Kas yırtılması neden olur? Kas yırtılmasının belirtileri nelerdir? Kas yırtılmasının tedavisi var mıdır?

Genellikle sporcuların yaşadığı kas yırtılmasının nasıl olduğunu biliyor musunuz? Ciddi bir sağlık sistemi olan kas yırtılması hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki kas yırtılması neden olur? Kas yırtılmasının belirtileri nelerdir? Kas yırtılmasının tedavisi var mıdır? Haberin detayında kas sistemi ve yırtılmasına dair her şeyi bulabilirsiniz.

Hareket sisteminin temeli olan kas, iki şekilde çalışır. Bir kısmı sinir sistemiyle çalışırken bir kısmı otomatik şekilde çalışır. Aynı zamana vücudun genelinde üç çeşit kas bulunur. çizgili, düz ve kalp kasıdır. Düz kaslar otomatik yani; bağırsak, mide, atardamar ve toplardamardır. Buradaki kaslar vücudun sistemine göre otomatik hareket eder. Kalp kası da tıpkı diz kaslar gibi kontrol dışında gerçekleşir. Ancak çizgili kaslar, fosfat maddesiyle güçlenir. Sinir sistemi ve komutlarla hareket eder. El, kol, bacak, parmak, ayak, boyun ve bel gibi vücudun hareketleri bu kaslarla yapılır. Sürekli hareket halinde olan bu kısımlar nedeniyle bu kasların hasar alma olasılığı yüzde 100'dür. Bu yüzden özellikle vücut hareketleri yapan kişilerde kas yırtılmaları meydana gelebilir. lifli bir yapısı olan çizgili kaslar beyinden ayak parmaklarına kadar tüm vücudumuzu sarmaktadır. Aşırı zorlanma ile zedelenme ya da yırtılma gibi sağlık sorunları yaşanabilir. Çok kanallı bir yapısı olan kaslar bu sağlık sorunlarını yaşasa bile hemen iyileşir. Ancak bunun için ek kalsiyum ve fosfat maddelerine ihtiyaç duyar. 

kas yırtılması neden olur

kas yırtılması neden olur

KAS YIRTILMASI NEDEN OLUR?

Halk arasında genellikle kas çekilmesi olarak bilinir. Genellikle sporcuların yanı; voleybol, basketbol, yüzme, tenis, hentbol ve halterle uğraşanlar yaşar. Ancak bunun dışında ağır bir yük kaldırma işinde çalışanların yaşayabileceği bir sağlık sorunudur. Kas yırtılmasındaki temel durum kasların yeteri kadar ısınmadan ani hareket ya da yük altında kalmasıyla ortaya çıkar. Çünkü soğuk kas, sıcak kasa oranla daha fazla hasar alır. Uzmanlar bu yüzden ısınma hareketi yapmadan spora başlanılmasını tavsiye etmez. İlk olarak kas hafif bir gerilme yaşar. Bu zedelenmesine neden olur. Daha sonra zorlandıkça lifler hasar alır. Son olarak kas tamamen yırtılır. 

yırtılan kas yürümeyi zorlaştırır

yırtılan kas yürümeyi zorlaştırır

KAS YIRTILMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Motor hareketleri sırasında ağrı ve sızı yaşanır.

- Kas bütünlüğünde yaşanan bozulma nedeniyle şişme ortaya çıkar.

- Sık sık kramp girmesi.

- Dokular arasında boşluk 

- Hareketlerde yavaşlama ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir.

omuzdaki kas yırtılması boyun ağrısına da neden olur

omuzdaki kas yırtılması boyun ağrısına da neden olur

KAS YIRTILMASININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Yaşanılan belirtiler sonrası hemen bir uzmana başvurmakta fayda var. Özellikle morarma ve şişlik gibi durumlarda evde müdahale edilmemeli. Uzun bir tedavi süreci olan kas yırtılmasında kalsiyum ve fosfor alımının artırılması gerekir. Hasar alan kas bölgesi sürekli sıcak ve hareketsiz tutulmalı. İlaç ve fiziki tedaviyle iyileşir. Ancak her hastalık gibi geç müdahale edildiğinde ciddi hasarlara neden olabilir. Bu yüzden erken müdahale şart.

BİR YORUM YAPIN 1

Birol demir 1 yıl önce

Çok teşekkür ediyorum genel anlamda bilgilendim