Deprem sonrası kaygı bozukluğuyla nasıl başa çıkılır?İletişim aracından depremi takip edenler..

Ülkemizi etkileyen doğal afetlerden biri olan deprem, son günlerde fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Deprem sonrasında insanların ruhsal açıdan göstereceği reaksiyonlar kişide farklı özellikler gösterebilir. Peki, psikiyatrik boyutlara kadar giden deprem sonrası kaygı bozukluğu ile nasıl başa çıkılır?

Son günlerde yaşanan deprem nedeniyle birçok insan; evini, sağlığını ya da yakınlarını kaybetmektedir. Maddi manevi pek çok yıkıma neden olan doğal afet sonrası enkaz altından çıkarılan insanların da psikolojilerinde travmalara yol açmaktadır. Duygu, düşünce ve davranışlarına kadar yansıyan travmalar, her kişide farklı reaksiyon vermektedir. Bu durum sadece depremi hissedenlerde değil depremi, iletişim araçlarından takip edenlerde de stres bozukluğuna neden olduğu gözükmektedir. Afet sonrası ya da afet olaylarına maruz kalma durumunda yaşanacak ruhsal bozuklukların ortaya çıkmasını kolaylaştıracak risk faktörlerinin bilinmesi, ruhsal sağlık sorunlarıyla karşılaşma esnasında müdahaleyi kolaylaştırmaktadır. 

Afet sonrası travmaya müdahale ne zaman yapılmalı? Afet sonrası travma nasıl geçer?İLİŞKİLİ HABERAfet sonrası travmaya müdahale ne zaman yapılmalı? Afet sonrası travma nasıl geçer?

Deprem sonrası kaygı bozukluğu

Deprem sonrası kaygı bozukluğu

DEPREM SONRASINDA KAYGI DURUMUYLA NASIL BAŞA ÇIKARIZ?

  • Kendinizi endişeli hissettiğiniz durumlarda yavaş nefes almaya özen gösterin
  • Önceden de psikolojik rahatsızlığı bulunan kişilerin, tedavi planına bağlı kalmalıdır
  • Sosyal bağlantılar kurmaya özen gösterilmelidir
  • Normal rutinlerin dışına çıkmamaya özen gösterilmelidir
  • Açık iletişim hatlarında olmaya önem verilmelidir
  • Çocuk ve gençlerde endişe, şok ve panik durumu olduğundan aynı soruyu tekrar sorabilirler. Bu soruları sormalarına izin verilmelidir

Afet durumunda (depremde) beslenme nasıl olmalı?İLİŞKİLİ HABERAfet durumunda (depremde) beslenme nasıl olmalı?

Deprem

Deprem

DEPREM SONRASINDA PSİKOLOJİMİZİ KORUMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ

Deprem sonrasında kişi kendinde korku, ne yaptığını bilmeme, duyguları hissetmeme, bulunduğu ortamı tam algılayamama gibi durumlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Deprem sonrasında psikolojimizi koruma için yapabileceklerimiz;

  • Deprem anında yaşadığınız olay ve durumları konuşmaktan kaçınmayın
  • Duygu, düşünce, korku ve üzüntü gibi duygularınızı bastırmaktan kaçının
  • Depremle ilgili duygu ve düşüncelerinizi yakınlarınızla paylaşın
  • Bu belirtiler ve uygulanması gereken durumlar kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ancak bu yakınmalar ve durumlar azalmıyor devam ediyorsa bir uzmandan psikolojik destek alabilirsiniz.

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Türkiye'de deprem bölgeleri nerelerdir? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır?

İLİŞKİLİ HABER

Türkiye'de deprem bölgeleri nerelerdir? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır?
Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0