Fitoplankton nedir? Fitoplankon nerede bulunur ve faydaları nelerdir?

Toplu su yosunlarından oluşan bitkilere fitoplankton denir. Tuzlu ve tatlı sularda yaşayan bu mikroorganizmalar, dalgalar sayesinde suya karışır. Halk arasında deniz otu olarak da bilinen bu bitkilerin insan sağlığına etkilerini derledik. Haberimizin detayında fitoplanktonlara ait her şeyi bulabilirsiniz.

Su altından fotosentez yapabilen tek canlı olan fitoplanktonlar topluluğu ayrıca su altındaki besin zincirinin temelini oluşturur. Bu bitkiler dalgalar sayesinde deniz suyuna karışır. Yapılan çalışmalarda bu mikroorganizmaların insan sağlığına bir çok olumlu etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Deniz altı bitkisi olan olan topluluk ayrıca birçok hastalığa iyi gelir. Bu bitki topluluğu tek hücreli canlılar olmasına rağmen yaptıkları fotosentez sayesinde yüksek miktarda oksijen içerirler. Besin değerleri yüksek olduğundan deniz canlılarının yanı sıra diğer canlılar içinde oldukça etkili bir besin kaynağıdır.

Fitoplankton

Fitoplankton

FİTOPLANKTONUN FAYDALARI NELERDİR?

- Dinoflagellatlar adı verilen ve antioksidan görevi olan bu maddeler bakımından zengin fitoplanktonlar içeren sular kanserli hücrelerin oluşumunu önler. Oluşmuş kanserli hücreleri ise yok ederler.

- İçerdiği oksijen sayesinde vücudun ihtiyacı olan oksijen ihtiyacını bu bitkilerin mikroorganizmalarına sahip sularda fazlası ile karşılar. Bazı araştırmalarda fitoplankton bakımından zengin olan suları tüketen insanların kanlarında CD3 seviyesinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. CD3 kümesi ise protein kompleksini oluşturan zincirin temel maddesidir. 

- Bağışıklığı güçlendiren bu sular hastalıklara karşı vücudun direncini artırmada da etkilidir. Ayrıca hücre yenileyen fitoplanklar amino asitler, esansiyel yağlar, vitaminler, iz mienraller, antioksidanlar, enzimler ve koenzimler gibi çeşitli mineral ve vitaminler bakımından zengindir. Bu yüzden yaşlanmayı geciktirir. Ayırca bu sularda yüzmek cilt sağlığını da olumlu etkiler. Özellikle deforme olmuş cilt yüzeylerinin iyileşmesini hızlandırır. Daha genç, parlak ve canlı görünüm kazandırır.

- Kalp ve damar sağlığı için temel faktör olan omega-3  yağ asidi bakımında da zengindir. Kalp krizi ve damar tıkanıklığı gibi hastalıkların oluşmasını önler. 

Çinlilerin kullandığı en yaygın ve sağlıklı bitkiler

İLİŞKİLİ HABER

Çinlilerin kullandığı en yaygın ve sağlıklı bitkiler

BİR YORUM YAPIN 0