞKİLİ HABER

Çocuklara hayvanlar nasıl öğretilir? Hayvanları tanıyalım

BİR YORUM YAPIN 0