Mucize antioksidan: Kuersetin nedir ve hangi besinlerde bulunur? Kuersetin ne işe yarar?

Son yıllarda uzmanların bağışıklığı güçlendirmek için önerdiği antioksidan türünden biri olan kuersetin, koronavirüse karşıda oldukça etkili olduğu kanıtlandı. Besinler yoluyla alınan kuersetin maddesi hücrelerin hızla yenilenmesini sağlar. Vücuttaki zararlı toksinleri hızla atmaya yardımcı olur. Peki Kuersetin nedir ve hangi besinlerde bulunur? Kuersetin ne işe yarar?

Bilimsel olarak antioksidan türü olarak kabul edilen kuersetin flavonoidin alt türüdür. Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Birliğinin araştırmalarında yüksek oranda etkisi olan bir antioksidan olduğu kabul edilmiştir. İçeriğindeki maddeler suda çözülmez. Bu yüzden besinlerde bulunan bu pigment madde pişirildiğinde de besinde aynı oradan bulunur. Vücutta birçok etkisi olan kuersetin madde özellikle virüs ve enfeksiyonlu hücrelere karşı etkilidir. Antioksidanın yanı sıra antiinflamatuar, antiplatelet, antiapoptotik, nefo, gastro, anjiyoi, kardiyo ve kondroprotektif gibi özellikleri de bulunur. Yapılan araştırmalarda kalp tedavisinde etken bir madde olduğundan tedavi sürecinden oldukça sık tercih edilmiştir. 

KUERSETİN NE İŞE YARAR? KUERSETİN HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Güçlü bir etkiye sahip olduğundan tedavilerde tercih edilen maddelerden biridir. Özellikle bağışıklık sisteminde alerjiye yol açan histaminlerin salgılanmasını önlediği tespit edilmiştir. Bu da yapılan araştırmalar sonucunda hastada oluşan burun akıntısı, göz sulanması, yüz ve dudaklarda oluşan alerjik semptomları azaltabileceğini ortaya koyar. Portakal, mandalina ve limon gibi narenciye besinlerinin yanı sıra kırmızı elma, çeri domates, kiraz, karadut, üzüm, zeytinyağı, maydanoz, yeşil soğan da da bulunur. Yapılan araştırmalarda ise en yüksek üzüm çekirdeğinde olduğu tespit edilmiştir. 

kuersetin bolca bulunan besinler

kuersetin bolca bulunan besinler

KUERSETİNİN FAYDALARI NELERDİR?

- Kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. İyi olan kolesterol miktarını yükselterek kalp riski ve damar tıkanıklığını önler. 

- Kan basıncını dengeleyerek hipertansiyon gibi riskli hastalıkların ortaya çıkmasını engeller. 

- Mesanede ortaya çıkan yüksek iltihaplı ve ağrılı hastalık olan interstisyel sistitin tedavisinde de etkilidir. İltihapların birikmeden idara yoluyla atılmasına yardımcı olur. Ayrıca ileri zamanlarda ortaya çıkma ihtimali olan böbrek ya da mesane taşlarının oluşmamasını sağlar.

- Hücrelerin hızla yenilenmesini sağlayan kuersetin maddesi kanserin oluşumunun önüne geçer. Özellikle meme, yumurtalık ve prostat gibi kanserlerin ortaya çıkmasını engeller. Oluşmuş tümörlerin büyümesini azaltarak tedavilerde olumlu katkılarda bulunur. 

- Son yıllarda artan koronavirüse karşı uzmanlar bu maddenin bulunduğu besinlerde bol bol tüketilerek bağışıklığın virüse karşı daha güçlü olması gerektiğini söylüyor. 

BİR YORUM YAPIN 0