Burun spreyi bağımlılığı nasıl geçer? Burun spreyini fazla kullananlar dikkat!

Rahat ve hızlı bir nefes almak için burun spreyi hızlı bir çözüm olmaktadır. Son zamanlarda artış gösterilen sprey kullanımı ve beraberinde getirdiği bağımlılık olayı vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Uzmanların da sıklıkla uyardığı bu durum bazı hasarlara yol açmaktadır. Peki burun spreylerini fazla kullanırsak ne olur? Burun spreyi bağımlılığı nasıl geçer? İşte burun spreyi hakkında detaylar..

Mevsimsel alerji, soğuk algınlığı ya da nezle gibi durumlar baş göstermeye başladığı zaman burun açıcı spreyler, rahat bir nefes almayı kolaylaştırmak için hızlı bir çözüm olmaktadır. 5 ila 6 saat kadar süren bu rahatlama hissi nedeniyle sık sık kullanma isteği gerçekleşebiliyor. Zararının olmadığını düşündüğümüz bu küçük ilaçlar pekte sanıldığı gibi değil. Rahat bir nefes almak için kullanacağınız tek bir sprey sizi ömür boyu bağımlı hale getirebilir. Kullanımın artmasıyla birlikte ileride daha ciddi sorunların boy göstereceği burun spreyleri, burun mukozasında hasara yol açabilir, burun etlerinde şişme meydana getirebilir. Sonuç olarak burun spreyi kullanımı aşırıya kaçtığı zaman bağımlılığı tetiklemekle beraber daha ciddi sorunlara yol açmaktadır. Peki burun spreyi bağımlılığı nasıl geçer? 

burun speri bağımlılığı nasıl geçer

burun speri bağımlılığı nasıl geçer

BURUN SPREYİ BAĞIMLILIĞI NASIL GEÇER?

Burun tıkanıklığı rahatsız edici bir durumdur. Zor nefes almayı ve kalitesiz gün geçirmenizi sağlayan bu durum, sizi rahatlatmak için daha sık sprey kullanmaya itmektedir. Burun tıkanıklığında en sık görülen konka şişmesi (burun eti büyümesi) sık sık görülen durumlardan biridir. Ayrıca mukozayı şişiren hastalıklarında gözükmesi burun spreyi kullanımını artırmaktadır.

Burun spreyini fazla kullanırsak ne olur

Burun spreyini fazla kullanırsak ne olur

Peki çok sık sorulan "Burun spreyi bağımlılığı nasıl geçer?" Önce ilk olarak burun spreyini bırakma yönünde tedavi yapılır. İkinci durum olarak ise asıl soruna odaklanılır ve bulunan sorun operasyonla halledilir. Örneğin, Holmium lazerle burun etlerinin küçültülmesi gibi durumlar spreyin kullanımının tekrar etmesini önlemektedir.

burun spreyi

burun spreyi

BURUN SPREYİNİN 5 GÜNDEN FAZLA KULLANILMASI SAKINCALI

Bir anlık rahatlatma hissiyle kullanımının giderek artması ve bağımlı hale getiren burun spreyleri uzmanlar tarafından 5 günden fazla kullanılmaması gerektiğini belirtmektedir. Uzun süreli kullanılan burun spreyleri yapılan deneyler sonucunda 5. günden sonra burun mukozasında hasarların meydana geldiğini ilerleyen zamanlarda kullanımının devam etmesiyle kalıcı hasaralar meydana getirdiği ileri sürülmüştür. Aynı zamanda kullanımının psikolojik olarak etkilerde bıraktığı saptanmıştır.

burun spreyini kaç gün kullanmak gereklidir

burun spreyini kaç gün kullanmak gereklidir

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0