Günde 80 bin kimyasala maruz kalıyoruz!

Uzman Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta her gün binlerce kimyasala maruz kaldığımızdan ileri zamanlarda ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini vurguladı.

Özellikle kozmetik ve temizlik malzemelerinde kansere neden olan  fitalat, triklosan gibi maddelerin oldukça fazla olduğunun altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta bunların artan sağlık rahatsızlıkların temelini oluşturduğunu belirti. 

Kişinin günde 80 binden fazla kimyasala maruz kaldığının altını çizen Küçükusta açıklamaların da işte bu sözlere yer verdi:

"Her gün 80 bin kadar kimyasal ile karşılaşıyoruz ve bunlar yaşadığımız evin yapı malzemelerinden tutun da kozmetik ve kullandığımız temizlik ürünlerine kadar değişiklik gösteriyor. Bu maddeler piyasaya sürülmeden bazı testlerden geçiyorlar ama maalesef ayrıntılı testler değil. Bu kimyasal maddelerin hepsi yeterli güvenlik testlerinden geçmeden kullanıma giriyor ve ancak zararları dikkat çekmeye başladıktan sonra kullanımdan kalkıyor ya da azalıyor. Bisfenol A denilen kimyasal madde, plastiği sert ve şeffaf hale getirmek için kullanılıyor.

İnsanlara sağladığı kolaylıklar çok fazla. Kullandığınız bir su şişesi plastikten olduğu zaman çok daha hafif ve temizlenmesi kolay oluyor, fiyatı da ucuzluyor. Örneğin Bisfenol A maddesinin bulunduğu yiyecek kaplarından içindeki yiyeceğe ve içeceğe geçtiği de ispatlandı. Bisfenol A’nın hormonları ciddi anlamda bozan bir madde olduğu anlaşıldığı için, biberonlar ve çocuk ürünlerinde kullanımı yasaklandı.

Ancak hala yetişkinlerin de kullandığı yüzlerce üründe bulunuyor. Triklosan maddesi hala diş macunları ve ağız çalkalama sularında kullanılmaya devam ediyor. Düşünün ki deriden emildiği için yasaklanan bir maddeyle sizin ağzınızı çalkalamanız akıl ve mantıkla bağdaşmıyor."

Yemek borusu kanseri nedir? Belirtileri nelerdir?

İLİŞKİLİ HABER

Yemek borusu kanseri nedir? Belirtileri nelerdir?

BİR YORUM YAPIN 0