Probiyotik nedir ve ne işe yarar? Probiyotikler hangi besinlerde bulunur?

Vücudun enfeksiyonla mücadelesinde en etkili maddelerden biri olan probiyotikler, bu sayede bağışıklık sisteminin olmazsa olmazlarındandır. Uzmanların sıklıkla ek takviye olarak alınmasını tavsiye ettiği probiyotikler aynı zamanda sindirim sisteminin sağlıklı işleyişi içinde gereklidir. Peki Probiyotik nedir ve ne işe yarar? Probiyotikler hangi besinlerde bulunur?

Mikroorganizma olan probiyotikler, vücut sağlığı için etkilidir. Probiyotikler laktik asit bakterileri ve bifidobacterium olarak sınıflandırılır. Besinlerde bulunan bu organizmalar sindirim sistemini düzenler. Özellikle bağırsakların fonksiyonel performansında etkilidir. Canlı olan bu mikroorganizmalar yoğurt, maya ve soya yoğurdun da bulunur. Uzmanlarında önerdiği probiyotikler bazı insanların vücudunda fazla tüketildiğinde yan etkilere neden olabilir. Vücuda alına besinlerin enzimleme işlemi sırasında ihtiyaç duyduğu bu canlı organizmalar aynı zamanda enfeksiyonlara karşı vücut direncini de artırır. İnsan vücudunda cilt ve sindirim sisteminde 2 binden fazla bu bakteri türleri olduğu tespit edilmiştir. Doğa da probiyotikler mayalarda bulunur ve ağız yoluyla alınır. Halk arasında genellikle prebiyotikler ve probiyotikler karıştırılır. Ancak bu iki bakteri türü de oldukça farklıdır. 

  • Vücudumuza giren besinlerin ayrışmasında yardımcı olur. 
  • Probiyotik vücudumuzda azaldıkça bütün metabolik sistem bozulur.
  • Aynı zamanda toksinleri vücuttan atamaya yardımcı olur.
  • Bağırsaklarda bulunan florasa sayısını artırarak sindirim sorunların engeller.

sindirim sisteminin işleyişi için probiyotikler fayda sağlar

sindirim sisteminin işleyişi için probiyotikler fayda sağlar

PROBİYOTİKLER NE İŞE YARAR?

Bağırsakların sağlıklı işleyişi için fayda sağlayan probiyotikler, buradaki bakteri oranını dengeler.

Tüketilen besinler midede ayrıştıktan sonra bağırsaklara iner. Burada vücuda fayda sağlayacakları yerlere göre enzimlenir. Bazı maddeler kana karışır bazıları ise hücrelere yerleşir.

Probiyotik oranı vücutta azalınca bağırsak florasında dengesizlik oluşur. Bu da vücuda gerekli vitamin ve minerallerin geçmesi engellenir. İshale ya da kabızlığa yol açar.

Probiyortikler aynı zamanda alerji ve egzama hastalıklarını önler. Örneğin kalsiyum, magnezyum ve demir maddelerinin enzimlenmesi için olmazsa olmazı probiyotiktir.

Probiyotikler aynı zamanda birçok hastalığın gelişmesini de engeller. Hormonların daha sağlıklı çalışmasını destekler.

Sindirimin yanı sıra dolaylı olarak kas ve kemik sistemine de fayda sağlayarak burada enfeksiyona bağlı gelişen ağrıların riskini azaltır.

Vücudun ödem ya da iltihap biriktirmesine izin vermez. Bölgesel kilolar probiyotiklerin eksikliğinden kaynaklı yaşanır. 

En doğal probiyotik: Turşu suyunun faydaları nelerdir? Turşu suyuna bal ekleyip...İLİŞKİLİ HABEREn doğal probiyotik: Turşu suyunun faydaları nelerdir? Turşu suyuna bal ekleyip...

probiyotikler en fazla yoğurt ve peynir çeşitlerinde bulunur

probiyotikler en fazla yoğurt ve peynir çeşitlerinde bulunur

PROBİYOTİKLER HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

En fazla yoğurtta bulunan probiyotikler bunun yanı sıra kefir ve yayık ayranında da bulunur. Bu yüzden bağırsak ve sindirim sorunu yaşayanlara uzmanlar genellikle bu besinlerin tüketilmesini tavsiye eder. Bunun aynı sıra çedar, mozzarella ve gouda peynir çeşitlerinde de bu canlı bakteriler bulunur. Laktik asit bakterilerinin çok olduğu bu besinlerde besinlerin kolayca parçalanmasını sağlar. Özellikle demir eksikliği olan kişilere uzmanlar ev yoğurdunun tüketimini tavsiye eder. 

Bal ve tarçın yiyerek zayıflanır mı? Kilo verdiren muhteşem kür!

İLİŞKİLİ HABER

Bal ve tarçın yiyerek zayıflanır mı? Kilo verdiren muhteşem kür!
Pratik güveçte türlü yemeği nasıl yapılır? En kolay güveçte türlü tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Pratik güveçte türlü yemeği nasıl yapılır? En kolay güveçte türlü tarifi

BİR YORUM YAPIN 0