Üzerlik tohumunun faydaları nelerdir? Soğuk algınlığında üzerlik tohumunun çayı içerseniz...

Güçlü tohumlardan biri olan üzerlik tohumu yüzyıllardır faydaları sebebiyle alternatif tıpta kullanılır. Sadece tüketilerek değil aynı zamanda yakıldığında da faydası olan üzerlik tohumu özellikle sinir sistemindeki deformeyi ortadan kaldırır. Bunun aynı sıra bağırsak sorunları ve üst solunum yollarını da temizleyerek şifa sağlayan doğal ilaçtır. Peki Üzerlik tohumunun faydaları nelerdir?

Afrika, Asya ve Amerika gibi sıcak bölgelerde yetişen üzerlik bitkisinin tohumu ülkemizde çay olarak tüketilmektedir. Ayrıca bazı yörelerde bu tohum ev içerisinde yakılarak psikolojik rahatlattığı düşünülür. Bu yüzden de nazarlık tohumu olarak adlandırılır. Beyaz çiçekler açan bu tohumun içinde harmalin, harmin, harmalol, peganin adlı glikozitler ve kırmızı boya maddeleri bulunmaktadır. Tohumundan elde edilen yağlar tıbbı tedavilerde doğal ilaç olarak kullanılmıştır. Afrodizyak etkiye sahip olan üzerlik otu depresyon ve strese iyi gelen bitkiler arasında en etkili olandır. Ancak aşırı tüketildiğinde göz ve mide sağlığını olumsuz etkiler. Üzerlik tohumu tüketmeden önce bir uzmana başvurmada fayda var. 

ÜZERLİK TOHUMU KORONAVİRÜSE FAYDA MI?

Faydaları arasında bronşları temizleyen alerjiye iyi gelen genel olarak üst solunum yolları hastalıklarını ortadan kaldırır. Türkmenis'tan da tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsünden kurtulmak için üzerlik tohumu yakıldı. Bunun bilimsel olarak kesin bir kanıtı yoktur. Ancak tohum çay yapılarak tüketildiğinde antibakteriyel etkisi sayesinde gribal hastalıklara doğal ilaçtır. Alternatif tıp uzmanları üzerlik tohumunun balla beraber tüketildiğinde özellikle astım hastalarına şifa sağlar. Fakat İbrahim Saraçoğlu bu bitkiye karşı bazı kişilerin alerjisi olabileceğinden öncelikle kontrol yapılmasını önerir. 

üzerlik çayı nasıl yapılır

üzerlik çayı nasıl yapılır

ÜZERLİK TOHUMUNUN ÇAYI NASIL YAPILIR?

2 su bardağı suya bir yemek kaşığı üzerlik tohumu ekleyip 2 dakika kaynatın. 7 dakika demlenmesini bekleyin. Süzdükten sonra tüketiniz. Uzun süre ve devamlı tüketmemeye dikkat edin. İbrahim Saraçoğlu üzerlik tohumunun çayının; saman nezlesi, astım, protein alerjisi ve nefes darlığı gibi sağlık sorunlarında tüketilmesini tavsiye eder. 

üzerlik tohumu

üzerlik tohumu

ÜZERLİK TOHUMUN FAYDALARI NELERDİR? 

- Üst solunum yolları yüksek enfeksiyondan dolayı tıkanır. Üzerlik otu yakılıp dumanı koklandığında sinüs yollarının açılmasını sağlar. Bezlerde biriken enfeksiyonu akıntı ile atar. 

- Üzerlik tohumundan yapılan çay mevsim geçişlerinde sıklıkla görülen ağır enfeksiyonlu grip sonrası yaşanan boğaz ağrısı ve iltihaplanmasına da iyi gelir. Boğazda biriken iltihabı balgam ile atar. Ayrıca göğüs ve akciğerlerde öksürüğe bağlı oluşan tahribatını şiddetini hafifletir.

üzerlik otunun faydaları

üzerlik otunun faydaları

- Besin atıklarından kaynaklı bağırsaklarda ortaya çıkan kurtların dökülmesini sağlar. Sindirim yollarını temizleyerek yaşanma ihtimali olan bağırsak hastalıklarının önüne geçer. 

- İçerdiği maddeler sayesinde rahatlatma etkisi olan üzerlik tohumu hafıza ve beynin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Unutkanlık ve alzheimer gibi hastalıklarla savaşır. Aynı zamanda uyku problemi yaşayanlar için oldukça etkisi olan üzerlik tohumu çayını yatmadan bir saat önce içtiğinizde rahat bir uyku yaşamanızı destekler. 

nazar tohumu

nazar tohumu

- Hormonların düzenli çalışmasını sağlayarak yaşlanmayı önler. Bunun yanı sıra serotonin hormonlarını artırarak kişinin daha sakin olmasını sağlar. Uzmanlar özellikle kadınların adet öncesi sendromu sırasında tüketmesini tavsiye eder. 

- Göz iltihaplanmaları için rezene tohumu ile beraber kaynatılıp ped pamuk yardımı ile göze sürülerek iltihabın kısa sürede atılmasını sağlar.

- Ağızda biriken besin atıkları tükürük bezi ve mide dahil ağız kokusuna neden olurlar. Bunu engellemek için üzerlik tohumunu ağzını da tutunuz. Yumuşadıktan sonra atınız. Üzerlik tohumu içerdiği çözücü maddeleri tükürüğe yerleşir. Ağız içerisindeki tükürük biriken atıkları enzimler mide aracılığı ile vücuttan atar. 

BİR YORUM YAPIN 16

Anjela 3 yıl önce

Ben 1 ay önce çok kötü hastelendim, hronik bronşit var bende. Bir hafte içtim bu tohumdan çok faydalı geldi bana. Bir hafte ara verib, sonra tekrar içecem. Öskürmem her şey keçib gidti. Çok teşekkürler bu bitki için!!!!!!!!!!

Toplam 4 beğeni

Çavuşun kızı 2 yıl önce

Oy gurban olurum kızım ne güzel söylemişsin dili datlı☺

Toplam 1 Beğeni

Misafir 3 yıl önce

Uzun zaman kullanıyorum bunun miktarı bir çay bardağına silme 1 çay kaşığı yada bir tutamamdır, bundan fazlası zararlı ve 1 hafta kullandıysanız 1 hafta da ara vermelisiniz yada 1 gün kullandıysanız 1 gün ara verin. Gece yatmadan 1 saat önce kullanın yoksa gündüzleri uykunuz gelir günlük çalışmanızı etkileyebilir. Ayrıca en önemlisi kullandıktan hemen sonra göğsünüzde daralma yada nefesinizde daralma hissi olursa alerjiniz var demektir. Kullanmadan önce üç beş tohum çiğneyip yarım bardak su içerek test edebilirsiniz. Bu gibi durumlarda kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Umarım kullanım ve miktarı konusunda merak eden arkadaşlara yardımcı olmuşumdur.

Toplam 54 beğeni

Fatma 2 yıl önce

Ben bu tohumun ruhani seyler yaptigini duydum ne kadar dogrudur acaba bi bilgiye sahipmisiniz.tesekkurler

Toplam 0 Beğeni

Zeynep 3 yıl önce

Gerekli olan bir bilgi vermişsiniz çok teşekkürler sağolun

Toplam 1 Beğeni

murat 3 yıl önce

İşte ilaçlarda olduğu gibi bitkilerdede etkiler kişiden kişiye değişiyor. Ben 5 gün boyunca geceleri içmem sonucu ertesi gün öğlen 12 civarı yatıyordum. Tabi gerçekten bu bitkiden mi kaynaklanıyor deneyip görecem. Önceden rüya görmezken bunu içtikten sonra uzun rüyalar görmeye başladım.

Toplam 5 Beğeni

Ayşe 3 yıl önce

Ben icemedim cok acıydı.

Toplam 1 Beğeni

engin 4 yıl önce

mehmet soykan abimiz doğru yazmış herşeyin fazlası zararlı bunu 11 her gece yatarken kaynatıp icin aradaki farkı göreceksiniz

Toplam 3 beğeni

Milay 4 yıl önce

Epifiz bezini temizliyormu

Toplam 9 Beğeni

Fatih 4 yıl önce

Dokunur derken neyi kastettiğinizi anlamadım..iki çay kaşığı kadar cigniyorum evet çok acı ama hiçbir zararını görmedim.aksine daha rahat nefes alıyorum.

Toplam 4 beğeni

murat 3 yıl önce

Bu bitki tehlikeli iç organları yoruyor olabilir. Bu yüzden çay kaşığıyla başlamak ve ara vermek gerek, çiğneyin diye bir bilgi göremedim

Toplam 2 Beğeni

Aki 4 yıl önce

Üzerlik yağı nasıl kullanılmalı hicbir sitede kullanımı yok sadece tohum var

Toplam 1 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun