Karabuğdayın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Yüksek protein içerdiğinden son zamanlarda popüler olan besinler arasında karabuğday yer alır. Özellikle uzmanlar diyet olarak tüketilmesi gereken en sağlıklı buğday çeşidi olduğunu vurguluyor. Peki karabuğdayın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Sizler için karabuğdaya dair bilmeniz gereken her şeyi araştırdık.

Greçkayı olarak da bilinen karabuğday son yıllarda en çok tüketilen besin oldu. Bunun nedeni ise içeriğinde yüksek oranda lif ve protein olmasıdır. Gluten içermediğinden karabuğdayın tadı buğdaya benzetilir. Ülkemizde çok yetiştirilmemesine rağmen fazla tüketilir. İçerdiği B vitamini, magnezyum bulunur. Bunun yanı sıra 100 gramında yaklaşık 13 gram protein, 10 gram lif, 450 miligram potasyum, 18 miligram kadar da kalsiyum sağladığından oldukça faydalıdır.

KARABUĞDAYIN FAYDALARI NELERDİR? HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

- Yüksek lif içerdiğinden diyet yapanların listelerinin ilk sıralarında yer alır. Aynı zamanda uzun süre tok tutar ve gün boyu vücudun enerji seviyesini yükseltir. Böylece diyet yaparken yorgunluk ve stres gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltır. 

- Potasyum kan seviyesini normal düzeyden tuttuğundan yüksek tansiyonu engeller. Karabuğdayda potasyum bakımından zengin olduğundan yüksek tansiyonu tetiklemez tam tersi iyileştirir. Yüksek tansiyon gibi kolesterol seviyesini de dengede tutarak kap ve damar hastalıklarına iyi gelir. 

- Karaciğer vücuttaki tüm toksinleri toplayıp atma görevindeki bir organdır. Ancak bazı fonksiyonel bozukluklar nedeniyle karaciğer atamadığında bu toksinleri yağlanmaya neden olur. Karabuğday ise içerdiği kolin adlı madde sayesinde karaciğerdeki yağ oranını azaltır. 

- Zayıflamayı desteklerken sindirim ve boşaltım sistemlerini de olumlu etkiler. Özellikle bağırsakların fonksiyonlarının da daha iyi çalışmasını destekler. Taş ve kum oluşumunu önleyerek. Tuvalete çıkmayı sağlıklı hale getirir.

- Karabuğdayın tohumun faydası kadar kabuklarının da faydası vardır. Bu kabuklardan yapılan yastıklar baş ve boyun ağrılarına iyi gelir. Aynı zamanda rahat bir uyku çekmenizi sağlar. Yastıklar kışın sıcak yazında serin tutar. Bu yüzyıllarca köylüler tarafından kullanılmıştır. 

KARABUĞDAY NASIL KULLANILIR?

Çorba, bulgur, salata ve dolmada bile kullanılır. Bunun yanı sıra hamur işlerinde bile tüketilebilir. Yüzyıllardır kabuklarından da yastık yapılarak kompres uygulanır. 

Patent foramen ovale nedir? Patent foramen ovale ve migrenin bağlantısı nedir?

İLİŞKİLİ HABER

Patent foramen ovale nedir? Patent foramen ovale ve migrenin bağlantısı nedir?

BİR YORUM YAPIN 0