Seboreik dermatit belirtileri neler ve kimlerde görülür? Hastalığı tetikleyen besinler

Günümüzde sıklıkla rastlanan ve nedensiz bir şekilde ortaya çıkan kırmızı kabartıların seboreik dermatit adlı bir cilt hastalık olduğunu biliyor muydunuz? Hemen hemen herkesin yaşama ihtimali olan seboreik dermatit hastalığı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki seboreik dermatit belirtileri neler ve kimlerde görülür? Hastalığı tetikleyen besinler nelerdir? Özellikle saç derisinde görülen ve kişinin hem psikolojisini hem de dış görünüşünü olumsuz etkileyen bu hastalığa dair her şey haberin detayında...

Yorgunluk, stres, androjenler, mikroanjiopatik, vasiküler bozukluklar, düzensiz beslenme, alerjik yiyecekler  ve değişen hava durumuna bağlı ortaya çıkan kökeni ve şiddeti kişinin bağışıklığına bağlı değişen seboreik dermatit rahatsızlığının nedeni tam olarak bilinmemektedir. Yağlı egzama olarak da bilinen seboreik dermatit hastalığı belli dönemlerde kendini tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. Ortaya çıkan deforme hücrelerin yayılma ya da bulaşma gibi etkileri yoktur. Sebase gland yağ hücrelerinin yoğun çalışması olarak yüzeye çıkardığı hasar seboreik dermatittir. Yoğunluk olarak saç derisi, yüzün T bölgesinde, sırt ve göğüs arasında görülmektedir. Yapılan araştırmalarda yağ hücrelerinin neden olduğu hasar C cinsi bir mantara sebebiyet vermektedir. Ancak bu hemen hemen her insanın yaşayabileceği bir durumdur. Hastalığın ciddi boyuta ulaşması ise kişinin cilt ve bağışıklık hassasiyetidir. Her yaş grubununda görülen bu rahatsızlık erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Kıl köklerini etkilediğinden sakal, kaş yad a saç diplerinde de görülür. 

seboreik dermatit

seboreik dermatit

SEBOREİK DERMATİT BELİRTİLER NELERDİR?

Bu hastalık sıklıkla saç derisi, saç çizgisi, kaşlar, kaşların içerisi, kulaklar ve göğüs bölgelerinde ortaya çıkar.  Kırmızı ve döküntülü lekeler halinde görülen ve yaşam kalitesini estetik güzelliği bozar. Hastalık bulaşıcı değildir ancak vücudun bir bölümünü kaplayacak şekilde görülebilir. Kişinin bağışıklığına bağlı görülen bu hastalık topikal krem ve haplarla yatıştırılabilir. 

SEBOREİK DERMATİT TEDAVİ

Vücuttaki sebum miktarı kontrol altına alınır. Dermatologlar genellikle bu lekelerin yakıcı özelliğini azaltıcı ilaçları da ek olarak verir. Bu dönemde su miktarına dikkat edilmelidir. Kurumaya meyilli olan cilt tabakası leke bırakmaz ancak uzun süreli rahatsız edici kaşıntılara neden olur. 

seboreik dermatit belirtileri ve tedavisi

seboreik dermatit belirtileri ve tedavisi

HASTALIĞIN TETİKLEYEN BESİNLER

Yumurta, deniz ürünleri, çikolata, mısır, çilek, domates, turunçgiller, buğday, soda, süt ve süt ürünleri gibi besinler alerjik reaksiyona meyilli olduklarından bu hastalığı olan kişilerin tüketmemesi gerekir.

seboreik dermatiti tetikleyen besinler

seboreik dermatiti tetikleyen besinler

SEBOREİK DERMATİT HASTALIĞINA İYİ GELEN DOĞAL YOLLAR

- Defne sabunu içerdiği maddeler sayesinde mantara ve egzamaya neden olan kızarıklıkların yatıştırılmasını sağlar. Kızarıklıkların çıktığı bölgelere defne sabununu sürünüz 10 dakika bekledikten sonra ılık su ile durulayınız. 

defne sabunu

defne sabunu

- Hindistan cevizi yağı ve limon cildinizi bakterilerden arındırmaya yardımcı olabilir. İki yemek kaşığı limon suyu 6 yemek kaşığı hindistan cevizi yağını karıştırınız. Bu karışımı lekelerin olduğu bölgelere uygulayınız 10 dakika bekledikten sonra ılık su ve masaj yardımı ile durulayınız.

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı

- Malik asit içeren elma sirkesi mantar ve bakterilerle savaşmada oldukça etkilidir. Kızarıklığın olduğu bölgeye masaj yaparak elma sirkesini uygulayınız 15 dakika sonra soğuk su ile durulayınız.

elma sirkesi

elma sirkesi

BİR YORUM YAPIN 0