Şalgam suyunun faydaları nelerdir? Şalgam suyuna limon sıkıp içerseniz...

Turpggillere ait olan şalgamın faydalarının ne olduğunu biliyor musunuz? Adana yöresinde yetişip ve tüketilen şalgam genellikle suyu çıkartılır. Peki şalgam suyunun faydaları nelerdir? Bazı uzmanlar şalgam suyuna limon sıkılarak tüketilmesinin daha faydalı olduğunu vurguluyor. Haberin detayında şalgam suyuna dair bilinmeyen her şeyi bulabilirsiniz.

Besin değeri toprakla aynı olan şalgam ülkemizde Çukurova'da yetiştirilir. Sebze olan şalgam turşu ve su olarak tüketilir. Yaprakları hayvan yemi olarak kullanılan şalgam, sofraların vazgeçilmez garnitürüdür. Yüksek besin değeri sayesinde insan sağlığına inanılmaz faydalar sağlayan şalgam yüzyıllardır tıbbı tedavide de kullanılmıştır. Özellikle mide hastalıklarına iyi gelir. Et yemeklerinden kaynaklanan hazımsızlık için eski çağlardan beri mangalda yapılan yemeklerle beraber tüketilir. İçeriğinde protein, karbonhidrat, sodyum, demir, magnezyum, tiyamin, lif, fosfor ve A vitamini bulunur. Kandaki hemoglobin düşünce anemi yani kansızlık yaşanır. Şalgam suyu hemoglobin hücrelerini yükselten demir bakımından oldukça zengin olduğundan düzenli tüketildiğinde bu gibi rahatsızlıkların yaşanmasını önler. Ayrıca kilo vermede de oldukça etkilidir. Uzman doktor Ender Saraç, vitamin ve mineral zengini olan şalgam suyunu mangal yemekleri ile tüketince içerisine limon sıkılmasını tavsiye eder. Saraç, limonun asidik özelliği ve şalgamın zengin besin değeri bu yemeklerin neden olacağı aşırı yağı önler. Vücudun kısa sürede toksin atmasını sağlar. 

şalgam

şalgam

ŞALGAM SUYUNUN FAYDALARI NELERDİR?

- Laktik asit açısından zengin olan şalgam ağızdan başlayarak bağırsağa kadar fayda sağlar. Ağız içerisindeki enfeksiyonu önler. Yemek borusu, mide ve bağırsaklardaki toksinleri idrar yolu ile atar. Böylece hücrelerin mutasyona uğramasını önleyerek kanserin oluşumunu engeller. 

- Kalsiyum, potasyum ve demir bakımından zengin olduğundan kemik gelişimine katkı sağlar. Kemik erimesi ya da kireçlenme gibi hastalıklara zemin hazırlayan durumların yaşanmasını engeller. Bazı uzmanlar kırığı olan hastaların bol bol şalgam suyu tüketmesini belirtir. 

şalgamın faydaları

şalgamın faydaları

- Üst solunum yolu hastalıkları nedeniyle ortaya çıkan kuru öksürüğe ve boğaz iltihaplanmasına da iyi gelir. Akciğerlerin baş düşmeni olan sigara ve hava kirliliği bronşları tıkayarak ciddi rahatsızlıklara zemin hazırlar. A vitamini sayesinde akciğerde sigaranın neden olduğu iltihaplanmayı önleyerek ortaya çıkabilecek rahatsızlıkları engeller. 

- Ciltte azalan C vitamini yaşlanma ve kırışıklığa neden olur. Erken yaşlanma belirtileri gösteren C vitamini eksikliğini gidermede yardımcı olan besinlerin başında şalgam suyu gelir. Şalgam suyu içerdiği antioksidan sayesinde yaşlanma belirtilerini azaltarak cildin bebeksi dokusunu korur.

şalgama limon sıkarsanız

şalgama limon sıkarsanız

- Çıban, apse, dolama ve egzama gibi cilt hastalıklarına da şalgam suyu oldukça fayda sağlar. Bu gibi hastalıkların üzerine tonik olarak uygulandığında kısa sürede kaşıntı ve şiddetinin azaldığı görülür. Doğal ilaç olan şalgam dolama gibi hastalıklar esnasında dolamaya bağlanır. Bir gün bekletilir böylece içerisinde biriken iltihabı atarak kısa sürece iyileşmesi sağlanır.

- Fosfor bakımından zengin olan şalgam suyu damarların tıkanmasına neden olan toksinleri atar aynı zamanda kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarını da önler.

Dut oyası nasıl yapılır? Pratik anlatımı ve yapılışı

İLİŞKİLİ HABER

Dut oyası nasıl yapılır? Pratik anlatımı ve yapılışı

BİR YORUM YAPIN 5

Selim ünasl 1 yıl önce

Şalgam suyunu çok tuketenlerin gözleri çok sağlıklı olur. Başka taraflarına"da çok faydası var ama hele hele gözlerin olmazsa olmazı. Ben çok tüketiyorum. Gazlı içecekler den kat be kat faydalı bir nimet

Toplam 1 beğeni

İlahe alş 4 yıl önce

Acaba kilo aldırıyomu

Toplam 3 beğeni

zafergülten 5 yıl önce

faydasını boşverin,et yemeklerinde çok güzel gidiyor,bilhassa balıkla.

Toplam 6 beğeni

rakbal 3 yıl önce

eyv kardes cok yardımcı oldun neyle iyi gittiğini söylemesen bilemeyeceğiz. faydasını boşverdim gitti.

Toplam 4 Beğeni

Murat Cantürk 4 yıl önce

Burası sağlık köşesi, faydası elbette konuşulacak. Sanki ilk defa senden duyuyoruz ne ile iyi gittiğini. Boş laflar.

Toplam 25 Beğeni