Baş ağrısı neden olur? Baş ağrısına ne iyi gelir? Baş ağrısını geçiren etkili yöntemler

En sık görülen rahatsızlıklardan biri baş ağrısıdır. Baş ağrısı hem bir hastalık hem de bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Genellikle Ramazan ayında artan baş ağrısını önlemek için uzmanlar bazı önerilerde bulunur. Yaşam kalitesini düşüren baş ağrısı, hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Peki Baş ağrısı neden olur? Oruçluyken yaşanan baş ağrısı nasıl önlenir? Baş ağrısına ne iyi gelir?

Metropol yaşamda en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan baş ağrısı erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülür. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen baş ağrısı başlı başına bir hastalık olduğu gibi hastalık belirtisi de olabilir. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre toplumda 4 kişiden 3'ünde görülen baş ağrısı nörolojik hastalıklar türüne girer. Yapılan araştırmalarda baş ağrısının en sık sebebi üst solunum yolları hastalığıdır. En çok yaşanan baş ağrıları ise migren, gerilim tipi ve küme baştır. Baş ağrısı birçok neden de dolayı görülebilir. Genetik ve çevresel faktörler ise bunlardan en yaygınıdır. Aşırı sinirlenme, stres ve depresyon sırasında beyindeki damarlar genişler ve beyin kendiliğinden bazı kimyasal maddeler üretir. Sinirleri uyararak ağrı meydana gelir. Bunun yanı sıra enfeksiyonlara bağlı gelişen sinüs, kulak ve beyin zarı iltihabı da baş ağrısının yaşanmasına zemin hazırlayabilir. Baş ağrısı aynı zamanda anevrizma, malformasyonlar, damar tıkanıklıkları, tümör ve hipertansiyon gibi hastalıkların da belirtisi olabilir. Bunlar hayati önem taşıyan hastalıklardır. Şiddetli ve devamlı baş ağrısı akabinde bir uzmana danışılmalıdır.

  • Çeşitli hastalıklardan ötürü görülür.
  • Regl, migren, sinüzit, üst solunum yolları enfeksiyonu, beyin kanaması, stres, depresyon... baş ağrısına yol açar.
  • Uzun süreli çalışma ve uykusuzlukta baş ağrısına sebep olabilir.
  • Soğuk suya yüz yıkama, soğuk su torbasını enseye koyma baş ağrısını aniden kesen doğal yollardır.
  • Papatya ve anason çayı ise baş ağrısının şiddetini azaltan etkili bitkisel çaylardır.

Kronik yorgunluk ve bahar yorgunluğu arasındaki fark! Kronik yorgunluk sendromu belirtileri İLİŞKİLİ HABERKronik yorgunluk ve bahar yorgunluğu arasındaki fark! Kronik yorgunluk sendromu belirtileri

baş ağrısı birçok sebepten ötürü görülebilir

baş ağrısı birçok sebepten ötürü görülebilir

BAŞ AĞRISI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

- Yoğun iş temposu ve stres sonrası baş etrafında görülen şiddetli ağrıya Gerilim Baş Ağrısıdır. 

- Bulantı ve kusma ile beraber gelişen baş ağrısı genellikle migrenin habercisidir. Orta ve şiddetli geçer bu ağrılar. Baş ağrısı ataklar şeklinde görülür. Bu hastalar genellikle ses ve ışıktan rahatsız olur. 

- Gözün arka kısmından başlayan ağrı ara sıra ataklar halinde görülür. Belli bir dönem bir yerde görüldüğü için küme baş ağrısı denir. Bu ağrı beraberinde gözlerde kızarma ve yaşarmaya rastlanır. 

- Enseden başlayan baş ağrısı ve akabinde görülen üşüme ya da ateşlenme tansiyona bağlı yaşanan baş ağrısıdır.

- Yüz kaslarında kasılma ve yüzün her yerinde kesin bir ağrı trigeminal nevrajinin işaretidir. 

baş ağrısının yaşanmasına birçok durum neden olabilir.

baş ağrısının yaşanmasına birçok durum neden olabilir.

BAŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

Sebeplerine bağlı birçok ilaç tedavisi vardır. Özellikle migren gibi hastalıkla ortaya çıkan baş ağrısı için sinir sistemi rahatlatılmaya çalışılır. Bunu geçirmek için sessiz ve karanlık bir ortamda ağrı geçene kadar dinlenmek gerekir.

Bol su tüketmek vücut içindeki oksijeni dengeler. Bu da damarların kasılmasını ve genişlemesini engeller.

Rezene, nane ya da papatya gibi bitki çayları da sinirleri yatıştırdığından baş ağrısına iyi gelir. Ayrıca nane ya da çay ağacı yaprakları keskin kokusu sayesinde baş ağrısının şiddetini azaltabilir.

Enseye yapılan soğuk kompreste iyi gelen doğal yollar arasındadır. Ancak şiddetli ve devamlı baş ağrıları için uzmana başvurmakta fayda var. Aksi halde altında yatan hastalığın şiddeti artabilir. 

BİR YORUM YAPIN 0