Prof. Dr. İkbal Çavdar: "Meme kanseri akciğer kanserinin önüne geçti" Dikkat etmezseniz...

Atlas Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İkbal Çavdar, kadın sağlığı için ciddi bir tehdit olan meme kanserinin risk faktörlerini ve alınabilecek önlemleri değerlendirdi. Erken teşhisin üzerinde duran Prof. Dr. İkbal Çavdar, "Meme kanserinin akciğer kanserinin önüne geçtiğini ve en yaygın olan kanserler arasında" yer aldığına değindi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığını vurgulamak amacıyla Ekim ayı, Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Atlas Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İkbal Çavdar, önemli bir halk sağlığı sorunu olan ve kadın sağlığı için ciddi bir tehdit olan Meme kanserine dair önemli açıklamalarda bulundu. 

kim ayı, Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Atlas Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İkbal Çavdar

kim ayı, Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Atlas Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. İkbal Çavdar

MEME KANSERİ AKCİĞER KANSERİNİ GEÇTİ

ABD verilerine göre bir kadının yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma olasılığının 1/8 olarak ifade edildiğini söyleyen Prof. Dr. İkbal Çavdar, 2020 yılında Meme kanserinin akciğer kanserini geçtiğini ve dünya genelinde en yaygın tanı konulan kanser ve kansere bağlı ölümlerin ana nedeni olduğunu, yaklaşık 2.3 milyon yeni meme kanseri vakası ve 685.000 yaşam kaybı olduğunu ifade etti.

meme kanseri belirtileri

meme kanseri belirtileri

ÖLÜME NEDEN OLAN KANSERLER ARASINDA 5. SIRADA

2020 yılında meme kanserinin dünya genelinde ölüme neden olan kanserler arasında 5. sırada yer aldığını belirten Prof. Dr. Çavdar, "birçok ülkede mortalite (ölüm oranı) ve insidans (yeni vaka oranı) açısından da birinci sırada yer almaktadır. Meme kanseri insidans oranı dünya genelinde birbirine yaklaşmaktadır. Ne yazık ki gelişmekte olan ülkelerde meme kanserinde hayatta kalma oranları geç dönemde saptandığı için düşüktür" dedi. Çavdar meme kanserinin risk faktörlerini ve bu risklere karşın alınabilecek önlemleri şu şekilde ifade etti.

meme kanseri risk faktörleri nelerdir

meme kanseri risk faktörleri nelerdir

Risk Faktörleri Nelerdir?

Dr. İkbal Çavdar Meme kanseri için belirlenmiş bazı risk faktörlerini şu şekilde sıraladı:

  • Obez veya aşırı kilolu olmak
  • Yeterli fiziksel aktivite yapmamak 
  • Alkol kullanmak,
  • İlk doğum yaşı 30’dan sonra olanlar veya hiç doğum yapmamış olanlar,
  • İlk adet yaşı (ilk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır), 
  • İleri yaşta (>55 yaş) menopoza girme (uzun süre östrojen hormonuna maruz kalmadan dolayı),
  • BRCA-1, BRCA-2 mutasyonları gibi bir takım genetik değişiklikler,
  • Meme kanseri öyküsünün bulunması,
  • Göğüse radyoterapi almış olmak,
  • Bazı iyi huylu meme hastalıkları (fibroadenom, papillomatosis, gibi), ailede meme kanseri öyküsü olmasıdır. 

 

ELLE MUAYENE VE KLİNİK MUAYENE ŞART

20 yaşlarından sonra kendi kendine meme muayenesi ve yılda bir kez klinik meme muayenesi yatırmanın önemi üzerinde duran Dr. İkbal Çavdar, "20-40 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi 2 yılda bir klinik meme muayenesi 40-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi, yılda bir klinik meme muayenesi, iki yılda bir mamografi yaptırılmalıdır." dedi. 

meme kanseri nasıl anlaşılır muayenesi nasıl yapılır

meme kanseri nasıl anlaşılır muayenesi nasıl yapılır

Erken teşhis meme kanserinin tedavisinde en kritik noktayı oluşturur ifadelerine yer veren Dr. İkbal Çavdar, "Sağlık profesyonelleri olarak kadınları meme kanserine karşı bilinçlendirme ve farkındalık sağlamak önemli görevimizdir” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLCEK VİDEO;

Cildi nemlendiren ayva çekirdeği maskesi

ETİKETLER

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0