Böbrek hastaları için istenen EGFR nedir? EGFR yüksekliği ne anlama gelir?

Kan testinde çıkan değerlerden biri EGFR, genellikle böbrek hastalarından istenir. EGFR değeri hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Sıklıkla karşılaşılan bu değerin yüksekliği ya da düşüklüğü ne anlama geliyor? Ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen düşüklük ve yükseklikle ilgili bilinmesi gerekenler. Peki Böbrek hastaları için istenen EGFR nedir? EGFR yüksekliği ne anlama gelir?

Böbreklerin çalışma performansını kontrol etmek için uzmanların kan testinde belli olan EGFR değerlerini ister. Kan testi sonucunda çıkan yükseklik ve düşüklüğüne göre hastalık teşhis edilir. EGFR Glomerüler Filtrasyon Hızı olarak açılır. Bazı testlerde GFR olarak geçer. Bu değer böbreklerin filtreme sisteminin çalışıp çalışmadığını gösterir. Böbrekler vücudun işleyişi açıcından önemli bir görevi vardır. Vücuttaki filtreleme görevi gören böbrek atıkları arındırır. Tuvalet ihtiyacı ile atar. Filtreleme sisteminin ölçümü ise EGFR değerlerine bağlıdır. Böbrekler yeterli miktarda filtrelemeyi sağlayamadığında kandaki EGFR oranı yüksektir. EGFR oranında genellikle ise Kreatinin maddesi kendin ele verir. Kreatinin sayımında yüksek olması yine böreklerin işlevselliğinde olumsuz bir sorun olduğunu ortaya çıkartır. Kreatinin maddesi vücuda enerji veren önemli maddelerden biridir. Ancak yüksek olması böbreklerin çalışmadığına işarettir. Çünkü fazla olan kreatinin vücuda zarar verebilir. Bu madde 30 yaşlardan sonra azalır. Bu yüzden sayımı yaşa cinsiyete göre değişir. Kadınlarda genellikle bu değer yüksek çıkar. 

egfr kan testinde ölçülür

egfr kan testinde ölçülür

EGFR TESTİ DEĞERLERİ:

Erkek =  1.3 mg/dL 
Kadın = 1.2 mg/dL 
Hamile= 0.8 mg/dL 
1 aylık = 1 mg/dL 
1 yaş =  0.8 mg/dL 
16 yaş = 1 mg/dL 

kanda egfr oranı yüksekse böbreklerin iyi çalışmadığına işarettir

kanda egfr oranı yüksekse böbreklerin iyi çalışmadığına işarettir

EGFR YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

- İdrar yolu enfeksiyonu tıkanmaya yol açar. Bu tıkanma idrarın tamamen boşalmasını önleyerek böbreklerde yeniden birikime yol açar. Bu da böbreklerin atıkları tamamen atmasını engeller.

- Nefron hücreleri böbreklerde bulunur. Bunların yetersiz beslenme ve su içme oranı azaldığında iltihaplanmaya neden olur. İltihaplanma oranı yükseldikçe böbreklerin fonksiyonu düşer.

- Mikrobik hastalıklar genellikle böbreklerde yaşanır. Bu yüzden böbreklerde sıklıkla sağlık sorunları görülür.

- Yeterli miktarda su tüketilmediğinden böbreklere taş oluşur. Böbreklerde en fazla görülen sağlık sorunudur.

- Böbrek yetmezliği hastalığında da EGFR yüksek çıkar.

Saç nezlesi neden olur? Saç nezlesi kimlerde görülür?

İLİŞKİLİ HABER

Saç nezlesi neden olur? Saç nezlesi kimlerde görülür?

BİR YORUM YAPIN 0