Çarkıfelek meyvesinin faydaları nelerdir? Çarkıfelek meyvesi nasıl tüketilir?

Tropikal meyve olan çarkıfelek, ülkemizde yeni yeni tüketilmeye başlandı. Bir diğer adı tutku meyvesi olan bu egzotik tür, güçlü bir vitamin ve mineral kaynağıdır. İnsan sağlığına inanılmaz faydaları olan bu meyve yazın çiçek açmaya başlar. Peki çarkıfelek meyvesinin faydaları nelerdir? Sizler için çarkıfelek hakkında merak edilenleri araştırdık.

Saat çiçeği olarak da bilinen çarkıfelek meyvesine bilim literatüründe passion fruit denir. Yuvarlak ya da ova gibi şekilleri olan çarkıfelek meyvesi; sarı, kırmızı, mor ve yeşil gibi renklerde bulunur. Sıvı miktarı yüksek olan çarkıfelek meyvesi içeriğinde çok sayıda tohumlu çekirdek vardır. Meyve suyu olarak da tüketilebilir. Karbonhidrat, karoten, demir, magnezyum, potasyum, fosfor, lif, protein ve C vitamini yüksek miktarda bulunur. 100 gramında 68 kalori içeren çarkıfelek meyvesi, sıvı miktarı yüksek olduğundan özellikle böbrek hastalıkları için idealdir. Meyve suyu şeklinde tüketildiği içi içindeki tohum dışında kalan et kısmı da yenilebilir.

Ülkemizde yeni yeni üretiliyor! Bağışıklık sistemini yenileyen çarkıfelek meyvesiİLİŞKİLİ HABERÜlkemizde yeni yeni üretiliyor! Bağışıklık sistemini yenileyen çarkıfelek meyvesi

çarkıfelek besin değeri

çarkıfelek besin değeri

Tropik bir meyve olduğundan ülkemizde yetiştiriciliği çok sık yoktur ancak bazı bölgelerse özel yetiştirilme alanları mevcuttur. Tatlı olan çarkıfelek kökeni Güney Afrika'dır. Bunun dışında Yeni Zelanda ve Hawai'de de farklı renkte türleri mevcuttur. Su miktarı fazla olduğundan dalından koparılıp koparılmaz tüketilmelidir. Aksi halde hızla bozulabilir. Yan etkisi olmazsa bir uzmanlar genellikle 2 tane tüketilmesini ya da suyunun bir bardak içilmesini tavsiye eder. 

çarkıfelek meyvesinin faydaları

çarkıfelek meyvesinin faydaları

ÇARKIFELEK (PASSİFLORA) MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • Vücudun ihtiyacı olan B kompleksi bakımından oldukça zengin olan çarkıfelek, sinir hücrelerinin deforme olmasını önler. Sakinleştirici bir etkisi vardır. 
     
  • Kronik yorgunluk ve uykusuzluk çekenler için ideal olan bu meyveyi yatmadan önce tüketilmesi tavsiye edilir.
     
  • Kadınların 45 yaşından sonra yaşama ihtimalleri olduğu menopoz döneminde bazı sağlık sorunları yaşar. Bu sorunlar hem fiziksel hem de ruhsaldır. Bu meyve bu etkileri azaltmada fayda sağlar. 
     
  • Eczanelerde bu meyvenin ham maddesi olduğu karışımlar mevcuttur. Bu karışımlar genellikle ek takviye olarak verilir. Ağrılara iyi gelir. Ayrıca kramp ve spazmları önler.
     
  • Serotonin hormonun artmasını sağlayarak mutluluk verir. Beyinin işlevselliğini artırır.
     
  • Yüksek lif içerdiğinden bağırsakları çalışmasını sağlarken, içerdiği asidik özellikler sayesinde ise idrar yollarında bakteri ve enfeksiyon birikmesinin önüne geçer.
     
  • Anne karnından itibaren gelişmekte olan kemik hücreleri özellikle kalsiyum maddesine ihtiyaç duyar. Çarkıfelek bu madde bakımından zengindir. Bu yüzden kemik ve kas gelişimine olumlu katkı sağlar. 
     
  • Demir eksikliği olan kişiler içinde ideal bir besindir. Demir oranını artırarak emilimini etkiler. Kan dolaşımını kontrol eder. Kalbin atışlarını bu sayede normal olmasını destekler.
     
  • İçeriğinde sıvı miktarı fazla olduğundan vücuttaki oksijeni artırır. Böbrek üstü bezlerin çalışma işlevini artırır. 

BİR YORUM YAPIN 0