Meşe palamudunun faydaları nelerdir? Toz halini balla karıştırıp tüketirseniz...

Eylül ayında toplandıktan sonra kurutulan meşe palamudunun insan sağlığına birçok faydası olduğunu biliyor muydunuz? Özellikle kurutulup toz haline getirilerek bitkisel tedavilerde karışım olarak kullanılan meşe palamudu hakkında bilmeniz gereken her şeyi araştırdık. Kabuklarından yapraklarına kadar faydalı olan meşe palamuduna dair her şey haberin detayında...

Anadolu'da şifa amaçlı tüketilen aynı zamanda kahve yapımında ham madde olarak kullanılan meşe palamuduna dair bilinmeyenleri bu haberde derledik. Eylül aylarında toplanan ve güneşte kurutulduktan sonra tüketilen meşe palamut gallik, tanneler, ellagik, nişasta ve şeker maddeleri bakımından oldukça zengindir. 

Meşe palamudu

Meşe palamudu

MEŞE PALAMUDUNUN FAYDALARI

- Cildin deforme olmuş yüzeyini kısa sürede onarır ve iyileşmesini hızlandırır. Kaynar suyun içerisine bir avuç meşe palamudu atıp bir gün sonra o suyu şifa olarak kullanabilirsiniz. Ayrıca bu suyu eski zamanlardaki kadınlar cilt temizleme olarak kullanırlarmış.

- Lif bakımından zengin olan bu besin sindirim problemlerini gidererek mide ve bağırsak hastalıklarının riskini önler. Bu besin hem kabızlığa hem de ishale iyi gelir. 

- Doymamış yağ bakımından oldukça zengin olduğundan kötü kolesterol seviyesini düşürür. Böylece kalp sağlığını tehdit eden damar tıkanıklığını ve obezite rahatsızlıklarının riskini azaltır. Aynı zamanda Kandaki glikoz seviyesini düzenlendiğinden diyabete neden olan riskleri azaltır. 

- Kemik sağlığı ve gelişimi için önemli olan potasyum, fosfor ve kalsiyum maddeleri bakımından zengin olan meşe palamudu kemik erimesi gibi rahatsızlıkların riskini azaltır. Aynı zamanda şifa deposu olan meşe palamudu beyin sağlığını da destekleyerek unutkanlık gibi hastalıkları önler.

- B vitamini bakımından zengin olduğundan metabolizma ve bağışıklığı güçlendirir. Bu sayede vücutta oluşma ihtimali olan kanserli hücrelere karşı kalkan oluşturur.

MEŞE PALAMUDU NASIL KULLANILIR?

- Kuru öksürük, boğaz, göz ve karaciğer iltihapları için meşe palamudu kabuklarını kaynatıp balla tatlandırıp tüketebilirsiniz.

- Her gün 1 yemek kaşığı meşe palamudu tozu tüketildiğinde hem ishali engellemiş hem de bağırsak florasalarını dengelemiş olursunuz. 

Egzama rahatsızlıkları için meşe yaprakları ve kabukları kaynatıp suyu ile o bölgeleri yıkayabilirsiniz.

- Doğal yollarla diş çürüklerini engelleyip dişleri beyazlatmak istiyorsanız. Pelit otu, karabiber, kurutulmuş limon tozu ve meşe palamut tozunu karıştırıp kaynatınız. Elde ettiğiniz macun ile günde iki defa dişlerinizi fırçalayınız.

- Yarım bardak pekmez ve balı karıştırınız içerisine meşe palamut tozu ekleyip bir litre su ile beraber kaynatınız. Mide yanması esnasında bu karışımdan tüketebilirsiniz. 

Hercai menekşenin faydaları nelerdir? Egzamaya hercai menekşe sürerseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Hercai menekşenin faydaları nelerdir? Egzamaya hercai menekşe sürerseniz...
Bebeklerde Fenilketonüri hastalığı nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Bebeklerde Fenilketonüri hastalığı nedir?
Pelvik ağrı nedir? Pelvik ağrılarının belirtileri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Pelvik ağrı nedir? Pelvik ağrılarının belirtileri nelerdir?
Kanser tedavisinde büyük buluş! İlaçlı zerdeçallar...

İLİŞKİLİ HABER

Kanser tedavisinde büyük buluş! İlaçlı zerdeçallar...
Reflüye kesin çözüm! Yumurta akı ve zeytinyağı...

İLİŞKİLİ HABER

Reflüye kesin çözüm! Yumurta akı ve zeytinyağı...

BİR YORUM YAPIN 3

merve 4 yıl önce

Yazı için teşekkürler.dişler için verdiğiniz tarifte hem pelit otu hem de palamut tozu yazıyor. pelit otunu googledan baktığımda meşe palamutu olarak veriyor. burada bahsettiğiniz pelit otu nedir?

Toplam 4 beğeni

memmet 5 yıl önce

çocukken közde pişirip yedik az daha ölüyorduk sonra yıllarca kestane yiyemedim aynı kokuyu veriyordu

Toplam 4 beğeni

Polamut 3 yıl önce

Bizde dogal yetişen palamutu küzde pişirip yerdik, Acımsı ama lezzetliydi.

Toplam 0 Beğeni