Ardıç ağacının faydaları nelerdir? Ardıç ağacının tohumlarından elde edilen çay! Ardıç yağı

Eski çağlarda dilek ağacı olarak kullanılan ardıç ağacında yetişen tohumlar yüzyıllardır alternatif tıpta sağlık amaçlı kullanıldı. Çay olarak tüketilen ardıç tohumlarından aynı zamanda elde edilen yağ da kozmetik ürünlerin ham maddesi oldu. Bindir derde deva ardıç ağacının tohumları nasıl kullanılmalı ve faydalarının ne olduğunu sizler için araştırdık.

Ardıç ağacı üremek için kuşlara ihtiyaç duyar. Ağacın dallarından döktüğü tohumları çiğneyip sindirdikten sonra dışkılama yolu ile toprağa bırakırlar. Böylece ardıç ağacı yeniden yeşerebilir. Meyvesinden dallarında kadar şifa veren ardıç ağacı eski yıllardan beridir alternatif tıpta kullanılır. Tarihi geçmişi çok eski yıllara dayanan ardıç ağacı, medeniyetler tarafından farklı amaçlarla tüketilmiştir. Yakıldığında güçlü kokusu olan ardıç ağacı, Yunanlılar tarafından ruhsal hastalıkların tedavisi için yakılırdı. Ormanlara eşsiz kokusu ve görüntüsünü bırakan ardıç ağacı, ılıman bölgelerde ağaç olarak yetişir. Ancak daha soğuk iklimlerde ise çalı boyuna kadar uzar. Kozalakları ardıç ağaçlarını çeşitlendirir. Silisik asit barındıran ardıç ağacı güçlü ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. Ardıç ağacında üzüme benzer meyveler çıkar. Bu meyveler büyüdükçe kozalak şeklini alır. Tohum halinde ise toplanarak kozmetik ve ilaç sektöründe kullanılır. Tohumlar halk arasında bicari ve cücek de adlandırılır. Meyvesinden, dalları ve yapraklarına kadar faydalı olan ardıç ağacı  reçine, kalsiyum, pentosan, junioerin, glikoz, uçucu yağlar, sakaroz, manganez,mangan, demir, bakır, organik asitler, tanen, potasyum ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Tohumu, yaprakları ve dallarından çay yapılır. Krem olarak kullanılmak istendiğinde öğütülür. Ayrıca içerindeki yağda çıkartılarak tüketilebilir. 

ARDIÇ AĞACININ TOHUMU NE İŞE YARAR?

ARDIÇ AĞACININ FAYDALARI NELERDİR?

- Güçlü bir asit barındıran ardıç ağacı çay olarak tüketildiğinde böbreklerdeki taş ve kumu döker. 

- Besinlerden kalan atıklarla toksinlenmiş akciğer, karaciğer, mide, bağırsak ve kanı temizler.

- Metabolizmayı düzenleyerek sindirim sistemindeki organların fonksiyonlarını artırır.

- Çok güçlü bir yağ yakışı özelliği olan ardıç ağacı vücudun yağ biriktirmesini önlediği gibi olan yağı da yakıp enerjiye çevirir.

ardıç ağacının faydaları

ardıç ağacının faydaları

- Toksin temizlemede etkili olan ardıç tohumu, damarları temizleyerek tıkanmayı önlediği gibi kötü kolesterolü düşürerek de kalp rahatsızlıklarına yakalanma olasılığını azaltır.

- Ruhsal hastalıklar için eski çağlardan beri kullanılan ardıç ağacının tohumundan yapılan çay vücuttaki sinirleri yatıştırır. Ayrıca dalları yakılıp çıkan duman yoluyla da beyindeki hücrelerin sağlığını koruyarak sinirli depresyonlu ruhsal durumların yaşanmasının önüne geçer.

kuşlar ardıç ağacının çoğalmasını sağlar

kuşlar ardıç ağacının çoğalmasını sağlar

- Yakılıp koklanılan duman sadece psikolojik hastalıklara değil aynı zamanda solunum yetmezliği ve tıkanan bronşları açmada da fayda sağlar. 

- Sistit ve albümini gibi rahatsızlıklar için doğal bir antiseptik ilaçtır.

- Yaprağından yapılan çay hazımsızlığı önler. Ayrıca yapraklarından yapılan çay boğaz enfeksiyonunu azalmada etkilidir.

- Hücrelerin mutasyona uğramasını önleyerek kanser hastalıklarının yaşanma olasılığını azaltır. 

ardıç tohumu çayı

ardıç tohumu çayı

- Güçlü bir antioksidan olduğundan hücre yenilenmesini destekleyerek yaşlanmayı geciktirir. Alternatif tıp uzmanları Anadolu insanın sağlıklı vücut yapısının ardıç çayı sayesinde olduğunu söylüyor.

- Ardıç yağı yara temizlemede etkili bir ilaçtır. 

- Kadınların ay başında yaşadığı ve adeta kabusa dönen adet dönemlerindeki sancıları da azaltır.

- Yapılan bazı araştırmalarda romatizma hastalılarına karşıda fayda sağladığı ortaya çıkartılmıştır.

- Sadece idrar yoluyla değil terleterek de vücuttaki toksinleri atar. Fakat bu terleme bilinenin aksine kötü koku yapmaz. 

ardıç yağı keskin bir ağrı kesicidir

ardıç yağı keskin bir ağrı kesicidir

ARDIÇ YAĞI NEDİR VE NASIL KULLANILIR?

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, ardıç ağacının bitkisinin damıtılmasıyla elde edilen ardıç yağının oldukça faydalı olduğunu söyler. Ardıç yağının özellikle gaz sıkışması gibi yaygın olan sindirim hastalıklarına doğal çözüm olduğunun altını çizer. Bunun yanı sıra kronik uykusuzluk yaşayanlar için de fayda sağlar. Boyun kısma masaj yapıldığında sinir hücrelerinin yatışmasını bu yüzden güzel bir uyku çekmenize yol açar. Ayrıca kemik ve kes ağrıları içinde uzmanlar ardıç yağını önerir. 

ardıç besin değeri

ardıç besin değeri

BİR YORUM YAPIN 8

Ardıç 1 yıl önce

Kuş dışkısında hiçbir tohum sağlam kalmaz bunu başta görünce geri kalanını okuma ihtiyacı duymadım

Huseyin Tastemur 3 yıl önce

Asıl ardıç çayı ardıç ağacında top top kümeler halinde ardıç yaprağından farklı ve kış aylarında yetişen hoş bir aroması olan bir bitkidir. Kasım Aralık ayı gibi başlar kış boyunca ardıç ağaçlarında bulabilirsiniz.

Sacit şifa 3 yıl önce

Ardıçın farklı çeşitleri var. Eğer kara ardıç yanlış kullanılırsa bu ölümcül olabilir. Siz resimlerde hem andızı ardıcı hem kara ardıcı kullsnmışsınız. Halk tıbbında kullanılan sndız ardıcıdır genellikle. Onuda kullanmak için kişinin böbreklerinin sağlıklı olması gerekir.

Toplam 3 beğeni

savas 4 yıl önce

Sedef hastalığı (psoriasis) için de çok faydalı.

Toplam 2 beğeni

[email protected] 4 yıl önce

Ardıç meyvesi nasıl kullanılır açık bilgi verin

Toplam 10 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun