Ginsengin faydaları nelerdir? Ginsengi nasıl tüketilir? Ginsengi çayı ne işe yarar?

Uzakdoğu ülkelerinde efsane faydalı bitki olan ginseng, bin bir derde devadır. Beyaz ve kırmızı renklerde bulunan ginsengi son yıllarda kültür yetiştiriciliği yönetimi ile üretimi yapılmaktadır. Ortalama 6 yılda yetişen ginsengin bu yüzden oldukça değerlidir. İlaç sanayinin yanı sıra kozmetikte de kullanılır. Peki Ginsengin faydaları nelerdir? Ginsengi nasıl tüketilir? Ginsengi çayı ne işe yarar?

Anavatanı Çin olan Ginseng bilimsel adı panax ginsengidir. Çin, Rusya ve Güney Kore'nin dış ticaretinde büyük payı olan ginsengi kök bitkileri arasında yer alır. Yüzyıllardır Çin'in geleneksel tıp yöntemlerinde kullanılan ginsengi hücrelerin hızla kendini yenilemesini sağladığından kanserin oluşmasını önler. Bunun aynı sıra ek vitamin takviyesi sayesinde bağışıklığın serbest radikallere karşı güçlü olmasını sağlar. Araliaceae ailesine ait olan ginsengi ortalama 4-6 yıl arasında toplamaya elverişli olur. Ne kadar uzun toprakta kalırsa o kadar çok faydası artar. Bu yüzden Güney Kore'de bazı köylüler atalarının ektiği ginsengleri halen toplamadıkları biliniyor. Verimli topraklarda yetiştirildiğinden verimli olan ginsenginin birçok çeşidi olsa bile en çok 4 tanesi kullanılır.

kurutulmuş ginsengi

kurutulmuş ginsengi

GİNSENGİ ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

- Em sık kullanılan çeşidi Kore Ginsengi'dir. Bütün araştırmalarda ginsengin ilk çeşidi olduğu tespit edilmiştir. 

- Amerikan Ginsengi görünüş olarak Kore Ginsengi'ne benzer ancak farklı faydaları mevcuttur. Ayrıca tat konusunda da farklılıklar olduğu söylenir.

- Gerçek ginsegiden tamamen farklı olan Sibirya Ginsengi, ticari amaçlı üretilmiştir. 

- Kök kısmı toprağın üzerinde çok kaldığından güneş gördükçe renginde değişim meydana gelen diğer bir ginsengi türü Kırmızı Ginsengidir. Aslında Kore ginsengi ile aynıdır. Ancak renginden dolayı farklı çeşit olarak görülmüştür.

GİNSENGİ NASIL TÜKETİLİR?

- Tıpkı turp havuç ve şalgam gibi çiğ olarak tüketilebilir.

- Sert olanları buharda yumuşatılıp yenilebilir. 

- Son yıllarda tüketimi daha kolay olsun diye toz hale getirilip kapsül olarak alınabilir.

- İçeriğindeki yağı çıkartılıp saç ve cilt bakım ürünlerinde kullanılır.

- Eski zamanlarda ezilip macun kıvamına getirilerek cilde sürülürdü. 

- Ayrıca ağrıyan eklem bölgelerine de sürüldüğüne dair kitaplarda yer alan bilgiler mevcuttur. 

- Kore mutfağında toz haline getirilip yemeklere eklenir. 

- Taze dilimleri ya da kurutulmuş halinden çay yapılır.

ginseng köklü bitkiler arasında yer alır

ginseng köklü bitkiler arasında yer alır

GİNSENGİN FAYDALARI NELERDİR?

- Kötü kolesterol seviyesini düşürerek kandaki sağlıklı kolesterol seviyesini yükseltip kalp ve damar hastalıklarının oluşmasının önüne geçer. 

- Kan basıncını dengeler. Yüksek tansiyon gibi felce neden olabilecek sağlık sorunlarının yaşanmasını engeller.

- Yapılan araştırmalarda bağışıklık sistemini güçlendiren ginsengi bitkisi böylece virüs ve enfeksiyonlara karşı vücudu korur.

- İçerdiği Ginsenosit sayesinde sinir hücrelerinin işlevselliğini artırır. Bununla beraber beyinin yapısını korur. Haftada bir kez olsun düzenli tüketildiğinde unutkanlık ya da ileri yaşlarda görülme ihtimali olan alzheimeri önler.

- Lif ve sağlıklı karbonhidrat içeren ginsengi vücudun enerji oranını artırır. Bunun yanı sıra oksidatif oranını azaltarak hücrelerin yenilenme oranını artırır. Stresi azaltırken yaşlanma oranını düşürür.

- Ginsengi hakkında yapılan bir diğer araştırma da kandaki şeker oranını dengeleme özelliğidir. İnsülin direncini düzenleyerek şeker hastaları için ideal bir besin olur. 

ginsengi kurutulup ya da taze olarak yenilebilir

ginsengi kurutulup ya da taze olarak yenilebilir

GİNSENGİ ÇAYI NE İŞE YARAR?

Taze ya da kurutulmuş halinden elde edilen çay özellikle sindirim yolları için doğal ilaçtır. Bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlayarak kabızlığın yanı sıra ishalin oluşmasını da önler. Ayrıca mide asidini dengeler. Hem kilo vermek hem de enerji seviyesini yüksek tutmak isteyenlerin tercih edebileceği bir içecektir. Kaynamış sıcak suya ekleyip 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz. 

Sinir sıkışması neden olur? Sinir sıkışmasının belirtileri! Doğal yollarla nasıl geçer?

İLİŞKİLİ HABER

Sinir sıkışması neden olur? Sinir sıkışmasının belirtileri! Doğal yollarla nasıl geçer?

BİR YORUM YAPIN 0