Miyom neden olur? Miyom belirtileri nelerdir? Artan adet kanamalarının nedeni miyom mu?

Kadın hastalıklarından biri miyom rahim kas tabakasında oluşan tümörlerdir. Ergenlik dönemlerinde başlayan daha ileri yaşlarda ise belirgin olarak kendini gösteren miyom hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Doğumsal sürecin yanı sıra adet dönemini de olumsuz etkiler. Peki Miyom neden olur? Miyom belirtileri nelerdir? Artan adet kanamalarının nedeni miyom mu? İşte soruların cevabı:

Rahim iç kaslarında hücrelerin işlevselliğinin kaybı ile oluşan miyomlar genellikle iyi huyludur. Ancak nadiren de olsa bu oluşumlar kansere yol açabilir. Doğurganlık çağına girişten itibaren rahimde anormal bir şekilde sık sık oluşamaya meyilli olan miyonlar sık görülen kadın hastalıklarından biridir. Bilim literatüründe fibroid ya da leimoya olarak geçer. 30 ve 40'lı yaşlarda ise hastalık olarak yaşanma riski yüksektir. Araştırmalara göre miyomların çoğalmasına tam olarak neyin neden olduğu saptanmamıştır. Ancak bazı uzmanlar hormon bozukluğunun neden olabileceğini düşünüyor Herhangi kesin bir belirtisi olmadan hızla gelişen miyomlar ilerleyen süreçte kişinin yaşamını kabusa çevirir. 

miyom rahim kaslarında oluşur

miyom rahim kaslarında oluşur

MİYOM NEDEN OLUR?

  • - Kesin bir nedeni olmazsa da östrojen hormonunun miyomların gelişiminde olumsuz katıları olduğu düşünülür. Adet döngüsünde özellikle değişen bu hormonlar miyomların küçülme büyüme ve çoğalma durumunu etkiler.
     
  • - Ailedeki üyelerde özellikle anne ve hala da miyom varsa kişi de de görülebilir. Bu yüzden ergenlikten itibaren adet süreçleri ve durumları kontrol edilmeli. 
     
  • - Hamilelikle beraber de vücutta ciddi değişimler meydana gelir. Bu süreçte de rahimde miyom oluşumu artabilir. 
     
  • - Çok küçük yaşta adet olma, erken dönemde doğum kontrol hapları kullanma, yüksek oranda D vitamini eksikliği ve aşırı sigara tüketimi miyomların çoğalmasına neden olur.

miyom adet sancılarını artırabilir

miyom adet sancılarını artırabilir

MİYOM BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Karın bölgesinde gerginlik hissi

- Kan oranında düşüş

- Adet olmadan kanama görülmesi

- İdrarın tamamen yapılmaması

- Sürekli sırt, bacak ve diz ağrısı

- Artan sindirim sorunları özellikle kabızlığın sıklıkla tekrarlanması

- Adet süresinin uzaması ya da kanamanın artması 

miyom adet kanamasını artırır

miyom adet kanamasını artırır

ARTAN ADAET KANAMALARININ NEDENİ MİYOM MU?

Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, iyi ya da kötü olarak ortaya çıkan bu miyomların adet süresini de kanamasını da olumsuz etkilediğini söyledi. Ancak tek neden bunun olmadığını hatırlatan Dalan, mutlaka bir uzmana görülmesi gerektiğini belirtti. Dalan ayrıca miyom ve adet kanaması arasındaki ilişkiden şu sözlerle bahsetti:

"Herhangi bir şikayete yol açmayan be tamamen rastlantısal olarak tespit edilen miyomlar herhangi bir tedavi gerektirmez. Ancak düzenli periyotlara takip edilmesi gerekir. Eğer tespit edilen miyomlar belirtilere yol açıyorsa ve belirtilerin şiddeti artmışsa tedavi edilmesi gerekebilir. Tedavi, genelde cerrahi yöntemler ile uygulanır. Ameliyat kararında hastanın yaşı, şikayetleri, miyom sayısı ve yerleşimi, hastanın çocuk sahibi olup olmadığı önemli etkenlerdir."

Yağ yakıcı lahana çorbası nasıl yapılır? 3 günlük zayıflatıcı lahana çorbası diyeti!

İLİŞKİLİ HABER

Yağ yakıcı lahana çorbası nasıl yapılır? 3 günlük zayıflatıcı lahana çorbası diyeti!
Aynısefa çiçeğinin faydaları nelerdir? Aynısefa kremi ne işe yarar?

İLİŞKİLİ HABER

Aynısefa çiçeğinin faydaları nelerdir? Aynısefa kremi ne işe yarar?

BİR YORUM YAPIN 0