Kolombiya varyantı hakkında neler biliniyor?

İlk olarak Kolombiya'da tespit edilen ve geçtiğimiz haftalarda ABD'de de görülen koronavirüs varyantı, sağlık otoriteleri tarafından yakından izleniyor.

Belçika'da bir huzurevinde kalan ve iki aşısını da olmuş yedi kişinin söz konusu Covid varyantı nedeniyle öldüğü belirlendi. 21 huzurevi sakininin Covid-19 testi pozitif çıktı. Bazı çalışanlarda da varyanta rastlandı ancak bu kişiler hastalığı çok daha hafif geçirdi.

B.1.621 olarak numaralandırılan Kolombiya varyantına, Beta, Delta gibi varyantlara benzer bir isim henüz verilmedi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), varyantın dikkatle incelenmesi gerektiğini kaydetti. Reuters'ın haberine göre Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) de varyantı yakın takibe aldı. Brüksel yakınlarındaki huzurevinde ölen yedi kişinin 80-90 yaş aralığında olduğunu dile getiren Leuven Üniversitesi Öğretim Üyesi Marc Van Ranst, yaşamını yitirenlerin iki aşısını da olmuş bireyler olmasının endişe verici olduğunu aktardı.

Marc Van Ranst, varyantın daha bulaşıcı olup olmadığı konusunda henüz bir bulgu olmadığını da ekledi. B.1.621, yani Kolombiya varyantı, Belçika'daki vakaların yalnızca yüzde 1'ini oluşturuyor. ABD'de ise tüm vakaların yüzde 2'sinin Kolombiya varyantı olduğu sanılıyor.

Güney Florida'da ise bu oran çok daha yüksek. New York Post'a konuşan bir sağlık yetkilisi, varyantın Miami Üniversitesi'nin patoloji laboratuvarında incelenen pozitif vakaların yaklaşık yüzde 10'unu oluşturduğunu söyledi.

Çocuklar için Delta uyarısı! Bu belirtilere dikkatİLİŞKİLİ HABERÇocuklar için Delta uyarısı! Bu belirtilere dikkat

  • İngiltere Halk Sağlığı (PHE) verilerine göre aşıların Kolombiya varyantına karşı daha az etki gösterdiğine ilişkin bazı işaretler olsa da, bu bulgular henüz çok sınırlı ve daha kapsamlı bir araştırmayı gerektiriyor. Kolombiya varyantının Delta varyantına göre daha bulaşıcı olduğuna yönelik bir bulgu ise yok. 4 Ağustos itibarıyla İngiltere'de toplam 37 vakada Kolombiya varyantı görüldü.

Şu anda dünya genelinde yaygın kullanımda olan aşılar, koronavirüsün eski türlerine göre geliştirilmiş durumda. Bilim insanları ve aşı üreticileri, aşıların yeni varyantlara karşı da büyük oranda etkili olduğunu ancak bazı varyantlara karşı daha düşük koruma sağladığını belirtiyor.

ABD'li ilaç şirketi Pfizer ile birlikte koronavirüs aşısı geliştiren Almanya merkezli biyoteknoloji şirketi BioNTech'in CEO'su Prof. Dr. Uğur Şahin ise Pazartesi günü yaptığı açıklmada mevcut aşının Delta varyantı dahil olmak üzere tüm varyantlara karşı etkili olduğunu ve herhangi bir güncellemeye şimdilik ihtiyaç duyulmadığını söyledi.

6-12 ay içerisinde aşının güncellemesini gerektirecek başka varyantların ortaya çıkmasının çok olası olduğunu belirten Şahin, "Ancak şu an böyle bir şey gerekmiyor" diye konuştu. Şahin, şu anda aşıyı güncellemeye ilişkin verecekleri bir kararın, yeni bir varyantın baskın olmaya başlamasıyla 3-6 ay içerisinde yanlış çıkma ihtimaline değinerek, "Bu yüzden, değişiklik kararının zamanı da uygun olmalı" dedi.

Rol arkadaşı Sabina Toziya'nın ölüm haberini alan Oktay Kaynarca'dan duygulan paylaşım

İLİŞKİLİ HABER

Rol arkadaşı Sabina Toziya'nın ölüm haberini alan Oktay Kaynarca'dan duygulan paylaşım
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

Misafir 2 yıl önce

Her canlı ölümü tadacaktır sebeblere takılmamak lazım dünyayı panik havasına sokup planlarını uygulayanlara fırsat verilmesin her varyantta aşımı olacağız bu çok akıllıca değil tedbir alalım hayatı akışına bırakalım yoksa çok daha büyük sosyo-ekonomik problemler gelebilir Corona hayatın bir parçası kabul edilip hayata devam etmeliyiz

Vatan 2 yıl önce

Bu kendi kendine değişen bir virüs değil. Hele hele iki haftada bir kendini aşıya göre değiştiren bir şey hiç olamaz. Hâlâ bazı insanlar bunu değiştirerek insanlara bulastiriyor. Yani kobaylik devam ediyor. İlk ciktiginda dışarı adım atmaya korkulurken şimdi insanlar varyantlari takmıyor. İlk ciktiginda aman ha aşı aman ha aşı derken şimdi aşı olanları bile öldüren türünü çıkarttılar. Amaç belli oldu. Önce ihtiyarlar sonra gariban kesim yavaş yavaş öldürülecek