Gözde ışık çakması neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Gözlerin birinde ya da ikisinde aniden meydana gelen ışık parlamaları ve uçuşmalar bir hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar bu belirtileri yaşayanları mutlaka doktora gitmesi konusunda uyarıyor. Peki Gözde ışık çakması neden olur ve nasıl tedavi edilir?

Işık çakması, görmenin bir alanında görülen parıldamalar ve kıvılcımlar olarak tanımlanıyor. 'Şimşek çakması veya çakmak kıvılcımı' görüntüsüne benzeyebiliyor. sıklıkla aniden ortaya çıkıyor, altta yatan nedene bağlı olarak süresi ve tekrarlamaları değişkenlik gösteriyor. Bazen baktığınız yerde küçük tanecikler ve bulutçuklar görebilirsiniz. Bunlara gözdeki uçuşmalar denir. Uçuşmaları özellikle gökyüzüne baktığınız veya düz bir zemine baktığınızda daha fazla fark edersiniz. Bu uçuşan noktalar ağırlıklı olarak, vitreusun (göz içindeki jel kıvamındaki sıvının) içindeki küçük yumaklaşmalardan oluşur. Bu yumaklaşmaların ağ tabaka yani retina üzerinde oluşturduğu gölgeleri algılarsınız. 

GÖZDE IŞIK ÇAKMASININ NEDENLERİ

GÖZDE IŞIK ÇAKMASININ NEDENLERİ

GÖZDE IŞIK ÇAKMASININ NEDENLERİ NELER?

Gözde parlama ve uçuşmaların birçok sebebi olabilmektedir. Bazen sadece gözün ovuşturulması sonucu da oluşabilmektedir. Yaşlanma ile birlikte gözde meydana gelen yapısal değişimler de ışık çakmaları ve sinek uçuşmalarına sebep olabilmektedir. Ancak ışık çakmaları ya da uçuşmaların sıklıkla tekrarlaması, göze perde inmesi, siyah gri lekelerin görülmesi gibi durumlarda mutlaka altta yatan sebepler araştırılmalıdır. Çünkü ışık çakmaları ve uçuşmalar yapısal değişimlere bağlı gelişebildiği gibi kalıcı görme kayıplarına neden olabilecek hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.

Gözde ışık çakmasının olası sebepleri aşağıdaki gibidir:

Vitre yapısındaki değişimler
Arka vitre ayrılması
Retina yırtılması ve retina dekolmanı
Migren

GÖZDE IŞIK ÇAKMASI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

  • Miyop (uzağı görme problemleri) hastalığı
  • Katarakt ameliyatı geçirmiş olmak
  • Göz içi iltihabı (üveit)
  • YAG lazer yaptırmış olmak
  • İleri yaşta olmak
  • Kaza ve darbeler
  • Ailede hastalık öyküsü olması
  • Gebelikte yüksek tansiyon görülmesi
  • Bazı kronik hastalıklar

GÖZDE IŞIK ÇAKMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi için öncelikle gözde ışık çakmasına neden olan faktörler araştırılmalıdır. Sebebine bağlı olarak tedavi planı değişmektedir. Vitre yapısındaki değişimler ve arka vitre ayrılması gibi durumlarda retina zarar görmemişse herhangi bir tedavi uygulanmayabilir.

Retinada yırtık oluştuğu durumlarda ise müdahale gerekmektedir. Retina yırtığı lazer tedavisi ya da retina cerrahisi ile tedavi edilebilmektedir. Vitrektomi adı verilen ameliyat ile göz içindeki vitre sıvısı alınmakta, retinanın göz duvarına yapışması sağlanmaktadır.  Retina yırtığı tedavisinde uygulanacak yöntemler oluşan problemin büyüklüğü, hastalık öyküsü vb. faktörlere bağlı olarak değişmektedir.

Retina yırtığı erken teşhis edildiğinde tedavisi kolay olmaktadır. Ancak geç kalınan vakalarda retina dekolmanı gelişebilmektedir. Retina dekolmanı ise görme kaybına neden olan bir durumdur. Retina dekolmanının tedavisinde amaç görme alanının geri getirilebilmesidir. Ameliyatın hızlı bir şekilde gerçekleşmesi görme alanının geri getirilebilmesi için oldukça önemlidir. Aksi taktirde görme kaybı kalıcı hale gelebilir.

Eğer ışık çakmaları yukarıdaki sebeplerden farklı olarak migren kaynaklı ise tedavi de migrene yönelik planlanır. Migren ataklarının azaltılmasına yönelik tedavi sonrası ışık çakmaları da azalabilmekte veya tamamen yok olabilmektedir.

Tavada tavuk şiş nasıl yapılır? İşte tavada çöp şiş tavuk tarifi...

İLİŞKİLİ HABER

Tavada tavuk şiş nasıl yapılır? İşte tavada çöp şiş tavuk tarifi...
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0