Geçirgen bağırsak sendromu nedir? Geçirgen Bağırsak sendromu belirtileri nelerdir?

Sindirim sorunlarından biri olan geçirgen bağırsak sendromunun bir diğer adı sızdıran bağırsaktır. Nadiren ve gizli gizli ilerleyen geçirgen bağırsak sendromu kişinin yaşam kalitesini düşürür. İlerlediğinde daha ciddi sağlık sorunlarını ise beraberinde getirir. Neslihan Atagül'ün yaşadığı bu sağlık sorunu oldukça merak edildi. Peki Geçirgen bağırsak sendromu nedir? Geçirgen Bağırsak sendromu belirtileri nelerdir?

Bilim literatüsünde leaky gut olarak geçen geçirgen bağırsak, halk arasında sızdıran bağırsak sendromu olarak adlandırılır. Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıktığından tanısı geç konulur. Günümüzde halen başlı başına hemen fark edilen bir hastalık olarak kabul görmez. Oyuncu Neslihan Atagül'ün yaşamasıyla yeniden gündeme gelen ve merak konusu olan geçirgen bağırsak sendromu yaşam kalitesini düşürür. Bağırsaklarda bulunan bağırsak florası sindirim için oldukça önemlidir. Ancak kullanılan aspirin, aşırı alkol ve sigara tüketiminin yanı sıra yanlış alınan ilaçlar ve beslenme, florasının sayısını azaltır. Bağırsakların koruyucu bariyerlerine hasar verir. Bağırsaklar ince ve kalın olmak üzere iki çeşidi vardır. İnce bağırsaklar özellikle besinlerin kan dolaşımına sızdırılmasını sağlar. Bu bariyerler hasar alınca aşırı sızma meydana gelir. Kana geçmemesi gereken toksinler ve besinler bu sızma nedeniyle vücuda yayılır. Bu da geçirgen bağırsak sendromu denir. Bilim dünyasında vücudun ikinci beyni olarak kabul edilen bağırsakların bu hasarı alması çeşitli sağlık sorunlarını meydana getirir.


geçirgen bağırsak sendromu toksinlerin kana karışmasına neden olur

geçirgen bağırsak sendromu toksinlerin kana karışmasına neden olur

GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Karın bölgesinde aşırı şişlik ve beraberinde gelen kabızlık sorunu en sık yaşanandır.

- Besinlere karşı alerji hızla gelişir.

- Kan dolaşımında bulunana toksin ve bakterilerin tiroid bezlerinin çalışmasını olumsuz etkiler

- İshale neden olan ve vücudun sıvı oranını düşüren kolit, ülseratif ve crohn gibi sindirim sorunları yaşanır.

- Hassas bağırsak sendromu olarak bilinene ve aşırı kilo kaybına neden olan irritabl bağırsak sendromu riski artar.

- Bağışıklık sistemi ve savunma mekanizmasının bir parçası olan bağırsaklarda görülen bu gibi sorunlar bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar. 

- Vücuda dengesiz oranda vitamin ve mineral yayılımı gerçekleşir.

- Aşırı ağırı ve kramp gibi sorunlara yaşanır.

- Kişiden kişiye göre değişir. Aşırı kilo kaybı ya da alımı görülebilir.

geçirgen bağırsak sendromu ince bağırsaklarda görülür

geçirgen bağırsak sendromu ince bağırsaklarda görülür

GEÇİRGEN BAĞIRSK SENDORMUNA İYİ GELEN BESİNLER NELERDİR?

Bağırsakların en hızlı iyileşmesini sağlayan besin fermente edilmiş gıdalardır. Bunların başında ise süt gelir. Bağırsak içerisinde sıvı oranını dengelen probiyotikleri artırır. Bu da florası dengesini düzeltmeye yardımcı olur. Bir diğer probiyotik içeren besin ise turşudur. Sebzelerin sirke, tuz ve sarımsakla fermente edilmesiyle ortaya çıkan turşular bağırsakların yapısını korur. Bunun yanı sıra hücrelerin hızla iyileşmesini sağlayan ve organların duvar yapısını güçlendiren kemik suyu da geçirgen bağırsak sendromuna fayda sağlar. İçerdiği kolejan sayesinde hasarın giderilmesinde yardımcı olan doğal ilaçtır adeta. Uzmanlar ayrıca Hindistan cevizinin de içerdiği yağ asitleri sayesinde bağırsakların hızla onarıldığını söyler. Ayrıca omega-3 yağ asitlerini barındıran balık ve anti inflamatuar yani iltihapla savaşan besinler olan kuzu ve sığır etleri de sendromun şiddetini azaltır. 

Hareketsiz kalanlara özel mucize ödem atıcı detoks kürü! Bahar detoksu nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Hareketsiz kalanlara özel mucize ödem atıcı detoks kürü! Bahar detoksu nasıl yapılır?

BİR YORUM YAPIN 0