Ruşeym nedir ve nasıl elde edilir? Ruşeymin faydaları nelerdir?

Çoğu kimsenin bilmediği ruşeym buğdayın tanesinin içinde bulunur. E vitamini bakımından zengin olan bu bölgeden özel un elde edilerek hamur yapılır. Bazı yörelerde ise ince buğday kıvamına getirilerek tüketilir. Bir ton buğdaydan sadece 1 kilo çıkartılabilen ruşeym B vitamini kompleksi kaynağıdır. Peki Ruşeym nedir ve nasıl elde edilir? Ruşeymin faydaları nelerdir?

İnsanlık tarihiyle hemen hemen aynı olan buğday besininden elde edilen ruşeyme buğday ruşeymi de denir. Karbonhidrat bakımından zengin olan buğday vücut sağlığı için gereklidir. Ancak bazı insanlara içerdiği gluten maddesi alerjiye neden olur. Tıpkı buğdaydaki gibi ruşeymde de bulunana glutenden dolayı uzmanlar çölyak hastalığı olanların uzak durması gerektiği konusunda uyarıyor. Çoğu insan ruşeymin ne olduğunu bilmiyor. Buğdayın en üst kısmında embiryo gibi görülen ruşeym eski çağlardan beri ayırtılarak tüketilir. Şimdilerde yeniden popüler olan ruşeym, buğdayın yeşermesi ve çoğalmasını sağlar. Doğru şartlarda toplanması gereken ruşeym yanlış bir toplamada hızla kaybolabilir. Çok küçük olan bu besinin içeriğinde protein ve magnezyum ciddi miktarda fazla bulunur. Doyurcu etkisi sayesinde bazı diyetisyenler tek öğün programlarda önerir. Buğdayda daha fazla lif içerdiğinden sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.  Ayrıca doymamış yağ asitleri içeren ruşeym kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarının oluşmasını engeller. 

Ruşeymin nedir

Ruşeymin nedir

RUŞEYMİN FAYDALARI NELERDİR?

- E ve B vitaminleri bakımından zengin olan ruşeym cilt sağlığı için inanılmaz faydalar sağlar. Özellikle hücrelerin hızla yenilenmesini destekleyen ruşeym yaşlanmayı geciktirir. Bunun yanı sıra B vitaminleriyle organlardaki hücreleri de yenileyerek fonksiyonlarını artırır. Hücrelerin mutasyona uğramasını böylece tümör oluşumunu engeller.

- Kan basıncını ve şekerini dengeleyerek hızlı acıkmaların önüne geçer. Folik asit bakımından zengin olan tatlı gibi aniden gelen krizleri önleyerek kişinin aşırı yemek yemesini önler. 

- Güçlü bir karbonhidrat kaynağı olduğundan vücudun enerji oranını yükseltir. Sürekli enerjik hissetmenizi sağlar. Uzmanlar bu yüzden spor öncesi tüketilmesi gereken besin olduğunu vurgular.

- İçerdiği zengin minareller sayesinde saç dökülmesinin önüne geçer. Saç köklerini güçlendirdiği gibi tırnakları da güçlendirir. Tırnak ve saç kaybını önler. 

Ruşeymin faydaları nelerdir

Ruşeymin faydaları nelerdir

RUŞEYM NASIL TÜKETİLİR?

Buğdaydan ayrıştırıldıktan sonra genellikle ince bulgur gibi öğütülür. Bu yüzden kefir, ev yoğurdu ya da taze sütün içine eklenerek tüketilir. Sabah kahvaltılarında pişirilerek lapa kıvamına getirilerek de tüketimi tercih edilebilir. Ancak en sık şekil de ekmeği yapılır. Bazı diyetisyen uzmanları diyet yapanlar için hazırlanan ekmek yada kurabiyelerin içine eklenebileceğini öneriyor. 

Ruşeymin nasıl tüketilir

Ruşeymin nasıl tüketilir

Kanser nedir ve belirtileri nelerdir? Kaç çeşit kanser vardır? Kanser nasıl önlenir?

İLİŞKİLİ HABER

Kanser nedir ve belirtileri nelerdir? Kaç çeşit kanser vardır? Kanser nasıl önlenir?

BİR YORUM YAPIN 0