Burun kemiği eğriliği (Deviasyon) neden olur? Burun kemiği eğriliğinin belirtileri nelerdir?

Bilim literatüründe deviasyon denilen burun kemiği eğriliği muayene edilmeyene kadar fark edilmeyen bir hastalıktır. Kendiliğinden ya da genetiksel faktörlerden dolayı ortaya çıkan hastalık hakkında merak edilen her şeyi sizler için araştırdık. Peki burun kemiği eğriliği (Deviasyon) neden olur? Burun kemiği eğriliğinin belirtileri nelerdir? Tüm merak edilen soruların yanıtı haberin detayında...

Yüzün orta kısmında bulunan ve dışa doğru çıkan iki delikten oluşan yapıya burun denir. Burun insan vücudunun nefes almasını sağlayan temel organlardan biridir. Kanallar ağzın da dahil olduğu yutağa bağlıdır. Burnun içerisinde mukus tabakası, kılcal damarlar ve kıllar bulunur. İç kısmının tüylü ve nemli oluşu sayesinde dışarıdan alınan hava böylece nemlendirilir ve temizlenir. Kılcal damarlar sayesinde alınan hava ısınır. Burun boşluklarından geçen hava, sinüs kanallarından geçer.  Buradan süzülerek temizlenen hava akciğerlere siner. Oksijen bu sayede kana daha rahat karışır. Burun aynı zamanda beş duyu organımızdan biridir. Koku almaya yarar. Kokunun burun tarafından algılanabilmesi için mukus içerisinde çözünür. Çözünen madde koku alma hücrelerini uyarır bu uyartı koklama ile beyne iletilir. Vücutta en çok fonksiyona sahip organ burundur. 

kişinin burun ameliyat öncesi ve sonrası hali

kişinin burun ameliyat öncesi ve sonrası hali

BURUN KEMİĞİ EĞRİLİĞİ (DEVİASYON) NEDEN OLUR?

Sağlıklı bir burun yukarıdaki gibi işler. Ancak çeşitli faktörlerden dolayı beyindeki kemik eğrilir. Bu da burun deliklerinin hasar almasına neden olur. Rahat hava alamayan kişi çeşitli hastalıklar yaşamaya başlar. Genetiksel faktörlerden dolayı ya da kişinin dışarıdan burna aldığı bir darbe sonrası burnun iki deliğini oluşturan kemik eğrilmeye başlar. Bununla beraber burundaki kıkırdakta hasar alır. Öncelikle 1 mm oynayan kemik burun yapısı değiştikçe artar. 5 mm ulaşan eğrilik en tehlikelisidir. Belirli yaşlara kadar gelişen kemikten dolayı yaşanan bu rahatsızlık ilk olarak belirti göstermez. Bu yüzden hasta sık sık üst solunum yolları hastalıkları yaşadığını zanneder. Bu yüzden üstüne düşmez. Ancak detaylı bir tedavide ortaya çıkar. Özellikle uzun süreli geçmeyen burun tıkanıklığı hastanın hem bedensel hem de yaşamsal hayatını olumsuz etkiler. 

Kemiğin eğrildikçe burnunun ucunun düşmesi

Kemiğin eğrildikçe burnunun ucunun düşmesi

BURUN KEMİĞİ EĞRİLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Birçok belirtiler yaşanır. Çünkü vücudun temeli olan burun sadece solunumu değil. Tüm fonksiyonları olumsuz etkiler. Özellikle fiziksel yorgunlukla başlayan belirtiler beraberinde birçok semptomda getirir.

- Ağızdan nefes alıp veren hasta kuruluğa ve kokuya neden olur.

- Ağız içerisinde artan hava enfeksiyon oranını artırır. Dişlerin enfeksiyon kapmasını sağlar. 

- Yorgunluk, huzursuzluk ve iştahsızlık gibi rahatsızlıklar ardı sıra yaşanır.

- Bitmeyen hapşırma ritüelleri yaşanır.

- Üst ve alt solunum yollarında sürekli olarak yaşanan hastalıklar,

- Yüz kemiklerinde genel olarak artan ağrılar,

- Gün içinde artan uyku isteği gibi semptomlar burun kemik eğriliğinin habercisi olabilir.

Alttaki öncesi üsteki sonrası

Alttaki öncesi üsteki sonrası

BURUN KEMİĞİ EĞRİLİĞİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Burun kemiği eğriliğinin herhangi bir ilaç tedavisi yoktur. Kemik eğriliğinde ameliyat olmazsa olmazdır. Ancak tek çözüm ameliyat değildir. Çünkü bunun nüksetme oranı yüzde yüzdür. Burun bütün yüz yapısını etkilediğinden ameliyat hem estetiksel hem de sağlıksal yapılır. Ayrıca kılcal damar fazla olduğundan ameliyatın riskleri de bulunmaktadır. Ameliyat hem lokal hem de genel anestezi yapılır. Konfor için genellikle genel anestezi istenir. Ameliyat ortalama 2-5 saat arasında sürer. 10 gün boyunca tamponla dolaşan hasta 10 günün sonunda tampon çıkartılır. Burundan buruna değişen bu süreçte hasta uzun süre gözlük kullanamaz. Ayrıca herhangi bir travmadan uzak durmalı. 

BİR YORUM YAPIN 1

Gozde 1 yıl önce

Bazı rüyalar dizi gibi hep ara ara aynı dubleks evde yaşadığımı goruorm evsahibi hepsiyaban ci