Günde 20 dakika doğada olmak stresi azaltıyor

Günümüzde artan stres ve depresyon için ABD'de yapılan bir araştırma yapıldı. Bilim insanları 20 dakika doğada dolaşarak stres seviyesinin indiğini açıkladı.

Kalitesiz yaşam tarzı stres ve depresyonu artırarak ciddi hastalıklara zemin hazırlar. Uzmanlar bunun için araştırma yapmaktadır. Aksi halde stres ve depresyon beyin sinyallerini bozarak kişinin daha yorgun ve sinirli olmasını sağlar. Ancak ABD'nin Michigan Üniversitesinden bilim insanları,yaptıkları bir araştırmada haftada en az 3 gün, 20 dakika doğada zaman geçiren kişilerde kortizol stres hormonu seviyesinin belirgin şekilde azaldığını söyledi.

doğada yürüme

doğada yürüme

Araştırmacılar, bir grup yetişkinle gerçekleştirdikleri deneyde, katılımcılardan 8 hafta boyunca, haftada en az 3 gün kendi belirledikleri aralıklarda ve sürelerde doğada zaman geçirmelerini vurguladı. Katılımcıların doğada geçirdikleri sürede aerobik egzersizler yapmaları, telefon kullanmaları, internette ve sosyal medyada zaman geçirmeleri, bir şeyler okumaları veya başkalarıyla konuşmaları yasaklandı.

sağlık

sağlık

8 haftanın ardından test ettikleri katılımcılar arasında en az 20 dakika doğayla baş başa kalanların kortizol seviyelerinin belirgin şekilde düştüğünü tespit edildi. En verimli sonucun 20 ila 30 dakika arasında alındığı, 30 dakikayı aşan sürelerin ise kortizol seviyesini giderek düşürdüğü kaydedildi. Araştırmaya önderlik eden Michigan Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Mary Carol Hunter, araştırmanın, doktorları stres mağduru hastalara doğayı "ilaç" olarak tavsiye etmeleri için yeterli bilimsel temeli sağladığı kadar "uygun doza da işaret ettiğini" belirtti. 

Eski eşi Mehmet Ali Erbil'in son sağlık durumu hakkında bilgi verdi

İLİŞKİLİ HABER

Eski eşi Mehmet Ali Erbil'in son sağlık durumu hakkında bilgi verdi

BİR YORUM YAPIN 0