Lyme hastalığı nasıl ortaya çıkar? Lyme belirtileri nelerdir? Lyme hastalığı tedavisi

Geçtiğimiz günlerde Bella Hadid Lyme hastası olduğunu söyledi. Bunun üzerine gözler Lyme hastalığının ne olduğuna çevrildi. Filistin asıllı model bir süredir ortalarda görünmezken sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımın ardından dünya gündemine oturdu. Peki Lyme hastalığı nasıl ortaya çıkar? Lyme belirtileri nelerdir? Lyme hastalığı tedavisi var mıdır?

Genellikle Ixodes ricinus kene türünün ısırması sonucu vücuda yerleşen borrelia burgdorferi sensu lato virüsünün neden olduğu hastalığa Lyme denir. Grip benzeri belirtilerle kendini gösteren ancak ilerleyen süreçte ciddi nörolojik sorunların çıkmasına neden olur. Ağır eklem ağrılarıyla devam eder. Ülkemizde 5 milyon insandan fazla kişide bu hastalığın olduğu tahmin edilir. Hastalık ilk kez 1975 yılında Connecticut Old Lyme kasabasında ortaya çıktığından hastalığın adı Lyme oldu. Bazı hastalıkları taklit ederek ilerler. Bu yüzden erken dönemde hemen tespit edilmesi mümkün değildir. Hastalığa yakalanan kişiler kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji ve depresyon gibi sağlık sorunları yaşadığı düşünülür. Birden bu hastalığa dair merakların artmasının nedeni ise;  Lyme hastalığı semptomlarını 14 yaşından beri yaşadığını açıklayan Bella Hadid, uzun yıllardır ciddi sağlık mücadeleleri yaşıyor. Ağır semptomlar nedeniyle defalarca hastanelik olan Hadid, tedavi sürecinin gerçeklerini takipçileriyle paylaştı.

"KÜÇÜK BEN BENİMLE GURUR DUYARDI"

Uzun süredir sosyal medyadan uzak olan baş ağrısı, beyin sisi, uykusuzluk, ışığa ve gürültüye karşı hassasiyet de dahil olmak üzere karşılaştığı 30'dan fazla semptomla boğuşan ünlü modelin kardeşi Gigi Hadid, birkaç gün önce kardeşi Bella Hadid ile defilede çekilen eski bir fotoğrafını paylaşarak "Geri dönmek için sabırsızlanıyor" ifadelerini kullanmıştı.

LYME HASTALIĞI NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Yeşil ve ağaçların fazla olduğu yerlerde yaşayan kenelerin ısırılması sonucu insan vücuduna geçen virüsün neden olduğu bir hastalıktır. Hastalığın hızla ilerlemesindeki en büyük etken 1 kenenin en az 24 saat boyunca ciltte kalması gerekir. Kenenin kalma süresi artıkça hastalığın yerleşip yaygınlaşması da o kadar artar. Ormanlık alanlar dışında hayvanlarla beraber yaşayan kişilerinde bu hastalığa yakalanma oranı yüksektir. 

lyme hastalığına neden olan virüsü bulaştıran kene çeşidi

lyme hastalığına neden olan virüsü bulaştıran kene çeşidi

LYME HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Isırılan bölgede göz büyüklüğünde bir kabarıklık ve şişlik oluşur. Kabarıklık yavaş yavaş delinir. Orta kısmı beyaz olur.

- Ortalama 3 ya ya 30 gün içerisinde cilt yüzeyinde isilikler oluşur. İsiliklerde kaşıntı ya da ağrı yoktur.

- Her insanda farklı olur bu süreç kimisinde sadece bir bölgede olurken bazılarında ise tüm vücudu kaplar.

- Yukarıdaki belirtiler gözle görülür. Ancak gözle görülmeyen ve gribe benzer belirtiler de yaşanır. Kısa ataklar, titremeler, yorgunluk ve baş ağrısı gibi sağlık sorunları yaşanır. 

kene ısırmasının neden olduğu kızarıklık

kene ısırmasının neden olduğu kızarıklık

LYME HASTALIĞI TEDAVİSİ VAR MIDIR? 

Belirtiler şiddetini artırdığında bir uzmana başvuran hastaya ilk etapta kan testi yapılır. Bunun yanı sıra Lyme'den şüphelenen doktor virüsü tespit etmek için ELISA testleri, western blot testleri ve PCR gibi testler uygular. Ancak büyük problem bu testler sonucu bile virüsün çıkma olasılığı düşüktür. Çünkü virüs ilk etapta bağışıklık sistemini etkilemez.  Hastadan daha sonra idrar ve sıvap örnekleri alınır. Erken teşhis edildiğinde antibiyotik tedaviye başlar. Ancak bu süreç yaş ve cinsiyete göre değişir. Hamile ve çocuklara farklı tedaviler uygulanır. Hastaya antibiyotik dışında başka ilaçlar vererek de virüsün neden olduğu şiddet azaltılmaya çalışılır. 

BİR YORUM YAPIN 0