Tarhun otu nedir? Tarhun otunun faydaları nelerdir? Tarhun otuyla yapılan yemekler

Hoş kokusu ve keskin tadıyla yemekleri süsleyen tarhun otu A vitamini bakımından oldukça zengindir. Bunun yanı sıra vitamin ve mineral deposu olan tarhun otu, güçlü bir antioksidan özelliğe de sahiptir. Bu yüzden uzmanlar tarafından sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir. Vücut sağlığı inanılmaz faydaları olan tarhun otunu araştırdık. Peki Tarhun otu nedir? Tarhun otunun faydaları nelerdir?

Papatya ailesine ait olan tarhun otunun anavatanı Sibirya topraklarıdır. İnce uzun yaprakları olan tarhun otu, yeşil ve sarı renklidir. Çok keskin ve hoş bir kokusu vardır. Bilim literatüründe Artemisia dracunculus olarak bilinir.  Çok yıllık bir ot türüdür. Ortalama 120-150 cm civarında uzar. Avrupa toprakları kültür otu olarak yetiştirir. Türkiye'de bu otun yetişme alanı; Erzurum, Bayburt, Gaziantep ve Şanlıurfa'dır. Ejder otu, Yeşil altın ve dargun gibi farklı isimlerle de alınır. Kuru hali Fransa mutfağında vazgeçilmez baharatıdır. Bayburt yöresinde dargun olarak geçen tarhun otunun ticareti oldukça yaygındır. Böreğin iç harcına konularak tüketildiği gibi tıpkı ıspanak gibi pişriilerek de yenir. Aynı zamanda kurutulup çayı yapılır. Anadolu da makarna ve salatalara eklenir.

tarhun otunun kuru hali

tarhun otunun kuru hali

TARHUN OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

- Sindirim sistemindeki salgılanmayı hızlandırarak besinlerin hızla işlenmesini sağlar. Böylece mide ve bağırsak ağrılarını azaltır. Aynı zamanda iştah kaybı olanların iştahını açar. Yani kilo almak isteyenler için güçlü bir doğal ilaçtır.

- Yemeklerden sonra sık sık gaz sıkışması yaşayanlar içinde içinde ideal bir besindir. Hazmı kolaylaştırarak karın şişkinliği ya da sertliğini önler. 

- Genellikle kadınların yaşadığı idrar enfeksiyonu hastalığına iyi gelir. İdrar söktürerek mesane de idrar birikmesini engeller. Böylece taş ve kum rahatsızlıklarının yaşanmasının önüne geçer. 

tarhun otunun yaş hali

tarhun otunun yaş hali

- Aylık olarak kadınların yaşadığı adet döngüsündeki sancılara iyi gelir. Kasıklarda ve vücutta yaşanan ağrıları dindirir. 

- Kekik ve lahana gibi güçlü bir ödem söktürücüdür. Vücuttaki tüm ,iltihabı kısa zamanda atar. Ayrıca vücuttaki fazla tuzu da atmaya yardımcı olur. 

- Hoş kokuya sahip olan tarhun otu, ağız kokusunu da engeller. Bunun yanı sıra ağız içindeki enfeksiyonu azaltır. Çay olarak tüketildiğinde diş yüzeyini temizler. Tükürük bezlerinin daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Diş eti iltihabının önüne geçer. 

- Ruhsal hastalıklar içinde tarhun kurusundan elde edilen çay fayda gösterir. Yoğun iş temposu sonrası vücut yorgunluğunu ve stresini azaltır. Sinir sisteminin işlevselliğini korur. 

tarhun otu güçlü bir toksin atıcıdır

tarhun otu güçlü bir toksin atıcıdır

TARHUN OTU NASIL TÜKETİLİR?

Kurutulup baharat haline getirilerek yemeklere eklenir. Ya da taze halde salatası yapılarak da tüketilebilir. Bunun yanı sıra ıspanak gibi pişirilerek kullanılan tarhun otunun kuru halinden çay yapılır. Azerbeycan da sirke yapımında tarhun otu kullanılır. Bu da sirkenin daha lezzetli olmasını sağlar. Kekik gibi et ve tavuk yemeklerine lezzet sağlar. 

TARHUN OTUNUN ZARARI VAR MIDIR?

Aşırı tüketildiğinde sindirime olan faydası zarara döner. İshale yol açarak vücudun hızla su kaybına neden olur. Gebe ve emziren annelerin tüketmemesi gerekir. Her besinde olduğu gibi tarhun otunu da uzmanına danışarak tüketmekte fayda var. 

tarhun besin değeri

tarhun besin değeri

2021 Kış sezonu saç renkleri neler? Sezonun en popüler saç renkleri

İLİŞKİLİ HABER

2021 Kış sezonu saç renkleri neler? Sezonun en popüler saç renkleri
Motor nöron hastalığı: ALS nedir ve belirtileri nelerdir? ALS hastalığının Tedavisi var mıdır?

İLİŞKİLİ HABER

Motor nöron hastalığı: ALS nedir ve belirtileri nelerdir? ALS hastalığının Tedavisi var mıdır?
Covid 19'a karşı hangi vitaminler kullanılmalı? Bilinçsiz vitamin kullanımının zararları

İLİŞKİLİ HABER

Covid 19'a karşı hangi vitaminler kullanılmalı? Bilinçsiz vitamin kullanımının zararları

BİR YORUM YAPIN 0