Zor durumda kalınca idrar içilir mi? Susuz kalınca idrar içilir mi? İdrar içmek tehlikeli midir

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki deprem 10 ilde ağır hasar bıraktı. Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde enkaz altında kalan ve 94 saat sonra kurtarılan 17 yaşındaki Adnan Muhammet Korkut umut oldu. Hayatta kalmak için kendi idrarını içtiğini söyleyen Korkut ayrıca annesinin yetiştirdiği çiçeklerin parçalarını yediğini söyledi. Peki, İdrar içilir mi? Zor durumda susuz kalınca idrar içilir mi?

Gaziantep'te enkazdan 94 saat sonra kurtarılan 17 yaşındaki Adnan Muhammet Korkut yaşadıklarını anlattı. Hayatta kalmak için idrarını içtiğini ve çiçek yediğini söyleyen Korkut, "Namaz kılmaya çalıştım. Vakit geçmiyordu ilahi okudum" dedi. Bu açıklamaların ardından Google'da en çok araştırılan konular arasına Zor durumda kalınca idrar içilir mi? İdrar içmek tehlikeli midir? girdi. 

Şehitkamil ilçesinde enkaz altında kalan ve 94 saat sonra kurtarılan 17 yaşındaki Adnan Muhammet Korkut ailesinin yüzünü güldürdü. Hastanede annesinin başından ayrılmadığı Adnan, yaşadığı anları anlattı.

Karnı acıktığında annesinin yetiştirdiği çiçeklerden yediğini anlatan Adnan Korkut, “Onlar da deprem anında ortalığa karışıyor. Annemin yetiştirdiği çiçeklerden biraz yedim. Karnımı doyururum diye. Suyu da kendi idrarımla yetinmeye çalıştım. Ekiplerin bana ulaştığı an sesimi son bir defa kullanmaya çalıştım. Günleri takip ediyordum. Rabbim bugün Cuma akşamı olacak. Rabbim güzel haber diye dua ettim. Yanımdan bağırış sesleri geliyordu. Elimdeki sopayı tavana vura vura kırdım. Can havliyle bir şeyler yapmaya çalıştım. Ekipler seslerini bana ulaştırdılar. Yerim belli olmadığı için kıramadılar. Ekipler üzerimdeydi.

Beni biliyorlar ama sesimi duyamıyorlardı. Sonra baktım uzaktan bir delikten bir ışık geldi. Adnan dediler. Neredesin dediler. Yaşıyorum dedim. Dediğimiz yere gelebilecek misin dediler. Sonra bir süre 5 saat bekledim. Ondan sonra kendi çabalarımla çıktım öyle oldu. Çıkar çıkmaz sadece su istedim. Suya çok ihtiyacım vardı. Annem bana güzel bir yemek yapar, teyzemlere gideriz güzel bir yemek yeriz diye. Galatasaraylıyım. Biraz fanatiğim. Benim pazartesi günü öğlen uçağım vardı. Eskişehir’e gidecektim. Eskişehir’e transfer olacaktım. Hayal kırıklığına uğradım. AFAD, GASKİ ekibine teşekkürlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.

İdrar içmenin zarardan çok fayda sağlayacağı durumlar yok denecek kadar azdır ve dolayısıyla "çok susamış olmak", idrar içmek için yeterli bir gerekçe değildir. Hatta bazı uzmanlar, ölüm-kalım çizgisinde olma hâlinde bile bu yönteme başvurulmaması gerektiğini vurgulamaktadır.

ZOR DURUMDA KALINCA İDRAR İÇİLİR Mİ?

Suya erişmenin kesinlikle imkânsız olduğu durumlarda idrar içmenin, hayatta kalma süresini 1-2 gün bile olsa artırabileceğini - ki bunun da kurtarılma şansını dikkate değer miktarda artıracağını ileri sürmektedir. Winchester Hastanesi ise konuyla ilgili “Hayatı tehdit edecek düzeyde dehidrasyonla yüzleştiğinizde, idrar içmek bir miktar makul olabilir, çünkü geçici faydaları, risklerinden fazla olabilir. Ancak bu son çare olarak görülmelidir, çünkü dehidrasyon ağırlaştıkça böbrekler de idrar üretmeyi bırakacaktır.” şeklinde yorum yapıyor.  

Depremden çıkarılan insanlara hangi içecek verilmez? Türk Böbrek Vakfı açıkladı!

İLİŞKİLİ HABER

Depremden çıkarılan insanlara hangi içecek verilmez? Türk Böbrek Vakfı açıkladı!
Koruyucu aile nasıl olunur? Depremzede çocuklara koruyucu aile olma şartları ne?

İLİŞKİLİ HABER

Koruyucu aile nasıl olunur? Depremzede çocuklara koruyucu aile olma şartları ne?
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 2

zafer gülten 1 yıl önce

zor durumlarda içilebilir,öyleki savaş zamanında su bulunmassa içiliyordu askerlerce. ayrıca yine dezanfaktan olarakda kullanılabilir.

fatih 1 yıl önce

şöyle orda toz var. üstündeki kıyafet su sızdırmaz naylonsa ve br pet falan varsa tozu içine at işe ve biraz bekle. süz ve iki üç yudum. ama işemektense tutmayı denemek daha iyi. çünki işersen vücut tekrar idrar yapma moduna girer o da metebolizmayı çalıştırır suyu çeker. çok sevindim bu delikanlıya ama çok abartıldı dışarı çıkınca doktorlara bırakmadılar heryerine sarıldılar yanlış yaptılar. doğru değil. işeyip içtiğinede pek...

Toplam 1 beğeni