Sahurda tüketilmemesi gereken besinler nelerdir?

Ramazan ayında sağlık için iftar ile sahurun düzgün ve sağlıklı şekilde yapılması gerekiyor. Ancak bazı besinler var ki, bunları sahurda tüketmek vücutta bazı sağlık problemlerine sebep olabiliyor. İşte sahurda tüketilmemesi gereken o besinler...

Oruç tutanlar için en önemli konulardan biri uzun süreli açlık ve susuzluğa karşı vücudu hazırlamaktır. Uzmanlar bu konuda en önemli öğünün sahur olduğunu vurgulamaktadır. Sahurda tüketilen besin gün boyu vücudun sağlık durumunu kontrol eder. Bu yüzden sahurda bazı besinler tüketilmemelidir. Bunların başında işlem görmüş besinler ve içeriğinde şeker ile tuz fazla olan besinler gelmektedir. Özellikle şeker, yağ ve tuz bakımından zengin içeriğe sahip besinler uzun süre tok kalma hissini ortadan kaldırarak çabuk acıkmaya ve bunun yanı sıra çabuk susamaya neden olur. Uzun günlere denk gelen oruç kişinin sağlığını etkilenmeden tutulması için bu tarz maddeler barındıran besinlerden uzak durmakta fayda var.

Sahurda mutlaka tüketilmesi gereken besinler nelerdir? Tok tutan yiyecekler...İLİŞKİLİ HABERSahurda mutlaka tüketilmesi gereken besinler nelerdir? Tok tutan yiyecekler...

UZMANLAR UYARDI UZAK DURUN!

Kahvaltı görevi gören sahur yapılırken aşağıda sayacağımız besinleri sofranızdan Ramazan boyu bulundurmamanız gerekir. Medipol Mega Hastanesi Uzman Dr. Subet Özerdem'e sahurda neler tüketilmemesi gerektiğini sordu. İşte cevabı...

SAHURDA TÜKETİLMEMESİ GEREKEN BESİNLER NELERDİR?

  • ÇAY

Teofilin maddesi içeren çay, idrar yoluyla vücudun fazladan su atmasına neden olur. Bu da vücudu susuz bırakarak hızla, potasyum ve sodyum dengesini bozar. Uzmanlar bu nedenle oruç süresinde vücudun ihtiyacını aldığı sahur vaktinde çayın demli içilmesini tavsiye etmez. Çayın çok açık miktarda tüketilmesini öneren uzmanlar aslında çay yerine en önemli besinin portakal suyu olduğununda altını çiziyor.

koyu çay oruç süresinde susatır

koyu çay oruç süresinde susatır

  • TUZLU PEYNİR

Tuz vücuttaki sıvı oranını hızla tükettiğinden hemen susamaya neden olur. Özellikle tükürük bezlerinin yavaş çalışmasına neden olur. Bu da çabucak vücuttaki sıvı oranını azaltır. Bu yüzden peynir alırken içeriğindeki tuz oranına dikkat edilmelidir.

Sahurda çiğ kuruyemiş yemenin faydaları nelerdir? Ceviz, badem ve fındığın mucizesi...İLİŞKİLİ HABERSahurda çiğ kuruyemiş yemenin faydaları nelerdir? Ceviz, badem ve fındığın mucizesi...

tuzlu peynir

tuzlu peynir

  • REÇEL ÇEŞİTLERİ 

Kayısı, çilek ve vişne gibi meyvelerden yapılan reçel kahvaltılarda olduğu gibi sahurda da yer alan besinler arasındadır. İçerdiği şeker bulunan bu besinler uzun süre tok tutuğu sanılır ancak uzmanların en çok uyarıda bulunduğu besinler reçellerdir. Çünkü reçeller içerdikleri şeker bakımından kan şekerini yükseltir. Bu da hızla acıkmaya ve susamaya neden olabilir. 

reçeller

reçeller

  • KIZARTMA 

Yapılan araştırmalarda da kanıtlanan kızartmaların kısa zamanda acıktıran yiyeceklerin başında geliyor. Trans yağla yapılan ve yüksek karbonhidrat barındıran kızartmalar sahurda tüketildiklerinde oruç süresinde acıktırma ile susatmanın yanı sıra kilo almaya da zemin hazırlar. Uzmanlar bu yüzden kesinlikle bu besinlerin sahurda tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor. 

kızartma

kızartma

  • İŞLENMİŞ ÜRÜNLER

Sucuk, salam ve konserve çeşitleri gibi ürünler işlenmiştir. İçerilerinde yüksek miktarda yağ barındıran bu ürünler aynı zamanda bozulmaması içinde bazı ek ürünler eklenir. Bu da besinleri sağlıksızlaştırır. Bunu yanı sıra besinler vücutta sindirimden geçerken aşırı sıvı kullanır. Vücudun sıvı oranı sindirim işlemi sırasında düşer. Ayrıca çabuk acıktırırlar.

İşlenmiş ürünler

İşlenmiş ürünler

  • RAMAZAN PİDESİ 

Ramazan ayı denilince akla ilk gelen Ramazan pidesinin iftarda tüketilmesi her ne kadar fayda sağlıyorsa sahurda tüketilmesi bir o kadar zararlıdır. İçerdiği yüksek şeker kandaki glisemik indeksini etkilediğinden bir süre sonra açıklık hissine neden olur.

ramazan pidesi

ramazan pidesi

Hamilelikte namaz nasıl kılınır? Oturarak namaz kılınır mı? Hamileyken namaz kılmak...

İLİŞKİLİ HABER

Hamilelikte namaz nasıl kılınır? Oturarak namaz kılınır mı? Hamileyken namaz kılmak...
Oruçluyken duş almak orucu bozar mı? Yıkanmak orucu bozar mı?

İLİŞKİLİ HABER

Oruçluyken duş almak orucu bozar mı? Yıkanmak orucu bozar mı?
Suyun içinde bekletildiğinde zehir saçan besinler! Sakın suyu içinde bekletmeyin

İLİŞKİLİ HABER

Suyun içinde bekletildiğinde zehir saçan besinler! Sakın suyu içinde bekletmeyin

BİR YORUM YAPIN 25

mustafa 17 saat önce

Arkadaşım ne ile doyacaksam onu yerim . Rabb' im sabrını da bereketini veriyor. Yok o susatır yok o zayıflatır. Geçin bunları yiyin için orucunuzu tutun kardeşim.

Hakkı 1 yıl önce

peki ne yiyicez? onu yeme bunu yeme peynir yeme çay içme.portakal suyu iç. portakal suyu içmek amerikan kültüründe var bizde yok kardeşim.hem portakal suyu içe içe adamlar obez oldular obez. Türküz biz Türk. çay içeriz ayran içeriz bazlama yeriz kaleler fethederiz.

Toplam 5 beğeni

hjhuyu 1 yıl önce

gaç pere gaç pere didün

Aynı muhabbetler 1 yıl önce

Herşeyi yemeyin diye saydınız!

Fehmi 1 yıl önce

ALLAH kabul etsin işte oruç tut sıhhat bul gerçeği ve doymadan kalk mideyi 3e bol yemek su hava yemek üstüne yemek yeme acıkmadan ye doymadan kalk islami yaşarsak doktora fazla gerek duymayız

Toplam 1 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun