Arı zehri nerelerde kullanılır? Arı zehrinin faydaları! Arı zehrinin iyi geldiği hastalıklar...

Arıların koruma amaçlı dışarıdan gelen tehditlere karşı doğal olarak geliştirdikleri zehrin zararı olduğu kadar faydasının da olduğu ortaya çıktı. Son yıllarda özellikle ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanılan arı zehri üzerinde araştırmalar devam ediyor. İçerdiği mineraller sayesinde hücrelerin sağlığını yenileyen arı zehri hakkında merak edilenlerin hepsi haberin detayında. Peki Arı zehri nerelerde kullanılır?

Arıların polen toplayarak salgıladıkları balın insan sağlığına faydası olduğu hemen hemen herkes tarafından biliniyor. İnsanlık tarihinin başlangıcından bu yana en büyük şifa kaynağı olarak kabul edilen arı balından sonra şimdi de arı zehrinin faydalı olduğu ortaya çıkarıldı. Arı hakkında tamamen tüm sırlar çözülemese de insan sağlığına inanılmaz katkısı olduğu herkes tarafından kabul gören bir gerçektir. Arılar kendilerini korumak için ayı zamanda çok güçlü bir zehir üretiler. Bu zehri iğneleri aracılığıyla bırakırlar. Zehrin içindeki maddeler vücuda girdiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak Mısır, Çin ve Hintliler eski çağlardan beridir arı zehrinin insan sağlığına olumlu katkıları olduğunu vurgulayan alternatif tıbba yönelik çalışmalar sürdürüyor. Çeşitli kaynaklarda da arı zehrinin hastalıklara şifa olduğuna yönelik bilgiler geçiyor. Özellikle o yıllarda arı zehri romatizma, eklem ve cilt hastalıkları için doğal ilaç olarak kullanılmıştır. Teknoloji geliştikçe arı zehri üzerine çalışmalarda giderek artıyor. Çalışmalar sonucunda da arı zehrinin içindeki maddelerin insan vücudunda mutasyona uğramış hatta kansere bile neden olan hücrelerin yenilenmesini hızlandırdığı tespit edilmiştir. Bu zehir daha sonra bazı ilaç yapımlarına eklendi. Zehrin yenileme etkisi sayesinde kozmetik sanayi de bu maddeden faydalandı. Belli işlemden geçirilerek kullanılan zehir uzun yıllar saf halde bozulmadan kalabilir. Ancak eski Mısır'da hastalıkta ağrıyan bölgeye arı direk olarak sokularak yapılırdı. Ayrıca günümüzde arı zehri tedavisi uygulanmadan önce kişiye arı zehrine karşı alerjisi olup olmadığına dair test yapılır. Arı zehri ile yapılan tedaviye "apiterapi" denir. 

günümüzde bir iş sektörü haline gelen arı zehrinin sadece bir kilosu bile 700 tl

günümüzde bir iş sektörü haline gelen arı zehrinin sadece bir kilosu bile 700 tl

ARI ZEHRİNİN İÇİNDEKİLER!

Arı zehri cilt sağlığında en önemli maddelerden biri olan Hyluronik asit bakımından zengindir. İki sağlıklı hücreyi birbirine bağlayan hyluronik asit yaşlanmayı geciktirir. Bir hücre oluşumunun yapı taşı olan fosfolipaz A2 molekülü içerir. Bu molekül güçlü bir bakteri öldürücüdür. Bunun yanı sıra hitamin, seretamin, dopamin ve nor adrenalin gibi maddelerde arı zehrinde bulunur  ve insan sağlığına inanılmaz etkileri vardır. Bu maddeler bakımından zengin olduğundan direk olarak insan kanını  karıştığında ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Ancak işlenmiş arı zehri sektörel üretimde fayda sağlar. 

arı zehri nerelerde kullanılıyor

arı zehri nerelerde kullanılıyor

ARI ZEHRİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Yapılan araştırmalarda arı zehrinin içinde melittin adında bir madde bulunuyor. Bu madde yapısı bozulmuş hücreleri hızla yenilediği tespit edildi. ABD'li bilim insanları melitin maddesinin içerdiği nano parçacıklarının özellikle HIV virüsünün neden olduğu hasarı azalttığına yönelik çalışmalar yaptı.

Çalışmalarda maddenin ortaya çıkan tahribatın hızla iyileşmesini sağladığı görüldü. Ayrıca madde güçlü bir iltihap temizleyicidir. Günümüzde de yaşanma oranı giderek artan romatizma yanı iltihaplı eklem hastalıklarının önüne geçmede de etkilidir. Arının faydaları üzerinde halen çalışmalar devam ediyor. 

arı zehrinin faydaları

arı zehrinin faydaları

ARI ZEHRİ HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

- Mevsim geçişlerinde sıklıkla yaşanan saman ve nezle gibi hastalıklarda

- İltihaplı eklem romatizmasında

- Kalp ve damar hastalıklarında

- Sinir hücrelerindeki deformasyon

- Cilt hastalıklarında 

- Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

- Bölgesel sinirsel hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. 

Son olarak Kayseri Şehir Hastanesi bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi'nda Multipl Skleroz ve iltihaplı romatizma hastaları için bal arılarından zehirleri toplanarak "Apiterapi" tedavisi uygulanıyor. Uzman doktorlar eşliğinde toplanan zehirler bir yılda 1 MS ve 14 iltihaplı romatizma hastasına şifa oldu. 

BİR YORUM YAPIN 2

Emir asılk 3 yıl önce

Hangi kozmetik te kullanıyorlar kozmetiğin ismi nedir

Serkan Aksoy 3 yıl önce

Güzel