Vücudu toksinlerden arındıran madımak otu nedir? Madımak otunun faydaları nelerdir?

Ülkemizin özellikle Batı Karadeniz topraklarında kendiliğinden yetişen madımak otu, sofraların eşsiz lezzetleri arasında yer alıyor. Yöreden yöreye isim değişikliği olan madımak otu genellikle semizotuyla karıştırılır. Güçlü bir antioksidan olan madımak otu hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Madımak otunun faydaları nelerdir?

Kuzukulağı ailesine ait olan madımak otu, Batı Karadeniz ve İç Anadolu'da yöre halkı tarafından çok sık tüketilir. Bulgurlu yapılan yemeği köy sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İçeriğinde yüksek oranda sıvı bulunan madımak otu, aynı zamanda B6 ve E vitaminleri bakımından zengindir. Yüksek besin değerleri içerdiğinden madımak otu uzun süreli tokluk sağlar. Kalori değeri düşük olmasına rağmen enerji değerleri yüksek olan madımak otuyla genellikle sulu yemek yapılır. Bazı yörelerde soğanla kavrulur baharatlanır börek içi olarak hazırlanır. 

Semizotunun faydaları nelerdir? Semizotunu yoğurtla karıştırıp tüketirseniz...İLİŞKİLİ HABERSemizotunun faydaları nelerdir? Semizotunu yoğurtla karıştırıp tüketirseniz...

madımak otu güçlü bir antioksidandır

madımak otu güçlü bir antioksidandır

MADIMAK OTUNUN FAYDALARI NELERDİR?

  • İçeriğinde yüksek oranda antioksidan etkiye sahip maddeler barındıran madımak otu, vücutta biriken serbest radikalleri temizler. Bağışıklık sistemini virüs ve bakterilere karşı güçlendirir.
     
  • En etkili faydası ise kandaki şeker oranını dengeler. Yüksek olan kan şekerini düşürerek vücudun fonksiyonel yapısını korur. Bu yüzden diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.
     
  • Kurutulup çay formunda da tüketilebilir. Çay formunda tüketilen madımak otu, sindirim sistemine katkı sağlar. Mide asidini dengeleyen madımak otu çayı bağırsak fonksiyonlarını da çalıştırarak kabızlık ve ishal oluşmasını engeller.
     
  • Sıvı bakımından zengin olan madımak otu, bu sayede böbreklerin işlevselliğini artırır. Mesane torbasında idrar birikmesini engeller. Güçlü bir idrar ve iltihap sökücüdür. 
     
  • Antiseptik özelliği sayesinde vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı zayıf olmasının önüne geçer. 
     
  • Aynı zamanda kemik ve kas ağrılarına neden olan hastalıkların yaşanma riskini azaltarak. Özellikle kemiklerin güçlenmesini sağlar.
     
  • Çok sık ishal sorunu yaşayan kişilerin tüketmesi tavsiye edilir.
     
  • Ayrıca kilo vermek içinde ideal bir besindir. Uzun süreli tokluk sağlayarak vücudun aşırı yemek yemesini önler. 
1 saatte sivilce nasıl yok edilir? Sivilce geçirmenin en kolay yöntemleri

İLİŞKİLİ HABER

1 saatte sivilce nasıl yok edilir? Sivilce geçirmenin en kolay yöntemleri

ETİKETLER

BİR YORUM YAPIN 1

Fatih 2 yıl önce

Ne batı karadenizi sivas sın yörel lezzeti olan bir ürünü nasıl araştırma yapmaksızın batı Karadeniz diye haber yaparsınız anlamıyorum. Sivas ta adına türküler yakılmış madımak bizim lezzetimiz