Othello (Kıskançlık) sendromu nedir? Othello (Kıskançlık) sendromu belirtileri nelerdir?

Son günlerde sık sık televizyon programlarında adı geçen psikolojik rahatsızlıklardan biri Othello (Kıskançlık) sendromudur. Othella tarihte ünlü yazar Shakespeare'nin eserinin adıdır. Eserde kişinin yaşadığı patolojik kıskançlık ele alınır. Othello (Kıskançlık) sendromu nedir? Othello (Kıskançlık) sendromu belirtileri nelerdir?

Shakespeare'in Othello adlı eserinde karakter olan Othello eşine karşı duyduğu aşırı sevgi sonrası kıskançlık duygusuna düşer. Şüphelere boğulan ve eşinin her hareketi karşısında güvensiz tavırlar sergileyen Othello, sonunda önce kendini sonra eşini öldürür. Bu da psikolojide kıskançlık hastalığına verilen sendrom ismi oldu. Çok seven kişinin yaşadığı güvensizlik sanrıları beraberinde terk edilme korkusunu getirir. Bu korkuyla beraber kişinin kötü madde alışkanlığıyla birleşince ortaya korkunç sonlar çıkar. Psikologlara göre sendrom başlı başına etki göstermez bununla beraber onu tetikleyen paranoyak ve şizofrenidir.

İlk kez İngiliz psikiyatrist John Todd'un yayınladığı makalede geçen sendromun othello psikozu, morbid kıskançlık ve sanrılı kıskançlık gibi çeşitlerinin olduğu söylenmiştir. 

MasumiyetİLİŞKİLİ HABERMasumiyet'te geçen Erotomani hastalığı nedir? Erotomani'nin belirtileri nelerdir?

othello sendromu yaşayan kişi sevdiği kişiye sürekli baskı uygular

othello sendromu yaşayan kişi sevdiği kişiye sürekli baskı uygular

OTHELLO SENDROMUMUN NEDENLERİ NELERDİR?

Fiziksel olarak beynin sağ frontal lobunun düzgün çalışmaması kişinin sağlıklı düşünmemesine yol açar. Davranış kontrolü de işlevselliğini de kaybedince kişinin duygusal hakimiyeti yok olur. Bunun dışında kişinin çocukken sürekli dışlanması ya da güvendiği evebeynlerinin kendisini terk etmesi ya da ölmesi bilinç altına kaybetme korkusunu yerleştirir. Kişi böylece olumsuz bir ilişkide hemen bilinç altına yerleşen bu korku dolu duyguya saklanarak bambaşka bir kişiliğe bürünür.

çiftler arasında güvensizlik tartışmalara yol açar

çiftler arasında güvensizlik tartışmalara yol açar

OTHELLO SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

- Sevdiği kişilerin kendisini aldattığını düşünür. Bu konu takıntı haline geldiğinden karşıdaki kişinin özel hayatını araştırır.

- Kıskançlık seviyesi artıkça sevdiği kişiyi sosyal ortamlardan soyutlama zorluğuna girer. Bu durum da artıkça gözlem altına tutma gibi eylemler gerçekleştirmesine neden olur.

- Terk edilmek ya da ayrılmak kavramlarına karşı fobisi vardır. Bu yüzden aşırı bağlanır.

- Normal olaylar karşısında bile kontrolsüz ve aşırı tepkiler gösterir.

- En son belirtisi ise saldırgan ve şiddete eğilimli geri dönüşlerdir.

Psikoz nedir ve belirtileri nelerdir? Psikoz tedavisi var mıdır ve kimlerde görülür?İLİŞKİLİ HABERPsikoz nedir ve belirtileri nelerdir? Psikoz tedavisi var mıdır ve kimlerde görülür?

othello sendromu hem yaşayan kişiyi hem de ona maruz kalan kişiyi yıpratır

othello sendromu hem yaşayan kişiyi hem de ona maruz kalan kişiyi yıpratır

OTHELLA SENDROMUNUN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Çiftlerin bu olaylar ilerlemeden mutlaka bir profesyonelden destek alması gerekir. Uzman her iki tarafından sendromun ortaya çıktığı ya da tetiklediği durumları incelemek için olay esnasında ne hissettiklerini sorgular. Daha sonra geçmişe giderek aslın nedeni öğrenir. Kişinin hem kendisine olan güveni hem de karşısındaki insana olan güvenini sağlamak için sanrıların aslında gerçekliği yansıtmadığını belirtir. Terapiler kişiler tamamen iyileşene kadar devam eder. Takıntı ve sanrılar tedavi sürecinde oldukça önemlidir. İlaçlarla beyin ve sinir fonksiyonları geliştirilir. 

Anne babanın disiplindeki rolü nedir? Çocuklarda disiplin nasıl sağlanır?

İLİŞKİLİ HABER

Anne babanın disiplindeki rolü nedir? Çocuklarda disiplin nasıl sağlanır?

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 9

ALLAH in kulu 1 yıl önce

Bu vesvese den başka bise değil kurtulmak için ALLAH cc yönelmek lazım durum bu

Hakan 1 yıl önce

Domuz kıskanmak eşini kıskanmayan insan değildir zaten ondanda bir hayır gelmez fıtratında vardır insanın kıskanmak

Salih 1 yıl önce

Kıskançlık eşine karşı insanoğluna verilmiş en güzel nimetlerden birisidir insan şereflidir hayvan değildir ki kıskanç olmasın... Kıskanç olmayan kişi asla karşısındakini sevmiyor demektir..

hekim 1 yıl önce

evlilik = empati tarafsızca karşılıklı birbirinin yerine bıraksınlar boşanma biter...

44 malatya 1 yıl önce

Bir insan esini kiskanmasi gayet normaldir kiskanmiyorsa sıkıntı vardir...Ancak kiskancligi guvensizlige cevirilmemeli guven ayri bir meseledir

Yorumların Tümünü Okuyun