Sitokin fırtınası nedir? Kovid-19 felç olma riskini artırıyor!

Her gün koronavirüsün etkilerine dair yapılan araştırmalara bir yenisi eklendi. Amerika'da yapılan araştırmada kovid-19 virüsüne yakalanan ancak daha sonra atlatan diyabet ve yüksek tansiyon hastalarında ilerleyen zamanlarda felç yaşanma riski artıyor. Bunun nedeni de koronavirüsü sırasında vücutta yaşanan sitokin fırtınasıdır. Peki Sitokin fırtınası nedir?

ABD'de yapılan bir araştırmada kroonavirüsün vücutta ciddi hasarlar bıraktığı ortaya çıktı. Ayrıca virüsün özellikle kronik hastalarda ölüme yol açmasının nedenleri de araştırıldı. Bilim insanları ölen insanların çoğunda beyin ve sinir sistemlerinde hasarların oluştuğunu tespit etti. Bu hastaların yarısını ise diyabet ve yüksek tansiyon hastalığı olanlar oluşturuyor. Ocak ayından bu yana beyin ve sinir hastalıklarından şikayet edip hastaneye giden kişilerin koronavirüsü atlattığı ancak bazı hasarlar nedeniyle ölümle sonuçlanacak sağlık sorunları yaşamaya başladığı görüldü. Pennsylvania Üniversitesi'ndeki bilim insanlarının dikkatini çekmesi üzerine ciddi bir araştırma yapıldı. Diyabet ve Yüksek tansiyon hastası olanların koronavirüsü atlattıktan sonra nörolojik bazı belirtiler gösterdi. Konuşma bozukluğu, zihinsel bulanıklık ve görme güçlüğü gibi durumları yaşayan hastaların bir süre sonra felç geçirdiği ortaya çıktı. Bazı hastaların ise beyin kanaması geçirmesi üzerine uzmanlar kronik hastalığı olur koronayı atlatmış kişilerin mercek altında tutulması gerektiğini vurguladı. 

koronavirüsü atlatan yüksek tansiyon hastalarında felç yaşanma riski var

koronavirüsü atlatan yüksek tansiyon hastalarında felç yaşanma riski var

"KORONAVİRÜS SADECE BİR ÜST SOLUNUM YOLLARI VİRÜSÜ DEĞİL!"

Çalışmada yer alan Dr. Colbey Freeman, virüsün solunum yolu hastalığı olarak tanımlanmasının yanlış olduğunu çünkü virüsün tüm vücutta sağlık sorunlarına neden olabileceğinin altını çizdi. Bu yüzden hastalığın atlatılmasına rağmen takip edilmesinin önemli olduğunu şu sözlerle anlattı:

"Corona virüs önceleri bir solunum yolu hastalığı olarak tanımlanıyordu. Ancak, Covid-19'un etkileri göğsün çok ötesine uzanıyor. Beyindeki komplikasyonlar nadir olmakla birlikte, Covid-19 enfeksiyonunun giderek daha fazla rapor edilen ve potansiyel olarak yıkıcı bir sonucudur. Covid-19 nörolojik belirtilerle ilişkilidir ve bu belirtileri geliştiren kişilerde hipertansiyon ve tip 2 diyabet yaygındır. Bu hastalıklara sahip olan kişiler, nörolojik komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altında olabilir ve yakından takip edilmelidir."

kroonavirüs damarları daraltarak beyne zarar verir

kroonavirüs damarları daraltarak beyne zarar verir

KORONAVİRÜS DAMAR YOLLARINI DARALTIRYOR!

Koronavirüs sürecini ağır atlatan hastaların damar yollarındaki hasar sonucu beyinde oluşan pıhtılar ölüme yol açar. Ayrıca koronavirüs damarların daralmasına ve vücuttaki kan akışının eşitsiz olmasına neden olur. Bu da beyne giden kan akışını olumsuz etkiliyor. Özellikle yüksek tansiyonu olanlar da bu durum daha riskli oluyor. Çoğu hasta ise daha sonra felç yaşıyor. Uzmanlar bu duruma sitokin fırtınasının neden olabileceğini düşünüyor. 

diyabet hastaları koronavirüsü atlattıktan sonra farklı hastalıklar yaşayabilir

diyabet hastaları koronavirüsü atlattıktan sonra farklı hastalıklar yaşayabilir

SİTOKİN FIRTINASI NEDİR?

Sitokin fırtınası aslında bağışıklık sisteminin virüslerin vücuda yerleştiği esnada salgıladıkları bir savunma mekanizmasıdır Proteinlerden oluşan bu mekanizma koronavirüse karşı iki kat arttığından vücut hızla ısınır. Bu yüzden koronavirüste ateş belirtisine yol açar. Ancak sitokin fırtınasının uzun süre devam etmesi demek vücut işleyişini olumsuz etkiler. Çünkü proteinler savaştıkları koronavirüs karşısında kandaki şekeri ve diğer hücrelri de kullanır. Bu da ilerleyen süreçte vücut direncinin kırılmasına yol açar. Yani faydalı olan sitokin fırtınası aniden olumsuz bir soruna dönüşür. Freeman bu konu da ise "Vücudunuz iltihaplandığında, bağışıklık sisteminin işlevini yerine getirmesine yardımcı olmak için sitokin adı verilen moleküller üretir. Ne yazık ki, sitokinler fazla üretilirse, bağışıklık tepkisi aslında zarar vermeye başlar. Sitokin fırtınası' hasarlı, sızdıran kan damarlarına yol açarak kan basıncının düşmesine ve pıhtı oluşma olasılığının artmasına neden olabilir. Özellikle diyabeti olan kişilerde daha aktif stokin tepkisinin olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu. 

Greyfurtun ve Greyfurt suyunun faydaları nelerdir? Greyfurt suyunu ilaçla beraber içerseniz...

İLİŞKİLİ HABER

Greyfurtun ve Greyfurt suyunun faydaları nelerdir? Greyfurt suyunu ilaçla beraber içerseniz...
Pamir Pekin'in hastalığı nedir? Pamir Pekin için istenen tedavi parası toplandı!

İLİŞKİLİ HABER

Pamir Pekin'in hastalığı nedir? Pamir Pekin için istenen tedavi parası toplandı!

BİR YORUM YAPIN 0