Taflan(Karayemiş) nedir? Taflanın faydaları nelerdir? Karadeniz'in şifa deposu karayemiş...

Gül ailesine ait olan taflan ya da karayemiş Karadeniz'de yetişir. Yapraklarından özüne kadar inanılmaz faydalara sahip olan taflanın çekirdek kısmı zehirlidir. İlkbahar aylarında yeşeren ve toplanıp kurutularak kullanılır. Yüzyıllardır doğal ilaç olarak kullanılan taflan antioksidan özelliğine sahiptir. Ayrıca kalsiyum bakımından da zengindir. Peki Taflan nedir? Taflan nasıl tüketilir? İşte cevaplar:

Çalı biçimli ağaçlarda orman altlarında kendiliğinden yetişen ve yıl boyu yeşil kalabilen taflan bir diğer adıyla karayemiş, yüzyıllardır halk tarafından şifa amaçlı tüketilir. Gül ailesine ait olan taflanın bilimsel adı Prunus laurocerasus'tur. Ülkemizde farklı yörelerde farklı adlarla isimlendirilir. La üzümü, laz kirazı, laz yemişi ve tanal olarak adlandırılır. Karadeniz yöresinde hemen hemen her yerde olmasına rağmen Ordu'da yetiştiriciliği daha fazladır. Yaprak ve çekirdekleri aşırı tüketildiğinde zehirlenmeye neden olur. Ancak taflan kendisi olduğu kadar yaprakları da fayda sağlar. Yapraklarından yapılan çay ilaç olarak tüketilir. Ayrıca gıda sektöründe kokusu kullanılır. İçeriğinde likopen maddesinin yan maddelerini barındırdığından antioksidan dolayısıyla C vitamini bakımından zengindir. Bağışıklığı güçlendiren taflan, taze ve kuru şeklinde tüketilir. Kek ve pastalara hep renk hem de tat vermek için eklenir. 

tam olgunlaşmamış taflan

tam olgunlaşmamış taflan

TAFLAN NASIL TÜKETİLİR?

Görünüş olarak kirazın küçük haline benzeyen taflan, meyve olarak tüketmek isteyenler için olgunlaşmış siyah ve mor halleri önerilir. Alternatif tıp araştırmacıları yapraklarından yapılan çayın kandaki insüln direncini dengelediğini ve böylece şeker hastalarına şifa sağladığını belirtir. Ayrıca bu çay şiddetli öksürmeyi anında keser. Boğazı iltihap ve virüslerden arındırır. Ancak çekirdeği ve yaprakları zehirli toksinler barındırdığından kurutularak tüketilmesi tavsiye edilir. Bazı araştırmacılar taflan yapraklarından yapılan çaya gençlik iksiri der. Bunun nedeni ise yapılan çay antioksidan bakımından zengindir. Karadeniz yöresinde sıklıkla yetiştiğinde yöre halkı oldukça bol çeşitli kullanmıştır. Taflan tazeyken toplanıp turşusu yapılır. Kışın ise bu turşudan kavurma yapılarak tüketilir. Her damak zevkine hitap etmez. 

taflan güçlü bir antioksidandır

taflan güçlü bir antioksidandır

TAFLANIN FAYDALARI NELERDİR?

- Yüksek oranda antioksidan ve C vitamini içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili olan besinlerin başında gelir. Vücudu zararlı toksin ve hücrelerden arındırır. Bu işlem sırasında mide bağırsak ve böbrekleri temizleyen taflan, hastalık oluşma riskini azaltır. İşlevselliğini artırdığından vücut direncini virüs ve bakterilere karşı güçlendirir.

- Kısırlığın tedavisinde doğal bir ilaçtır. Üreme organlarının işlevselliğini artırarak özellikle kadınlarda oluşan kist gibi hastalıkların geçmesini sağlar. Böylece hormonları da dengler. Lenf ve troid bezlerinin sağlıklı çalışmasın sağlar. 

taflanın bir diğer adı karayemiştir

taflanın bir diğer adı karayemiştir

- İçerdiği lif sayesinde uzun süre tokluk hissi verir. Bu da diyet yapanlar için ideal bir meyve haline getirir. Günde bir öğünde tüketilmesi tavsiye edilir. Aşırı tüketildiğinde ishale neden olur. Ancak yeterli miktarda alındığında karın şişkinliği, kabızlık yani sindirim hastalıklarını önler.

- Yapılan araştırmalarda şeker hastalarına fayda sağlığı tespit edilmiştir. Ancak uzmanlar bununla beraber hastaların beslenme alışkanlıklarına dikkat etmelerini aksi halde ters bir duruma neden olabileceğinin de altını çiziyor. 

güçlü antioksidan olduğunda kansere çare olarak görülmüştür

güçlü antioksidan olduğunda kansere çare olarak görülmüştür

- Kalsiyum bakımından zengin olan taflan, kemik ve kas gelişimine katkı sağlar. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan kemik erimesi ya da romatizmal hastalıkları önler. Ergenlik ve menopoz döneminde sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir.

- Sinirleri yatıştırarak depresyon ya da stres gibi durumların oluşmasını önler. Kronik uykusuzluk çekenler için ideal bir besindir.

taflanın yaprakları zararlıdır

taflanın yaprakları zararlıdır

KARAYEMİŞİN ZARARI VAR MIDIR?
Oldukça faydalı bir meyve olmasının yanı sıra zehirli yönleri de vardır. Özellikle taze olan yaprakları zararlıdır. Uzmanlara göre karayemiş yapraklarından faydalanmanın en sağlıklı yolu kurutulmuş halleridir. Ayrıca meyve olarak tüketilen karayemişte aşırıya kaçıldığında ishale yol açabilir. Güçlü bir toksin atıcı olması aşırı tüketileceği anlamına gelmez. Ayrıca orman meyvelerine karşı alerjisi olan bir kişi bu meyveyi tükettiğinde alerjik reaksiyona yol açabilir.

karayemiş ya da taflan besin değeri

karayemiş ya da taflan besin değeri

Tüp bebekte başarı arttıran beslenme ve dualar! Hamilelik için tüp bebek tedavisi Saraçoğlu kür

İLİŞKİLİ HABER

Tüp bebekte başarı arttıran beslenme ve dualar! Hamilelik için tüp bebek tedavisi Saraçoğlu kür

BİR YORUM YAPIN 19

yılmaz şimşek 1 yıl önce

ben ankarada gördüm altı adet aldım ama avakado ağacı gibiydi geçensenede vardı öylece kaldı kimse bilmiyor nasıl emin olabilirim bana yardımcı olurmusunuz şimdiden teşekürler

Mustafa Sâfi BEŞE 2 yıl önce

Giresun'dayken dalından toplayıp taze taze yerdim.Kiraz'dan biraz daha az tatlı,kendine özgü lezzeti olan nefis bir meyvedir.Eskilerin 'açlık yemişi' dediklerini anlatmışlardı.

Toplam 1 beğeni

Hasan 3 yıl önce

Yazı bilgilendirme güzel ancak bizim karadeniz bölgesinde taflan yapraklarını koyunlara yedirirler eğer zehirli olsa koyunlar ölmez yada hastalanmazdı

zeki 3 yıl önce

izzettin tosuna katılıyorum.ben rizeliyim köylerimizde hemen herkeste olan bir meyvedir karayemiş dedikleri gibi çok yedinmi zehirlenirsin yok çekirdeği zehirlidir kesinlikle katılmıyorum 44 yaşındayım her yazın yerim doyarcasına hatta çekirdeği bir çok hastaya ilaçtır çekirdeğini de yerim ayrıca eskılerimiz kurutarak kışınde fındıkle çerez olarak tuketırdık süüüperde oluyodu saygılar

Toplam 5 beğeni

Ysb 3 yıl önce

Karayemiş veya kısaca karamiş derler ona. Taflan, meyvesi olmayan ve çeşitli varyeteleri olan süs bitkisi(Altuni, gümüşi ...).

Toplam 1 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun