Patent foramen ovale nedir? Patent foramen ovale ve migrenin bağlantısı nedir?

Doğuştan yaşanan kalpteki küçük deliğin adına patent foramen ovale denir. Peki patent foramen ovale ile migren arasındaki bağlantı nedir? Yapılan araştırmalarda kalpteki bu deliğin birçok ciddi hastalığı da tetiklediği görülüyor. Haberin detayında patent foramen ovale dair her şeyi bulabilirsiniz.

Yeni doğan bir bebek ilk nefesinden sonra foramen ovale kapakçıklarının kapanması gerekir.  Ancak bazılarında bu kapakçık kapanmaz ve halk arasında kalp deliği denilen hastalık ortaya çıkar. Bu delik kapanmadığında patent foramen ovale denir. Kimisinde bu kalp kapağı yüzde 75 kapanırken kimisinde kapanmaz ve bu uzun yıllar fark edilmez. Farklı bir kalp rahatsızlığı sırasındaki testlerle fark edilen bu hastalık çok bir belirti göstermez. 

PATENT FORAMEN OVALE İLE MİGREN ARASINDAKİ İLİŞKİ NEDİR?

Bu hastalığa dair yapılan bazı araştırmalarda başlı başına bir tehlikesinin olmadığını ancak ilerleyen zamanlarda birçok hastalığa davetiye çıkardığı gözlenmiştir. Bunlardan biri hatta en önemlisi de migrendir. Migren sıradan bir baş ağrısı hastalığı değildir. Ayrıca bu hastalığın çeşitleri vardır. Bunlardan biri de auralı migrendir. Bu migren kasların ve duyu sistemini olumsuz etkiler. Nadiren görülen bu migren türünün nedenleri arasında patent foramen ovale vardır. Bunun nedeni ise patent foramen meydana geldiğinde kalbin sol kapakçığından sağ kapakçığına kan akışı hızlı gerçekleşir. Bu da vücut içerisinde dengesiz kan dolaşımını sağlar. Bu dolaşım en çok beyindeki nöronları olumsuz etkiler. Olumsuz etkilenen nöronlar serotonin gibi damarlar üzerinde etkili olan embolilerin sinyalini hasara uğratır bu da auralı migren ataklarının başlamasına sebebiyet verir.

PATENT FORAMEN OVALE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Gelişen teknoloji ile beraber eskiden elle kapatılan bu kapakçıklar şimdilerde ise şemsiye denilen bir apartla kapatılır. Anestezi altına yapılan bu uygulama herhangi bir komplikasyon riski taşımaz. Yavaş yavaş kapağın kapanmasını sağlar. Uzmanlar özellikle 6 hafta süreyle darbe almalarına neden olan durumlardan ve temas sporlarından kaçınılmasını öneriyor. Aynı zamanda 6 ay süreyle aspirin ve benzeri ilaçların kullanılması ve enfeksiyonlardan korunma önerilir. Hastanın düzenli kontrollere gitmesi gerekir. 

Karabuğdayın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

İLİŞKİLİ HABER

Karabuğdayın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

BİR YORUM YAPIN 0