Koronavirüs ve grip belirtileri nasıl ayırt edilir? Sonbaharda sayı arttı...

Yaklaşık 8-9 aydır tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına alan ve pandemiye yol açan kovid-19 virüsü ile grip arasında ciddi benzerlikler vardır. Bundan ötürü çoğu kişi hangi hastalığı yaşadığını anlamaz. Özellikle sonbahar ile beraber artan grip vakaları sonrası vatandaşlar iki virüs arasında farklılık olup olmadığını merak etti. Peki Koronavirüs ve grip belirtileri nasıl ayırt edilir? İşte haberin detayında:

Dünya Sağlık Örgütü sonbahar aylarıyla beraber havaların soğuması gerileyen koronavirüs vakalarında artışa sebep olacağını bildirdi. Bu yüzden ülkelerin ve vatandaşların sıkı önlemlere devam etmesini önerir. Maske, hijyen ve sosyal mesafenin önemini vurgulayan Dünya Sağlık Örgütü aynı zamanda bu mevsimde artan grip rahatsızlığına da dikkat çekti. Birçok kişinin grip ve kovid-19 virüsünün etkilerini karıştırdığından daha ciddi sonuçlara neden olabileceğinin altını çizdi. Rsikli dönemlere girmeden önce vatandaşların yaşadıkları grip mi ya da koroanavirüs mü olduğunu ayırt etmesi için tedbirlerini alarak mutlaka bir uzmana danışmasında fayda var. Kovid-19 vakaları ve İnfluenza virüslerinin bezer özelliklerin yanı sıra ayırt edici özelliklerinin de olduğu hatırlatıldı. 

BELİRTİLERİN BENZERLİĞİNE DİKKAT!

İki hastalığın yayılması solunuma bağlıdır. Hava yoluyla hızla yayılan iki virüs benzer belirtilerle başlar. Yüksek ateş, vücut ağrısı öksürük ve geniz akıntısıyla başlayan belirtileri karın ağrısı ve ishal takip eder. Ancak son günlerde Bilim Kurulu'nunda açıklamalarına göre hastalığın başlangıcı her hastada aynı belirtiyle başlamaz. Bu yüzden ayırt etmek ve erken müdahale sürecini azaltır. Ayrıca hava yoluyla hızla yayıldığından bu noktada yaşanan durumlar dikkate alınmalıdır. Hapşırma ya da öksürme sırasında kişilerin mutlaka dirsek arası, peçete ya da maske ile bunun önlemini alması gerekir. Daha sonra da ellerin iyice dezenfekte edilmesi ile virüsün yok edilmesi sağlanmalıdır. 

iki virüsten de korunma yolu maske, sosyal mesafe ve hijyendir

iki virüsten de korunma yolu maske, sosyal mesafe ve hijyendir

GRİP VE KOVİD-19 VİRÜSÜ ARASINDA KESKİN FARK!

Neredeyse tıpatıp aynı olan bu iki virüsün vücuttaki ortaya çıkma süresinde fark vardır. Grip virüsü, vücuttaki etkisini hızla gösterirken Kovid-19 virüsü kuluçka döneminde ortalama 6 gün bekler. Daha sonra vücut bağışıklığına göre belirtilerini ortaya çıkarır. Bu yüzden grip Kovid-19'a göre daha hızlı ve seri yayılır. İki virüste vücut bağışıklığına göre şiddet etkisini farklılaştırır. 

zatürre virüs etkisi ile kovid neredeyse benzerlik gösterdiğinden uzmanlar dikkat etmesi gerekir

zatürre virüs etkisi ile kovid neredeyse benzerlik gösterdiğinden uzmanlar dikkat etmesi gerekir

ÖNLEM ALMANIN ÖNEMİ NEDİR?

Kovid-19 ya da Influenza virüsleri hiç fark etmeden sürekli olarak tedbir almak gerekir. Zatürre gibi etkisi olan ve ölümle sonuçlanan kovid -19 virüsü için önemli kurallar maske, hijyen ve sosyal mesafe olduğu kadar grip virüsleri içinde bu kurallar önemlidir. Bunun yanı sıra sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam da vücut direncini artırdığında hangi hastalık olursa olsun daha hafif komplikasyaonlarla geçmesini sağlar. Grip gibi herhangi bir aşı ya da ilacı bulunmadığından kovid-19 ölüme yol açacak sağlık fonksiyonlarına neden olabilir. Ancak uzmanlar kovid-19'un 2021 yılında bile etkili olabileceğini düşündüklerinden grip aşırı ya da zatürre aşılarının yapılması gerektiğinin altını çizer. Asya ülkelerinin çoğunda 2020 yılından itibaren zatürre aşısı yapılması zorunlu hale getirilmek üzeredir. Kış aylarında artan bu virüs vakaları için gerekli tedbirler ve önlemlere dikkat edilmediği takdirde vaka sayılarının artacağı hatırlatıldı. 

grip ve kovid-19 virüsü arasında belirtiler aynıdır

grip ve kovid-19 virüsü arasında belirtiler aynıdır

Chia tohumu ile nasıl zayıflanır? Chia tohumu ile yapılan pratik zayıflatıcı tarifler

İLİŞKİLİ HABER

Chia tohumu ile nasıl zayıflanır? Chia tohumu ile yapılan pratik zayıflatıcı tarifler

BİR YORUM YAPIN 0