Türkiye'de deprem bölgeleri nerelerdir? Fay hattı sorgulama nasıl yapılır?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından fay hattı sorgulama ekranı gündemin en önemli konularından biri haline geldi. Yaşadığı bölgede fay hattının bulunup bulunmadığını ve bölgenin deprem riskini öğrenmek isteyen vatandaşlar "Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusuna yanıt arıyor. İşte detaylar...

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, büyük bir yıkıma neden oldu. Binlerce kişinin yaşamını yitirdiği bölgedeki vatandaşlar için Türkiye'nin dört bir yanından yardım çalışmaları son hız devam ediyor. Malatya, Gaziantep, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Hatay, Adana, Mersin ve Adıyaman'da korku ve paniğe sebep olan depremin ardından vatandaşlar "Evimin altından fay hattı geçiyor mu?" sorusunu arama motorlarında araştırmaya başladı. MTA ve AFAD tarafından listelenen fay hatları hakkında merak edilen tüm detayları sizler için açıkladık.

Depremde evin güvenli odası hangisi? Depremde evin en güvenli yeri neresidir?İLİŞKİLİ HABERDepremde evin güvenli odası hangisi? Depremde evin en güvenli yeri neresidir?

TÜRKİYE'DE DEPREM BÖLGELERİ NERELERDİR? 

Deprem açısından riskli bir bölgede yer alan Türkiye'de Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunmaktadır.

Türkiye deprem haritası

Türkiye deprem haritası

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ DEPREM BÖLGELERİ

Deprem haritasında yer alan kırmızı renkli yerler "birinci derece riskli deprem bölgesi" olarak adlandırılmaktadır. Deprem açısından büyük risk taşıyan şehirler ise şu şekilde:

  • İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İKİNCİ DERECE RİSKLİ DEPREM BÖLGELERİ

Deprem haritasında koyu turuncu renkli bölgeler "ikinci derece riskli deprem bölgesi" olarak adlandırılmaktadır. İkinci derece risk taşıyan şehirler ise şu şekilde:

  • Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ DEPREM BÖLGELERİ

Deprem haritasında sarı renkli bölgeler "üçüncü derece riskli deprem bölgesi" olarak adlandırılmaktadır. Üçüncü derece risk taşıyan şehirler ise şu şekilde:

  • Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

Depem bölgeleri

Depem bölgeleri

TÜRKİYE'DE DEPREMRİSKİ EN AZ OLAN İLLER HANGİSİ?

Türkiye'nin deprem haritasına göre en az riskin olduğu iller dördüncü ve beşinci grupta yer alan Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman olarak görülmektedir.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI HANGİ ŞEHİRLERDEN GEÇİYOR?

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin gerçekleştiği Doğu Anadolu Fay Hattı, Anadolu Levhası ve Arap Levhası arasındaki sınır boyunca uzanmaktadır. Deniz Çatlağı'nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlayıp Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi'nde kuzeydoğu yönünde son bulan Doğu Anadolu Fay Hattı Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş'a kadar ilerledikten sonra Erzincan'dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşmektedir.

Doğu Anadolu fay hattı

Doğu Anadolu fay hattı

FAY HATTI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Yaşadığınız bölgede deprem riskinin boyutunu öğrenmek isterseniz E-Devlet sistemine giriş yaparak AFAD'ın hizmeti olan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulamasına bakabilirsiniz. Öte yandan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) resmi internet sitesi üzerinden de fay hatlarını kontrol edebilirsiniz.

E-Devlet

E-Devlet

DEPREMDE HAYAT KURTARAN DAVRANIŞLAR;

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Depremde hayat kurtaran davranışlar

Deprem sonrası kaygı bozukluğuyla nasıl başa çıkılır?İletişim aracından depremi takip edenler..

İLİŞKİLİ HABER

Deprem sonrası kaygı bozukluğuyla nasıl başa çıkılır?İletişim aracından depremi takip edenler..
Nursena Akbaba Yasemin.com - Editör
Yasemin - Nursena Akbaba

Editör Hakkında

1997 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladıktan sonra 2019 yılında Sakarya Üniversitesi Gazetecilik Bölümü'nden mezun oldu. 2018 yılında Hürriyet Gazetesi ve 2019 yılında TRT'de stajlarını tamamladı. 2021 yılından itibaren Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com'da İçerik Editörü olarak görev yapmaktadır.

BİR YORUM YAPIN 0