Vücuttaki toksinleri atan: Rokanın faydaları nelerdir? Düzenli olarak tüketirseniz...

Acımsı bir tada sahip olan genellikle kuzu kulağı ile karıştırılan rokanın sağlığa birçok faydası vardır. Uzmanların düzenli tüketildiğinde vücutta biriken toksinlerin atılmasında yardımcı olacağını vurgular. Limonlayıp tüketildiğinde özellikle bağırsakları temizleyen roka hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Rokanın faydaları nelerdir?

Akdeniz salatasının vazgeçilmez besini olan rokanın insan sağlığına birçok faydası vardır. Ekim sonunda hasada başlanılan ve kış boyu tüketilebilen bu bitki üzerinde çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Araştırmalarda bu bitkinin yetiştiği kırmızı topraktaki tüm verimliliği içerdiği tespit edilmiştir. Bilim literatüsünde Eruca vesicaria olarak geçer. Turp ailesinden olan roka, yabani otlar arasında yer alır. Oldukça sulak alanlarda yetiştiğinden yüzde 90 sudan oluşur. Acı bir tadı olmasına rağmen aromatik lezzetler arasında salatave pizza gibi yemeklerde tercih edilir. Acı tadı zeytin yağı ve limonla kırılır. C vitamini açısından oldukça zengindir. Aynı zamanda K ve P vitamini ile çeşitli mineraller içerir. Anavatanı İtalya topraklarıdır. Ülkemizde Ege kıyılarında bulunur. Yerli halkın tüketmeyi en çok tercih ettiği besindir. Güçlü antioksidan özelliği olduğundan sindirim sitemine fayda sağlar. Özellikle mide asidini yenilemede etkilidir. 

roka toksin atmada güçlü

roka toksin atmada güçlü

ROKANIN FAYDALARI NELERDİR?

- Kanın ihtiyacı olan oksijen değerini artırarak vücudun direncini artırır. Ayrıca güçlü bir antioksidan olduğundan hastalıklara karşı bağışıklık sisteminde kalkan oluşturur.

- Toprakta bulunan A vitamini bakımından zengin olan bu bitki kemik sağlığının yanı sıra diş ve göz sağlığını da olumlu etkiler. Görme yetisini artırarak ileri yaşlarda görülebilme ihtimali olan hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

- Turpgiller ailesinden olan bu bitki K vitamini bakımından da zengindir. Bu vitamin kemik sağlığını korumakla kalmaz doğru gelişimine yardımcı olur. Bunun yanı sıra K vitamini beyindeki hafıza bölümü destekler ve unutkanlık riskini azaltır. Bazı araştırmalarda rokanın alzheimer gibi riskli rahatsızlıkları önleyebileceği ön görülmüştür. 

- Fitokimyasallar tiyosiyanatlan, sülforafan veya indollere gibi maddeler içeren roka bağışıklığı güçlendirdiğinden vücuttaki kanserli hücre oluşumunu önler. Özellikle yumurtalık kanserinde yapılan araştırmalarda rokanın rahimi ve yumurtaları güçlendirdiği ve yaşanma ihtimali olan tümörlü hücreleri azaltığı ortaya çıkarılmıştır.

roka metabolizmayı düzenler sindirimi kolaylaştırır

roka metabolizmayı düzenler sindirimi kolaylaştırır

- Metabolik sağlık yani temel sağlık kuralları vardır. Düzenli enerji üretimi,  yağ sentezi, kırmızı ve beyaz kan hücreleri bunlar sağlık açıcından vücutta dengede olması gereken hayati noktalardır. Bunlar içinde vücutta yeterli miktarda B vitamini bulunmalıdır. B vitamini genel itibari ile vücudun sağlık açısındaki tüm işleyişini etkiler. Doğada B vitamini bakımından zengin olan roka düzenli tüketildiğinde bu ihtiyacın yüzde 80'ini karşılar. 

- Uzmanlar bu bitkinin özellikle üst solunum yolu hastalıklarına karşı vücudu koruduğunu vurguluyor. Ayrıca bu bitki çözücü maddeler içerdiğinden boğazdaki balgamı ve vücuttaki toksinlenmeyi idrar yolu ile atar. 

ROKANIN YAN ETKİLERİ!

Aşırı tüketilmesine rağmen çok şiddetli bir yan etkisi yoktur. Ancak gün içerisinde fazla tüketildiğinde tansiyonun yükselmesine neden olur. Bu da kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Ayrıca mutlaka rokanın buzdolabında muhafaza edilmesi gerekir. 

ROKA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Nitrat değeri yüksek olduğundan tüketimine dikkat edilmelidir. Aksi halde ciddi sağlık sorunlarına da sebebiyet verebilir. Özellikle muhafaza edilirken de dikkat edilmesi gerekir. 

Ödem nedir ve neden olur? Ödem belirtileri nelerdir? Ödem ve şişkinliği vücuttan atma yolları

İLİŞKİLİ HABER

Ödem nedir ve neden olur? Ödem belirtileri nelerdir? Ödem ve şişkinliği vücuttan atma yolları

BİR YORUM YAPIN 0