Beyin tümörü neden olur? Beyin tümörü belirtileri nelerdir? Beyin tümörü tedavisi zor mudur?

Dünya genelinde yaygın hastalıklardan biri olan beyin tümörü, diğer hastalıklara benzer semptomlarla kendini gösterir. Tümör aslında vücudun herhangi bir yerinde DNA'sı bozulan hücrelerin oluşturduğu bir bezedir. Beyinin boşluklarında oluştuğunda beyin tümörü denir. Şiddetli baş ağrısı ve vücut hareketlerinde azalmayla ortaya çıkar. Beyin tümörü neden olur? Beyin tümörü belirtileri nelerdir?

Vücudun herhangi bir bölgesinde bozulan hücre yapılarının bir araya gelerek oluşturdukları bez ya da doku parçasına tümör denir. Ancak bu beze ya da doku parçaları her zaman ölümcül değildir. Kötü huylu olanlarına genellikle kanser türlerinde rastlanır. İyi huyluları ise mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Beyin boşluklarında da oluşabilen bu bez ya da dokular yaşam kalitesini düşüren semptomlarla kendini belli eder. Kontrolsüzce çoğalan hücreler beyin tümörüne yol açar. Erkeklerde beyin tümörü genellikle kötü huylu olur. Kadınlarda ise iyi huylu olarak görülme sıklığı vardır. Bu hücrelerde yaşanan deformelerin tam olarak neyden kaynaklandığı bilinmese de bilim insanları hücrelerin bozulma nedenlerinin; sağlıksız beslenme, fazla radyasyon, çevre kirliliği, stres, depresyon ve aile genetiğinde kanser riskinin olması olduğunu söyler. 

hücre yapılarının bozulmasıyla beyin içinde oluşan dokuya tümör denir

hücre yapılarının bozulmasıyla beyin içinde oluşan dokuya tümör denir

BEYİN TÜMÖRÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

İyi ya da kötü fark etmeksizin tümör beyin içinde büyüdüğünde basınca neden olur. Bu da diğer dokuların sıkışmasına yol açar. Sinir sisteminin temeli beyinde bulunur. Bunlar bu sıkışmadan hasar alır. Fonksiyonu bozuldukça vücutta çeşitli semptomlar gelişir.

Basınç artınca hareketlerde azalma gelişir.

Başın  genellikle yan kısımlarında zonklamalı bir ağır saplanır.

Vücut dengesi bozulunca kusma ve bulantı hissi artar. 

Gözde bulanık görme ve sürekli olarak dengesiz bir baş dönmesi seyreder.

Aniden oluşan duygu değişimleri kişilik bozukluğuna benzer durumlar sergiler.

Günlük yaşamda yapması gereken işlerde unutkanlıklar yaşanır.

Hesaplama ya da yazı yazma da azalma görülür.

Hormonlarda görülen bozukluklar el ve ayaklarda doku büyümelerine yol açar.

Belirtilerin şiddeti ve seyri iyi ve kötü huyluda farklılık gösterir. Kötü huylu da daha şiddetli olan belirtiler fark edilir edilmez bir uzmanda başvurmakta fayda var. 

doku genişledikçe beyinde basınca neden olur

doku genişledikçe beyinde basınca neden olur

BEYİN TÜMÖRÜ TEDAVİSİ ZOR MUDUR?

Betin tümörü belirtilerinden sonra uzmanlar genellikle MR ister. MR çekiminden sonra beyindeki bezenin ya da dokunun büyüklüğüne bakılır. Uzmanlar buradan iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu anlar. Ayrıca bir kaç zaman bezenin büyüme oranında bakılır. Duran bir beze ise genellikle ilaç verilir. Ancak büyüyen bir yapıya sahipse ameliyatla alınmalı. Çünkü gelişen yapı basıncı ve belirtileri artırır. Kötü huylu ise beynin yapısını da olumsuz etkiler. Beyin tümörü ameliyatla alınır. Daha sonra hücrelerin yeni  bir doku oluşturmaması için kemoterapi uygulanır. Bunun akabinde ise ilaç ve psikolojik tedavi başlar. Fiziksel hareketleri de olumsuz etkilemişse uzmanlar fizik tedaviyi de önerir. Böylece sadece ameliyat değil. Sinirlerin güçlenmesi ve vücut hareketlerinin artırılması lazım. Günümüzde beyin tümörü ameliyatları genellikle başarılı geçer. Ancak başarı oranını azaltmasının en önemli nedeni dokunun nerede oluştuğu, iyi mi kötü mü olduğuna dikkat edilmeli.

Güllaç kaç kalori, kilo aldırır mı? Evde diyet güllaç nasıl yapılır? Bol sütlü güllaç tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Güllaç kaç kalori, kilo aldırır mı? Evde diyet güllaç nasıl yapılır? Bol sütlü güllaç tarifi

BİR YORUM YAPIN 1

gurbetci 3 yıl önce

bu onemli bilgileriniz için çok sagolun varolun hayirli ramazanlar yasemin hanim .