Siyah maske koronavirüsüne karşı etkili mi? Renkli maskeler hastalıklara mı neden oluyor?

Koronavirüsünden korumak için uzmanlar maske ve eldiven kullanılmasını önerdi. Zorunlu hale getirilen maske kullanımı ise hemen hemen her firmayı hareketlendirdi. Giyim fabrikaları bile hızla maske üretimine başladı. Özellikle siyah maske kullanımı arttı. Ancak uzmanlar bu maskeler konusunda ciddi uyarılarda bulunuyor. Peki Siyah maske koronavirüsüne karşı etkili mi? Renkli maskeler hastalıklara mı neden oluyor?

Şiddetli bir grip virüsü olan Kovid -19'dan korunmanın yolları maske, eldiven ve dezenfektan kullanmaktır. Tüm dünyada hayatı durma noktasına getiren koronavirüse karşı alınan bu tedbirler kapsamında üreticiler son hızla maske üretmeye başladı. Bu durum da beraberinde yeni olayları getirdi. Firmalar özellikle siyah ya da renkli maskeler üreterek alıcıların dikkatini çekmeye çalışırken uzmanlar bu maskeler konusunda uyarılarda bulunmaya başladı. Kullanımı artan siyah maskenin yıkanabilir ve nano etkili yani virüsten tam korumalı olduğu iddia edildi. Ancak buna rağmen uzmanlar sağlıklı olmadığı konusunda ısrarla açıklamalar yapıyor. 

siyah maske kullanımı uzmanlar tarafından önerilmiyor

siyah maske kullanımı uzmanlar tarafından önerilmiyor

SİYAH MASKE KORONAVİRÜSÜNE KARŞI ETKİLİ Mİ?

Maske satışı yapan bazı firmaların ürettiği siyah maskeleri çoğu tüketici modaya uygun olduğu için tercih etmesi maskelerin satışlarını artırdı. Üreticiler bu maskelerin sağlıklı koşullarda üretildiği konusunda her ne kadar iddialarda bulunsa da uzmanlar renkli maskelerin özellikle siyah olanların koronavirüse karşı önlem olmadığının altını çizdi. Sağlıksız koşullarda üretilen maskeler virüsün daha çabuk kapılmasında neden olabileceğini belirtti. Siyah renkli olan maskelerin kalın olmasından dolayı nemi artar bu da virüslerin çoğalmasına rotam hazırlar. Uzmanlar bu sadece siyah maskeler için değil bütün maskeler için geçerli olduğunu vurguladı. Bunun yerine tek kullan cerrahi maskeler önerilir. 

siyah maskeler virüsü yüzeyde tutar

siyah maskeler virüsü yüzeyde tutar

RENKLİ MASKELER HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR Mİ?

Uzmanlar tam olarak hangi malzemelerden üretildiği belli olmayan bu maskelerin cilt hastalıklarına neden olabileceğini de ayrıca hatırlattı. Maskeler, tahriş ve sulu kabarcıklarla beraber şiddetli kaşınmalara yol açar. Deformasyon sadece ciltte değil. Temizlenmeyen nemli hava yeniden sinüs yollarına aktarıldığında buradaki mukuslarda enfeksiyona yol açarak alerjiye veya enfeksiyona neden olabilir. Temizlenmemiş hava akciğerlere indiğinde, akciğerlerin işlevselliğine zarar verir. 

maskeler en fazla 4 saat kullanılmalı

maskeler en fazla 4 saat kullanılmalı

MASKELER NE KADAR SÜRELİ KULLANILMALI?

Maske takıldıktan sonra elin teması azaltılmalı. Çünkü ellerin herhangi bir yere teması sonrası virüsün maskeye yapışma olasılığı yüksektir. Bu da virüsün maskeye rağmen ağız ya da burna bulaşma riskini artırır. Bir maske en fazla 4 saat kullanılmalı. Değiştirilme sırasında mutlaka eller yıkanmalı maske atıldıktan sonra eller tekrar yıkanarak yeni maske takılmalı. Aynı zamanda takılan maskenin mikroplu olacağından çevreye atılmamalı. Direk olarak bir poşete konularak çöpe atılmalı. 

BİR YORUM YAPIN 0